Zapraszam do wypróbowania receptury na pączki pieczone. W prawdzie nie są tak mięciutkie, jak pszenne ale da się je zjeść ze smakiem. 🙂
40 g mąki z brązowego ryżu
30 g mąki jaglanej
25 g skrobi ziemniaczanej
15 g mąki z ryżu białego
10 g mąki z ryżu kleistego
10 g skrobi z tapioki
60 ml mleka roślinnego
60 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego
2 jajka
3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
2 łyżka roślinnego „mleka” w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/ 2 łyżeczki octu jabłkowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego ( w przypadku użycia innej odmiany wystarczy szczypta)
Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu ubijamy wszystkie mokre. Łączymy.
2. Otrzymane ciasto przelewamy do worka, odcinamy róg i wygodnie aplikujemy ciasto do foremki.
3. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Wyjmujemy z foremki, odwracamy na kratkę górę na dół i dopiekamy przez ok. 5 minut.
Jajka i tłuszcz powinny mieć temperaturę pokojową.
Tłuszcz można rozpuścić.
Mąkę z ryżu kleistego można zastąpić mąką z białego ryżu-będą troch, ale tez dobre.
Bez mleka w proszku też wyjdą.
Można ryż kleisty zastąpić takim do risotto?
Hejka! Jeżeli masz pod ręką sorgo, to dodaj.
Mam 🙂 Dziękuję
Witam! Czym mogę zastąpić mąķę z ryżu kleistego?
Pozdrawiam 🙂
Ona jest jdyna w swoim rodzaju, ale można podmienić na skrobię kukurydzianą lub ryżową.
nie mam takiej formy, mąki z brązowego ryżu oraz skrobi z tapioki czy mogę te mąki zastąpić innymi i czy konsystencja ciasta pozwoli upiec je bez formy? czy będą jeszcze przypominać pączki?
pozdrowienia
Cześć Aniu. Nie polecam, bo nie wyjdzie tak, jak powinno. Tu nawet nie o foremkę idzie ale o teksturę i smak. Pozdrawiam.
W ilu stopniach pieczemy ?
Agata, w 180 stopniach. Dopiszę,jak o tej istotnej wiadomości zapomniałam. Pozdrawiam.