Placki, na które Cię zapraszam nie powstałyby gdyby nie wietnamska inspiracja. Wykonane są z dyni i mąki z ryżu kleistego. W Polsce ta odmiana ryżu jest mało popularna w przeciwieństwie do Tajlandii, Wietnamu, Birmy czy Laosu, gdzie stanowi podstawę wyżywienia.

Cechą charakterystyczną tego ziarna jest jego mocna kleistość i słodkawy smak. Posiada niewielką ilość amylozy i dużą amylopektyny (skrobi). Przed ugotowaniem ziarno ryżu kleistego jest mlecznobiałe – nieprzeźroczyste w przeciwieństwie do zwykłego. Po tym można je rozpoznać.

Placuszki dyniowe robi się szybko i prosto. W konsystencji przypominają trochę kluski śląskie, są kleiste. Z moimi córkami uwielbiamy je. Idealne z sosem jak i bez.

W tytule nie mogłam się zdecydować na jedną nazwę i jedno określenie. Z jednej strony przypominają kluski, z drugiej placki, a z innej kotleciki. Wybór pozostawiam Tobie. 🙂

Składniki (ok. 3-4 porcje):

800 g obranej dyni

200 g mąki z ryżu kleistego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 ząbki czosnku – przepuszczony przez praskę

Czarny sezam – do panierowania

Tłuszcz – do głebokiego smażenia

Wykonanie:

1. Dynie ugotować na parze, zblendować, odcisnąć w gazie lub ścierce z nadmiaru wody.

2. Połączyć wszystkie składniki w zwarte ciasto – wyrobić do gładkości.

3. Nadziewać niewielką ilością farszu, uformować kotleciki, obtoczyć w sezamie. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

4. Podawać solo lub z sosem.

Farsz:

4 boczniaki – oczyszczone, pokrojone w kostkę

1 szalotka (malutka)- pokrojona w kostkę

1 łyżka pasty pomidorowej

Sól – szczypta

Czarny pieprz – szczypta

1 łyżeczka tłuszczu do smażenia

Wykonanie:

1. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać dodać boczniaki, podsmażać do miękkości.

2. Podlać winem, dodać pastę pomidorową, smażyć do odparowania wody.

3. Nadziewać kotlety.

Rady/uwagi:

  • mąka z ryżu kleistego do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach azjatyckich;
  • placuszki podczas smażenia około dwukrotnie powiększają swoją objętość;
  • można je robić również bez farszu;
  • dynie prosto i szybko obiera się obieraczką do warzyw – dzielimy na dwie lub cztery części i obieramy.
Komentarze: