Przepis na te pyszne, jak się okazało, pączki powstał przez zupełny przypadek – robiąc obiad w pośpiechu zapomniałam o dodaniu do placków jednego ze składników. 😉 Trochę to jednak trwało zanim doszłam do tego, co i jak zrobiłam, że pączki z sosem grzybowym jem. 😀
Tym sposobem mogę zaprosić Cię na pyszne i mięciutkie pączki. Robi się je bardzo prosto i szybko, a jeszcze szybciej zjada. Ciasto jest udane, bo lekkie i nie pijące tłuszczu. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki nie są suche.
Składniki (15 pączków – małych):
ok. 280 ml ciepłej wody
110 g ziemniaków – ugotowanych w skórkach
110 g mąki ryżowej
40 g mąki z sorgo
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki z ciecierzycy
5 g suchych drożdży
1 łyżka cukru – rafinowanego dla drożdży
1/2 łyżeczki inuliny
1 łyżeczka wódki zamiennie łuski babki jajowatej
tłuszcz do głębokiego smażenia
szczypta soli
Wykonanie:
1.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy do nich wszystkie suche składniki, dolewamy wodę, miksujemy przez ok. 1 minutę. Przykrywamy naczynie z ciastem ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
2. Rozgrzewamy tłuszcz, zanurzamy w nim wykałaczkę i jeżeli wkoło niej tworzą się bąbelki – smaży się, to tłuszcz jest wystarczająco mocno rozgrzany.
3. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką, żeby lekko opadło. Nabieramy je zmoczona metalowa łyżką i opuszczamy do tłuszczu. Smażymy, przekręcając, na rumiano-złoty kolor. Studzimy, aby wilgoć z nich odparowała. Szprycujemy dowolnym nadzieniem, posypujemy ksylitolowym cukrem pudrem.
zamierzam wypróbować 🙂
zastanawiam się po przeczytaniu komentarzy czy na konsystencję ciasta może wpływać gatunek ziemniaków, typu mączyste a kleiste… może to było różne…
Edytka, z bg mącznymi przepisami i wykonaniem może być tak, że właśnie ziemniak zrobi robotę, trzeba dosypać więcej mąki lub dodać więcej płynu. Podobnie z mąkami – sam stopień rozdrobnienia mocno wpływa na chłonność.
zrobiłam pierwszą porcję bez słodzenia, ale potem jednak dosłodziłam
czy nie dodaje się do ciasta żadnego słodzidła? tylko ta łyżka cukru?
Ja więcej nie dodaje, ale to kwestia umowna.. można dodać według swoich preferencji.
Robię pączki 1 raz, pomocy. Ten ALKOHOL To do ciasta dodać czy do tłuszczu do smażenia?
Dzień dobry 🙂 Mam pytanie. Jak zrobić, żeby kulki były takie idealne jak u Pani. Łyżką zupełnie mi to nie wychodzi. Robiłam chyba już wszystkie wegańskie i bezglutenowe pączki z przepisów z internetu. Te są najsmaczniejsze, ale.. bezkształtne niestety. A forma w tym przypadku akurat ma duże znaczenie, bo będę je robiła dla kogoś. Proszę bardzo o podpowiedź.
Jeszcze jedna kwestia. Czy to właśnie inulina sprawia, że pączki są takie miękkie, lekkie i delikatne? Czy mogłabym ją spokojnie dodać do innych przepisów tego typu czy też zmieni konsystencję ciasta i lepiej nie kombinować? To wspaniałe odkrycie! I jakie zdrowe! 😀
Pozdrawiam!!
Cześć Zuziu! Dzięki inulinie składniki ciasta lepiej się wiążą, ciasto jest delikatniejsze, bardziej miękkie (inulina jest też zamiennikiem tłuszczu w wypiekach) – spokojnie możesz dodawać jej do ciast, zawsze będzie na plus. Co do formowania, to natłuszczoną łyżką – ciasto samo z niej spadało.
Ściskam Cię bardzo! :*
Wlasnie je zrobilam. Mniam, pycha, rewela! Brak mi słów… Część zrobilam jako racuchy! Obie propozyje zniknely z talerzy migiem ? ja polecam z domowym dzemem malinowym! Pycha!
Wszystko z Twojej stronki to rozkosz dla podniebienia! ?
A przy okazji serdecznie dziękuję za przepisy. Czekam na książkę 🙂 Pracujè dla bezglutenowych weganek i bardzo często korzystam z Pani przepisów. Podejrzewam, że jeden z przepisów pomógł mi w dostaniu tej pracy. Tą drogą dziękuję.
Basiu, ale miło mi to czytać. Ciekawa jestem, który to przepis mógł być. 😀 To ja Ci dziękuję, że chcesz ze mną gotować. :* Że znalazłaś chwilę czasu na komentarz. Ściskam Cię i życzę mocy inspiracji w pracy. Buziaki :*
Inulina, czy można bez? W życiu tego nie używałam.
Basiu, inuline kupisz w sklepie ze zdrowa żywnością. W pieczeniu bezglutenowym i nie tylko, poprawia elastyczność i służy za zamiennik tłuszczu. Możesz ją pominąć, ale daj do ciasta jakiś alkohol lub łuskę babki jajowatej/ pasiona babki płesznik – żeby pączki nie ciągnęły tłuszczu.
Czy dodawanie inuliny do wyrobu chlebów bezglutenowych, np. tego z białej kaszy gryczanej niepalonej też ma sens, podobnie jak do ciasta?
Jaki tłuszcz najlepszy do smażenia?
Jak jesteście mięsni, to najlpepszy jest smalec lub smalec połączony z masłem klarowanym. Ja smażę na oliwie, oleju z winogron z domieszką masła klarowanego lub bez. 😉
Czy mozna uniknąć ziemniaków w jakis sposob? Moge zastapic je jajkami?
Możesz zastąpić je dynią, możesz też dodać żółtka. Buziaki :*
Czy można zastąpić czymś drożdże? Jestem na nie uczulona 🙁
Joanna, nie robiłam na sodzie czy proszku do pieczenia, ale to jedyny na nich spulchniający sposób. Jeżeli natomiast możesz jajka, to na blogu jest przepis na pączki bez drożdzy: http://www.bezglutenowejadlo.pl/paluszki-i-racuchy/bezglutenowe-paczki-miekkie-i-puszyste-bez-drozdzy/
Bez spirytusu nie piją tłuszczu?
Nie piją.
Pełna nadziei zrobiłam te pączki ale chyba coś poszło nie tak, bo te niby pączki w czasie smażenia się rozwalały, w kształcie wyszły takie postrzępione, w konsystencji „chrupiące”, nie do nadziewania. Zjedliśmy puste. Nie wiem, co mogłam zrobić żle, może konsystencja ciasta była zbyt rzadka?
Aniu, czy wszystkie składniki, co w przepisie, dawałaś? Wczoraj w nocy robilam z podwojnej porcji i wyszły dobre.
Mi też jakoś nie wyszły, tak jak napisałaś też mi wyszły postrzępione, rozwalały się i były chrupiące. To jedyna rzecz która mi nie wyszła z tego bloga ?
Jeżeli nie było podmian w składnikach, to powinno wyjść ok. Ciężko mi powiedzieć, co poszło nie tak. Pozdrawiam!
Czy można zastąpić cukier erytrytolem lub cukrem kokosowym?
Może być kokosowy. Erytrolu nie znam w praktyce.
Pani Ago, uwielbiam Pani przepisy. Razem z żoną jesteśmy bezglutenowcami i stawiamy na mąki jednorodne. Pani strona cieszy więc nas po stokroć!
Wiemy oczywiście sporo z własnego doświadczenia, ale czy jest szansa aby zrobiła Pani artykuł nt. właściwości poszczególnych mąk jednorodnych bg? Musi mieć Pani ogromne doświadczenie, więc ta wiedza byłaby bezcenna.
Pamiętam jak dałam kiedyś przepis koledze na moją ulubioną pizzę bg bazującą na tapioce i mące koko. Usłyszałam tylko, że była okropna i w ogóle nie wyszła. Nie mogłam tego zrozumieć, bo zawsze wychodzi idealna. Dopiero po miesiącach doszliśmy do tego, że z braku mąk zastąpił je obie mąką ryżową 😉 A przecież każda jednorodna jest kompletnie inna 😉
Te pączki smakują jak te prawdziwe! <3 Czapki z głów za przepis!
Dziękuję. W domu było istne szaleństwo.
Pani Ago, uwielbiam Pani przepisy. Razem z żoną jesteśmy bezglutenowcami i stawiamy na mąki jednorodne. Pani strona cieszy więc nas po stokroć!
Wiemy oczywiście sporo z własnego doświadczenia, ale czy jest szansa aby zrobiła Pani artykuł nt. właściwości poszczególnych mąk jednorodnych bg? Musi mieć Pani ogromne doświadczenie, więc ta wiedza byłaby bezcenna.
Pamiętam jak dałam kiedyś przepis koledze na moją ulubioną pizzę bg bazującą na tapioce i mące koko. Usłyszałam tylko, że była okropna i w ogóle nie wyszła. Nie mogłam tego zrozumieć, bo zawsze wychodzi idealna. Dopiero po miesiącach doszliśmy do tego, że z braku mąk zastąpił je obie mąką ryżową 😉 A przecież każda jednorodna jest kompletnie inna 😉
Ale się Cieszę! Pierwsza o nich opinia i to tak piękna. Bardzo dziękuję, jest mi niezwykle miło. Ściskam Was bardzo. :*
hm a czy wyjdą na proszku do pieczenia bg?
Ula, bez jajek tego nie widzę ale można pod to próbować przerabiać przepis – ja tego nie robiłam, doświadczenia brak.
Czym można zastąpić mąkę z sorgo?
Karo, nie zamieniałam, ale myślę, ze albo przez zwiększenie innych z przepisu mąk, albo przez dodatek np. maki ryżowej brązowej, kukurydzianej czy owsianej i powinno być dobrze. Pamiętaj tylko o tym, że wraz ze zmiana maki nasypuje zmiana chłonności wody – to tez trzeba dopasować.
Ścieramy kartofle ze skórka?
Nie, obieramy i ścieramy.
Ależ się napalìłam jak przeczytałam że bez jajek… A tu ziemniaki… pewnie nie do zastąpienia?
Możesz zastąpić mąką z manioku gari – pewnik, bo wypróbowane.