Zapraszam do wypróbowania receptury na pączki pieczone. W prawdzie nie są tak mięciutkie, jak pszenne ale da się je zjeść ze smakiem. 🙂 


Składniki:

40 g mąki z brązowego ryżu

30 g mąki jaglanej

25 g skrobi ziemniaczanej

15 g mąki z ryżu białego

10 g mąki z ryżu kleistego

10 g skrobi z tapioki

60 ml mleka roślinnego

60 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego

2 jajka

3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder

2 łyżka roślinnego „mleka” w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/ 2 łyżeczki octu jabłkowego

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego ( w przypadku użycia innej odmiany wystarczy szczypta)

Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu ubijamy wszystkie mokre. Łączymy.
2. Otrzymane ciasto przelewamy do worka, odcinamy róg i wygodnie aplikujemy ciasto do foremki.

3. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Wyjmujemy z foremki, odwracamy na kratkę górę na dół i dopiekamy przez ok. 5 minut.


Rady:

Jajka i tłuszcz powinny mieć temperaturę pokojową.

Tłuszcz można rozpuścić.

Mąkę z ryżu kleistego można zastąpić mąką z białego ryżu-będą troch, ale tez dobre.

Bez mleka w proszku też wyjdą.

Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
6 lat temu

W ilu stopniach pieczemy ?

Ania
Ania
5 lat temu

nie mam takiej formy, mąki z brązowego ryżu oraz skrobi z tapioki czy mogę te mąki zastąpić innymi i czy konsystencja ciasta pozwoli upiec je bez formy? czy będą jeszcze przypominać pączki?
pozdrowienia

Agata
Agata
2 lat temu

Witam! Czym mogę zastąpić mąķę z ryżu kleistego?
Pozdrawiam 🙂