Cebulowe krążki-prosta, smaczna i niezwykle chrupiąca (niczym czipsy) przekąska. Smak cebuli, poprzez wymoczenie i doprawienie, jest bardzo delikatny. Nawet moje dziecko, które zajadle z cebulą wojuje, ugodowo do tej przegryzki podchodzi.
Przepraszam za kiepską jakość zdjęć, ale niestety musiałam je robić przy sztucznym świetle.
2 spore cebule
200 ml wody gazowanej
100 g mąki ryżowej
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżeczek soku z cytryny
Szczypta kurkumy- opcjonalnie.
Szczypta sody
Tłuszcz do smażenia-według osobistych preferencji.
Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy w krążki o szerokości ok. 1/2-1 cm. Rozdzielamy je na pojedyncze kółka, umieszczamy w naczyniu, zalewamy wodą gazowaną połączoną z sokiem z cytryny i solą ( w zależności od naczynia, ułożenia itp. może być potrzeba więcej wody do zalania). Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Przecedzamy cebulę, ale nie wylewajmy wody, gdyż będzie nam potrzebna do ciasta. Odmierzamy 200 ml (jeżeli zalaliśmy większą ilością) wody z moczenia cebuli, dodajemy mąkę ryżową, szczyptę sody, kurkumę. Maczamy cebulę w cieście, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Krążki są najsmaczniejsze tuż po usmażeniu- jemy je solo lub z ulubionym sosem.
Wszystkie przepisy umieszczam na Facebooku, gdzie też zapraszam.
AGA I TOBIE MA BYĆ BARDZO DUŻĄ LITERĄ?BASIA?
AHA I TOBIE MA BYĆ BARDZO DUŻĄ LITERĄ?BASIA?
Ciekawe. Dzisiaj spróbuję. aga Uwielbiam twoje przepisy,bo proste i wychodzą bardzo dobre. Pozdrawiam i życzę tobie i twojej rodzince szczęśliwego nowego roku?❤