Na przepis ten natknęłam się w książce autorstwa M. Szloser, W. Gąsiorowskiej „Kuchnia polska bez pszenicy” i od razu stał się jednym, z ulubionych. Wszyscy, których plackami karmiłam, zajadali je ze smakiem, nie przypuszczając nawet, że bez mąki pszennej są.
20 g mąki kukurydzianej
20 g mąki ryżowej
20 gram ziemniaczanej
10 g ksylitolu
1 duże jabłko
1 jajko
5 łyżek mleka roślinnego
Odrobina wanilii świeżej lub kilka kropel ekstraktu
Masło klarowane lub inny tłuszcze do smażenia.
Wykonanie.
Jabłko obieramy, kroimy na plastry. Żółtku ucieramy z ksylitolem, dodajemy mleko, mąki, wanilie. Dokładnie mieszamy mase. Ubijamy białko na sztywną piane, dodajemy, delikatnie, do masy. Krążki zanurzamy w cieście, widelcem układamy na natłuszczonej patelni. Smażymy na złoty kolor.
Rada:
Owoce możemy podmieniać- zamiast jabłka użyć gruszki, banana, owoce jagodowe (te trzeba będzie nakładać na patelnie za pomocą łyżki. Zamiast wanilii możemy dodać np. cynamonu- najlepiej cejlońskiego.
Zapraszam na:
CZEŚĆ. te 20g w przeliczeniu na ŁYŻKI (nie mam czym ZWAŻYĆ)?
Witaj Gosiu. Mąki różnie zabierają się w objętości i wagowo, uniwersalnie nie da się-szybko sprawdziłam i daj 3 łyżki płaskie ryżowe, # łyżki płaskie kukurydzianei i jedna czubata ziemniaczanej, łyżkę cukru. Pozdrawiam. Aga.
Dzieki 🙂