Przepis na te bardzo smaczne placuszki zawdzięczam szwagierce, która nimi mnie ugościła. Robiłam podobne, ale nigdy nie wpadłam na to, by przełamać smak sokiem z cytryny. Sok komponuje się doskonale. Gdy robimy je pierwszy raz, to możemy dać soku 1 łyżeczke i zobaczyć, czy to nasz smak.

Składniki (ok. 15 sztuk)

30 g (ok 4 łyżek) mąki gryczanej, najlepiej niepalonej (u mnie zmielona w młynku kasza)

2 banany

1 jajko

1 łyżka soku z cytryny

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jest delikatniejszy w smaku)

Szczypta soli

Tłuszcz do smażenia (użyłam masła klarowaneg) opcjonalnie


Wykonanie:

1. W misce miażdżymy widelcem banany, dodajemy jajko, mieszamy ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

2. Smażymy na średnim ogniu na złoty widoczny na zdjęciach. Placuszki najlepiej/najwygodniej odwracać widelcem.

Komentarze:
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
5 lat temu

Często je robię. Są zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie 🙂

jumami
jumami
3 lat temu

Szukałam odpowiedniego przepisu, uwzględniając to co akurat mam w zapasach i alergie męża i synka.
Pyszne, zdrowe, zdrowo- słodkie. ? Nawet 11 miesięczny maluch zajadał.
Smażyłam bez tłuszczu.
A jako dodatek przygotowałam sos jagodowy, a dla dorosłych polewę z białej czekolady. Pychota.