Na przepis ten natknęłam się w książce autorstwa M. Szloser, W. Gąsiorowskiej „Kuchnia polska bez pszenicy” i od razu stał się jednym, z ulubionych. Wszyscy, których plackami karmiłam, zajadali je ze smakiem, nie przypuszczając nawet, że bez mąki pszennej są.


Składniki (ok. 10 sztuk):

20 g mąki kukurydzianej

20 g mąki ryżowej

20 gram ziemniaczanej

10 g ksylitolu

1 duże jabłko

1 jajko

5 łyżek mleka roślinnego

Odrobina wanilii świeżej lub kilka kropel ekstraktu

Masło klarowane lub inny tłuszcze do smażenia.

Wykonanie.

Jabłko obieramy, kroimy na plastry. Żółtku ucieramy z ksylitolem, dodajemy mleko, mąki, wanilie. Dokładnie mieszamy mase. Ubijamy białko na sztywną piane, dodajemy, delikatnie, do masy. Krążki zanurzamy w cieście, widelcem układamy na natłuszczonej patelni. Smażymy na złoty kolor.

Rada:

Owoce możemy podmieniać- zamiast jabłka użyć gruszki, banana, owoce jagodowe (te trzeba będzie nakładać na patelnie za pomocą łyżki. Zamiast wanilii możemy dodać np. cynamonu- najlepiej cejlońskiego.

Zapraszam na:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
6 lat temu

CZEŚĆ. te 20g w przeliczeniu na ŁYŻKI (nie mam czym ZWAŻYĆ)?

Gosia
Gosia
Reply to  Agnieszka Bednarska
6 lat temu

Dzieki 🙂