W Danii w okresie świąt Bożego Narodzenia w ruch idą żeliwne patelnie i smaży się niezwykle smaczne i delikatne pączki. Ich konsumpcja jest bardzo przyjemna, bo często towarzyszy jej grzane wino. 😀 Pączki te uwielbiają dzieci, więc bardzo często podaje się je na przyjęciach urodzinowych. U mnie natomiast są częścią śniadań.
Do ich wykonania potrzebna jest patelnia z wgłębieniami i wykałaczka, którą obraca się pączki. Swoją patelnie kupiłam na pchlim targu za dosłownie kilka złotych. Nowe są dosyć drogie, bo ok. 300 zł. Dużo taniej można upolować je właśnie z drugiej ręki – czasem widzę je na popularnych portalach aukcyjnych.
Przed przystąpieniem do ich wykonania zobacz, jak się je smaży Już wiesz, jak je wykonać, więc śmiało możesz zabrać się za pracę.
Jeżeli nie masz patelni, nie przejmuj się, bo na blogu czeka na Ciebie kilka receptur na smaczne paczki:
- Mięciutkie pączki bez jajek.
- Pyszne pączki z ciasta parzonego – bez drożdży.
- Pączki z dziurką – oponki.
Składniki (ok. 18 sztuk):
60 g mąki sorgo
60 g mąki ryżowej
35 g skrobi kukurydzianej lub tapioki
20 g mąki gryczanej niepalonej
20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
150 ml mleka kokosowego
60 g jogurtu kokosowego – robię też bez
5 g łuski babki jajowatej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki nasion kardamonu
3/4 łyżeczki nasion kolendry
100 ml wody
3 jajka
tłuszcz do smażenia – masło ghee lub inne klarowane lub oliwa
Wykonanie:
- Na suchej patelni prażymy kardamon i kolendrę, ucieramy w moździerzu lub bielimy w młynku.
- Mąki, proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy łuskę.
- W misce żółtka ubijamy z ksylitolem na puszystą, jasnożółtą masę.
- Do żółtek dodajemy mleko, wodę, jogurt a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut.
- Przed smażeniem dodajemy ubite na sztywną pianę białka.
- Rozgrzewamy patelnie, wlewamy ciasto, a gdy będzie można je wykałaczką przesunąć, podnosimy i znowu chwilę smażymy. W razie potrzeby podlewamy ciasta.
- Przed ostatnim przewróceniem do środka pączka wkładamy przesmażone w kawałkach jabłka lub dowolne nadzienie.
Cześć Aga 🙂 Trafiłam na Twój blog szukając przepisów z użyciem mąki kasztanowej. Miałam okazje ostatnio skosztować chlebka z mąki kasztanowej (bez dodatku innych mąk) i byłam zachwycona smakiem. Chcę ją przemycić do swojej kuchni. Mam pytanie. Znalazłam opinię, że mąka kasztanowa zachowuje właściwości mąki pszennej, czy to prawda? Czy można w przepisach bezglutenowych użyć jej zamiast innych? Np. w tym przepisie na pączki 🙂
Kasiu, miło mi, że mnie znalazłaś. :* Mam nadzieję, że wspólnie pogotujemy. Tak, ona jest taka z natury klejąca, jakby zawierała gluten. We Włoszech w czasach kryzysu zamieniano nią mąkę pszeniczną. Ja do chleba kasztanowego daje trochę innych mąk – ze 20 %. Wydaje mi się wtedy lżejszy. Jeżeli zrobisz tylko z niej ciasto będzie w teksturze przypominało brownie. Przysmak również włoski.
Ściskam :*
Super, dostalam ostatnio taka patelnie (holenderska, wiec chyba troche wiecej i mniejsze beda wychpdzic), kombinowalam bezskutecznie z przepisem bezglutenowym, a tu prosze 😀 co dodac zamiast smietany kokosowej (albo jak ja wykombinowac?)? Mam mleko kokosowe tulko (20% tluszczu). Mozna cos dac zamiast luski babki? Dziekuje za ten przepis! :*
Ja w kuchni używam tłustego mleka kokosowego 85% tłuszczu np. marki real thai. Takie tłuste mleko zastąpi wszytko – wtedy bez jogurtu tez może być. Łuskę spróbuj pominąć – powinno być dobrze.