Na przepis ten natknęłam się w książce autorstwa M. Szloser, W. Gąsiorowskiej „Kuchnia polska bez pszenicy” i od razu stał się jednym, z ulubionych. Wszyscy, których plackami karmiłam, zajadali je ze smakiem, nie przypuszczając nawet, że bez mąki pszennej są.


Składniki (ok. 10 sztuk):

20 g mąki kukurydzianej

20 g mąki ryżowej

20 gram ziemniaczanej

10 g ksylitolu

1 duże jabłko

1 jajko

5 łyżek mleka roślinnego

Odrobina wanilii świeżej lub kilka kropel ekstraktu

Masło klarowane lub inny tłuszcze do smażenia.

Wykonanie.

Jabłko obieramy, kroimy na plastry. Żółtku ucieramy z ksylitolem, dodajemy mleko, mąki, wanilie. Dokładnie mieszamy mase. Ubijamy białko na sztywną piane, dodajemy, delikatnie, do masy. Krążki zanurzamy w cieście, widelcem układamy na natłuszczonej patelni. Smażymy na złoty kolor.

Rada:

Owoce możemy podmieniać- zamiast jabłka użyć gruszki, banana, owoce jagodowe (te trzeba będzie nakładać na patelnie za pomocą łyżki. Zamiast wanilii możemy dodać np. cynamonu- najlepiej cejlońskiego.

Zapraszam na:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
3 komentarze
  1. Gosia 4 grudnia, 2016 at 13:11 - Reply

    CZEŚĆ. te 20g w przeliczeniu na ŁYŻKI (nie mam czym ZWAŻYĆ)?

    • Agnieszka Bednarska 4 grudnia, 2016 at 13:49 - Reply

      Witaj Gosiu. Mąki różnie zabierają się w objętości i wagowo, uniwersalnie nie da się-szybko sprawdziłam i daj 3 łyżki płaskie ryżowe, # łyżki płaskie kukurydzianei i jedna czubata ziemniaczanej, łyżkę cukru. Pozdrawiam. Aga.

      • Gosia 4 grudnia, 2016 at 14:37

        Dzieki 🙂