Pampuchy – dla jednych to rodzaj klusek, dla drugich pączki, a dla mnie coś pomiędzy jednym a drugim. Świetne na wytrawnie jak i na słodko. W mojej bezglutenowej kuchni nie mogło ich zabraknąć. Mam na nie kilka receptur, zależy jakie mąki dodam. 😉 Z poniższej kluski wychodzą smaczne i mięciutkie. Pampuchy podaje najczęściej z sosami i surówkami.
Składniki (4 sztuki):
120 ml letniej wody + 1 łyżka
100 ml mleka kokosowe
20 ml oliwy lub masła klarowanego
90 g mąki z sorgo – drobno mielonej
40 g mąki z ryżu kleistego
40 g mąki ryżowej
30 g skrobi ziemniaczanej
ok. 7 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki łupiny babki jajowatej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka cukru dla drożdży
sól lub słodzidło – zależy od tego, jak lubimy
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody z dodatkiem cukru.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Odrobinę dodajemy do drożdży, aby powstało rzadkie ciasto, odstawiamy na 15 minut.
3. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki, łączymy je łyżką. Mieszamy przez 2-3 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
4. Z ciasta formujemy 4 kule. Parujemy w parowarze ok. 15 minut.
5. Po ugotowaniu przez kilka minut dajemy im odparować.
Rady/uwagi:
- z racji specyfiki bezglutenowych mąk mogą one różnie chłonąć płyn, więc najlepiej dolewać go stopniowo do uzyskania takiej konsystencji ciasta, z której jesteśmy w stanie formować kulkę (nie może być też zbyt zwarta, twarda, bo kluski też takie wyjdą); podobnie uczyń, jeżeli zamieniasz mąkę z sorgo na inną;
- mąki z ryżu kleistego nigdy w kluskach na parze nie pomijałam, bo idealnie do nich pasuję zapewniając doskonała konsystencję – mąka do kupienia w azjatyckich sklepach.
A da radę z gotowej fasoli z puszki?
120 ml wody+łyżka… Czego łyżka? 🙂
Ile gram ma łyżeczka, a ile łyżka?
Pozdrawiam!
Mam pytanie odnośnie łupin babki jajowatej, ponieważ kupiłam mieszankę nasion babki płesznik i łuski babki jajowatej czy będzie mieć podobne właściwości?
Czy można pominąć lub zastąpić łupiny babki jajowatej?
Jakiej konkretnie mąki można użyć zamiast mąki z sorgo?
Można dać np. kukurydzianą, tylko trzeba wtedy stopniowo wodę lać, bo może być w chłonieciu jej różnica, żeby za rzadkie nie wyszło.