Przepis na te bardzo smaczne placuszki zawdzięczam szwagierce, która nimi mnie ugościła. Robiłam podobne, ale nigdy nie wpadłam na to, by przełamać smak sokiem z cytryny. Sok komponuje się doskonale. Gdy robimy je pierwszy raz, to możemy dać soku 1 łyżeczke i zobaczyć, czy to nasz smak.
Składniki (ok. 15 sztuk)
30 g (ok 4 łyżek) mąki gryczanej, najlepiej niepalonej (u mnie zmielona w młynku kasza)
2 banany
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jest delikatniejszy w smaku)
Szczypta soli
Tłuszcz do smażenia (użyłam masła klarowaneg) opcjonalnie
1. W misce miażdżymy widelcem banany, dodajemy jajko, mieszamy ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. Smażymy na średnim ogniu na złoty widoczny na zdjęciach. Placuszki najlepiej/najwygodniej odwracać widelcem.
Witam , można pominąć banana ? Mamy alergię , ewentualnie czym zastąpić? Dziękuję świetne przepisy pozdrawiam serdecznie ????
Szukałam odpowiedniego przepisu, uwzględniając to co akurat mam w zapasach i alergie męża i synka.
Pyszne, zdrowe, zdrowo- słodkie. ? Nawet 11 miesięczny maluch zajadał.
Smażyłam bez tłuszczu.
A jako dodatek przygotowałam sos jagodowy, a dla dorosłych polewę z białej czekolady. Pychota.
Często je robię. Są zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie 🙂
Agata, myślę tak samo jak Ty. 🙂 Dziękuję za ten wpis. :* Buźki.