(Ok. 25 sztuk)
95 g zmielonych płatków owsianych
80 g mąki ryżowej
185 g mleka roślinnego
3 łyżki ksylitolu
2 banany (1 1/2 do ciasta, połowa do podania)
1 gruszka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka tłuszczu do ciasta plus tłuszcz do smażenia
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego-jeżeli dodajemy odmiany najbardziej dostępnej, czyli Cassia, to dajmy go mniej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Szczypta soli
Wykonie:
1. W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej zblendować mleko, wkstrakt, łyżkę tłuszczu i banany.
2. Powstałą masę wlać do suchych składników, dodać startą na tarce gruszkę. Wymieszać.
3. Nakładać na rozgrzaną z 1/3 łyżeczki tłuszczu patelnię i rozpłaszczać łyżką ciasto. Smaczniejsze placuszki, to te, które są cienkie i smażone właśnie na tłuszczu.
4. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
5. Dajemy im chwilę odpocząć, odparować. Podajemy z pokrojonym bananem lub konfiturą. Z dodatkami są najsmaczniejsze.
Rada:
gruszkę można zastąpić jabłkiem.
w płatkach owsianych również jest gluten.
Jemy bezglutenowe, z certyfikatem. Miłego dnia.