Miękkie, delikatne i sprężyste oponki bez glutenu i drożdży? Z nieukrywana przyjemnością na takie Cię zapraszam. Smak cudownie podbija dodany do nich kardamon i kolendra. Oczywiście jeżeli nie masz ich pod ręką, pomiń i tak będzie smacznie.

Inspiracja do powstania tej receptury stały się moje pączki bez drożdży i obwarzanki. Z jednego wzięłam podstawy ciasta z drugiego szczegóły techniczne, trochę pokombinowałam i voilà! Powstało coś znakomitego.

Poza miękkością i smakiem świetne jest to, że pączki podczas smażenia nie chłoną tłuszczu. Co do tłuszczu, to pamiętaj, aby nie rozgrzewać go zbyt mocno.

Zapraszam!

Składniki (ok. 14 sztuk)

Etap 1:

180 ml wody

50 g masła klarowanego

80 g mąki ryżowej

40 g mąki ziemniaczanej

3 jajka

2 łyżki fruktozy

szczypta soli

  1. W naczyniu z grubym dnem umieścić masło z wodą, słodzidłem i solą, doprowadzić do wrzenia.
  2. Nie zdejmując z ognia wsypać do garnka przesiane mąki, intensywnie mieszać do połączenia się składników.
  3. Ściągnąć z ognia i od razu wbić jedno jajko, intensywnie mieszając połączyć je z masą. Użyłam łyżki drewnianej ale można wykorzystać mikser. Masę wystudzić.
  4. Do chłodnej masy dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia składników.

Etap II

60 g mąki ryżowej

30 g mąki z sorgo

20 g mąki kukurydzianej

15 g skrobi ziemniaczanej

1/2 łyżeczka nasion kardamonu

1/2 łyżeczka nasion kolendry

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  1. Nasiona (jeżeli są w całości) podprażyć na suchej patelni, utłuc w moździerzu lub zmielić. Wsypać do umieszczonego w misce ptysiowego ciasta.
  2. Dodać przesiane mąki, zagnieść elastyczne ciasto.
  3. Zagotować w garnku wodę.
  4. Odrywać kawałek ciasta, obtoczyć go w mące np. ryżowej, uformować spłaszczony placek, wyciąć w środku dziurkę,
  5. Obważanki partiami wrzucać do wrzącej wody a gdy wypłyną przekręcać na druga stronę i ponownie chwilę obgotować. Wyjąć na papier do pieczenia, przykryć ściereczką.
  6. Smażyć w średnio rozgrzanym tłuszczu.
  7. Ciepłe posypać dowolnym „cukrem” pudrem i podać.

Rady/uwagi:

  • ciasto jest dosyć kleiste, ale jeżeli obtoczy się je w mące, to dobrze się formuje;
  • foremki do wykrawania można posmarować tłuszczem;
  • mąkę kukurydzianą dałam dla koloru, można ją zastąpić ryżową, jaglaną, sorgo.

 

 

Komentarze:
17 komentarzy
  1. Ola 10 listopada, 2021 at 12:34 - Reply

    A ja nie mogę ryżowej i jajka , wyjdzie to na zamiennikach jajka ?

  2. Edyta 21 stycznia, 2021 at 10:55 - Reply

    Witam czym mogę mąkę sorgo zastąpić

  3. Ola 17 października, 2020 at 16:16 - Reply

    Robilam wszystko dokladnie jak w przepisie,wyszly twarde jak skala..dzieci tyle czekaly i niestety zjadly na kolacje co innego. Przykro mi,ale nie za dobry ten przepis Aga..szkoda czasu i skladnikow

    • Aga Bednarska 18 października, 2020 at 10:42 - Reply

      U mnie wychodzą miękkie, więc dla mnie przepis jest dobry. 😉 Podstawą jest ciasto zaparzane, więc siłą rzeczy są miękkie. Jeżeli technika,
      składniki i proporcje były zachowane, to powinno być ok. Pozdrawiam!

  4. Angelika 8 lutego, 2020 at 15:49 - Reply

    Mam pytanie odnośnie smażenia; czy tez pani użyła masła klarowanego czy innego tluszczu? I mniej wiecej ile tego potrzeba? 🙂

  5. ania 23 stycznia, 2020 at 11:06 - Reply

    Skad ta woda w 2 etapie nic nie rozumiem ,po ugotowaniu we wrzątku jeszcze smazyc tłuszczu przecież to będzie pryskac????

    • Aga Bednarska 23 stycznia, 2020 at 14:06 - Reply

      Stąd, że taki jest proces ich robienia. 😉 Najpierw się obgotowuję, potem smaży. Nic nie pryska, bo na cieście nie ma wody.Pozdrawiam

  6. Ola 12 stycznia, 2020 at 17:53 - Reply

    Hej a czy można czymś zastąpić sorgo ? Nie chce się mi iść do sklepu ?

    • Aga Bednarska 12 stycznia, 2020 at 17:56 - Reply

      Olu, dodałabym więcej ryżowej. Powinno być dobrze ale pisze to bez sprawdzenia.

  7. Ewa 5 stycznia, 2020 at 16:57 - Reply

    Co dają nasiona kardamonu i kolendry? Czy można je pominąć, bo aktualnie mam braki w szafce 🙁 i czym mogłabym zastąpić mąkę z sorgo? Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 6 stycznia, 2020 at 08:38 - Reply

      Można pominąć – pisze o tym we wstępie. Nie próbowałam bez sorgo ale myślę, że na ryżowej bez sorgo też byłoby dobrze, ale wszytko trzeba przetestować.

  8. Iza 5 stycznia, 2020 at 12:59 - Reply

    Czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą? Dziecko ma nietolerancje pokarmową na to. Pozdrawiam Iza

    • Ani 5 stycznia, 2020 at 18:15 - Reply

      Tez mam ten sam problem,mysl,ze make ziemniaczana mozna skrobia z tapioki,a co do kukurydzianej to niestety nie wiem:(

      • Anulka177 5 stycznia, 2020 at 20:41

        Zamiast kukurydzianej może jaglaną?

      • Aga Bednarska 6 stycznia, 2020 at 08:34

        Możesz zastąpić jaglaną, sorgo, ryżową. Ja ją dodałam w niewielkiej ilości tylko dla koloru.

      • Aga Bednarska 6 stycznia, 2020 at 08:40

        Kukurydzianą spokojnie zastąp ryżową czy sorgo, a z inną skrobią musisz przetestować, bo nigdy nie robiłam ciasta parzonego na np. tapioce.

    • Aga Bednarska 6 stycznia, 2020 at 08:37 - Reply

      Nie wiem, jak z ziemniaczaną, bo nigdy na innej skrobi parzonego ciasta nie robiłam. Kukurydzianą spokojnie podmienisz dając więcej ryżowej czy sorgo – ja ją dałam tylko dla koloru.