Miękkie, delikatne i sprężyste oponki bez glutenu i drożdży? Z nieukrywana przyjemnością na takie Cię zapraszam. Smak cudownie podbija dodany do nich kardamon i kolendra. Oczywiście jeżeli nie masz ich pod ręką, pomiń i tak będzie smacznie.
Inspiracja do powstania tej receptury stały się moje pączki bez drożdży i obwarzanki. Z jednego wzięłam podstawy ciasta z drugiego szczegóły techniczne, trochę pokombinowałam i voilà! Powstało coś znakomitego.
Poza miękkością i smakiem świetne jest to, że pączki podczas smażenia nie chłoną tłuszczu. Co do tłuszczu, to pamiętaj, aby nie rozgrzewać go zbyt mocno.
Zapraszam!
Składniki (ok. 14 sztuk)
Etap 1:
180 ml wody
50 g masła klarowanego
80 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżki fruktozy
szczypta soli
- W naczyniu z grubym dnem umieścić masło z wodą, słodzidłem i solą, doprowadzić do wrzenia.
- Nie zdejmując z ognia wsypać do garnka przesiane mąki, intensywnie mieszać do połączenia się składników.
- Ściągnąć z ognia i od razu wbić jedno jajko, intensywnie mieszając połączyć je z masą. Użyłam łyżki drewnianej ale można wykorzystać mikser. Masę wystudzić.
- Do chłodnej masy dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia składników.
Etap II
60 g mąki ryżowej
30 g mąki z sorgo
20 g mąki kukurydzianej
15 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczka nasion kardamonu
1/2 łyżeczka nasion kolendry
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- Nasiona (jeżeli są w całości) podprażyć na suchej patelni, utłuc w moździerzu lub zmielić. Wsypać do umieszczonego w misce ptysiowego ciasta.
- Dodać przesiane mąki, zagnieść elastyczne ciasto.
- Zagotować w garnku wodę.
- Odrywać kawałek ciasta, obtoczyć go w mące np. ryżowej, uformować spłaszczony placek, wyciąć w środku dziurkę,
- Obważanki partiami wrzucać do wrzącej wody a gdy wypłyną przekręcać na druga stronę i ponownie chwilę obgotować. Wyjąć na papier do pieczenia, przykryć ściereczką.
- Smażyć w średnio rozgrzanym tłuszczu.
- Ciepłe posypać dowolnym „cukrem” pudrem i podać.
Rady/uwagi:
- ciasto jest dosyć kleiste, ale jeżeli obtoczy się je w mące, to dobrze się formuje;
- foremki do wykrawania można posmarować tłuszczem;
- mąkę kukurydzianą dałam dla koloru, można ją zastąpić ryżową, jaglaną, sorgo.
Zrobiłam, bardzo mi smakowały. Mam pytanie na jaką grubość formujesz oponkę?
A ja nie mogę ryżowej i jajka , wyjdzie to na zamiennikach jajka ?
Witam czym mogę mąkę sorgo zastąpić
Robilam wszystko dokladnie jak w przepisie,wyszly twarde jak skala..dzieci tyle czekaly i niestety zjadly na kolacje co innego. Przykro mi,ale nie za dobry ten przepis Aga..szkoda czasu i skladnikow
U mnie wychodzą miękkie, więc dla mnie przepis jest dobry. 😉 Podstawą jest ciasto zaparzane, więc siłą rzeczy są miękkie. Jeżeli technika,
składniki i proporcje były zachowane, to powinno być ok. Pozdrawiam!
Mam pytanie odnośnie smażenia; czy tez pani użyła masła klarowanego czy innego tluszczu? I mniej wiecej ile tego potrzeba? 🙂
Skad ta woda w 2 etapie nic nie rozumiem ,po ugotowaniu we wrzątku jeszcze smazyc tłuszczu przecież to będzie pryskac????
Stąd, że taki jest proces ich robienia. 😉 Najpierw się obgotowuję, potem smaży. Nic nie pryska, bo na cieście nie ma wody.Pozdrawiam
Hej a czy można czymś zastąpić sorgo ? Nie chce się mi iść do sklepu ?
Olu, dodałabym więcej ryżowej. Powinno być dobrze ale pisze to bez sprawdzenia.
Co dają nasiona kardamonu i kolendry? Czy można je pominąć, bo aktualnie mam braki w szafce 🙁 i czym mogłabym zastąpić mąkę z sorgo? Pozdrawiam
Można pominąć – pisze o tym we wstępie. Nie próbowałam bez sorgo ale myślę, że na ryżowej bez sorgo też byłoby dobrze, ale wszytko trzeba przetestować.
Czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą? Dziecko ma nietolerancje pokarmową na to. Pozdrawiam Iza
Tez mam ten sam problem,mysl,ze make ziemniaczana mozna skrobia z tapioki,a co do kukurydzianej to niestety nie wiem:(
Zamiast kukurydzianej może jaglaną?
Możesz zastąpić jaglaną, sorgo, ryżową. Ja ją dodałam w niewielkiej ilości tylko dla koloru.
Kukurydzianą spokojnie zastąp ryżową czy sorgo, a z inną skrobią musisz przetestować, bo nigdy nie robiłam ciasta parzonego na np. tapioce.
Nie wiem, jak z ziemniaczaną, bo nigdy na innej skrobi parzonego ciasta nie robiłam. Kukurydzianą spokojnie podmienisz dając więcej ryżowej czy sorgo – ja ją dałam tylko dla koloru.