Dziś zapraszam na kolejne karnawałowe słodkości. Na faworki zapraszam. Jak nigdy pszennych nie zrobiłam, tak na bezglutenie się skusiłam. 😀
Faworki wyszły niezwykle smaczne, takie zwyczajne. Ciasto jest dosyć elastyczne, więc bez kłopotu można je formować. Jest to zasługa migdałów i jajek.
65 g obranych migdałów + 4 pestki moreli gorzkiej
15 g ksylitolu + zmielony, zmiażdżony wałkiem lub w moździerzu ksylitol do posypania
20 g mąki owsianej – u mnie zmielone płatki
15 g tapioki
25 g mąki ryżowej
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka rumu, wódki lub octu
1 jajko – małe
1 żółtko – z małego jajka
1. Migdały mielimy wraz z ksylitolem na drobną mąkę.
2. Przesypujemy do miski. Dodajemy całe jajko i żółtko – ucieramy mikserem w jedną stronę ok. 5 minut. Możemy to wykonać bez miksera w makutrze.
3. Dodajemy alkohol i wszystkie mąki oprócz ziemniaczanej. Miksujemy. Przestajemy miksować, wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
4. Podsypujemy mąkę (u mnie tapioka), wałkujemy cienko na papierze do pieczenia. Tniemy na paski, formujemy faworki (na YouTube jest masa filmików, jak to robić – sama skorzystałam).
5. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, przekręcając na słomkowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu posypujemy ksylitolowym cukrem pudrem.
Rada:
- jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej ciasta nie można uformować w zwartą kulę, to dodajmy więcej mąki ziemniaczanej; w tym przepisie wiele zależy od wielkości jajek – ja miałam wiejskie, małe jajka;
- przekładając ciasto przez otwór róbmy to delikatnie, bo nie jest aż tak elastyczne, jak pszenne.
Czym mogę zastąpić żółtko? Białko i np pół banana da radę?
Nie wiem, czy tu się to sprawdzi, ale żółtko Dobrze zastępuje dynia (upieczona lub na parze).
Jak się to wrzuca na tłuszcz i na jaki tłuszcz? W garnku grzać, ile cm od dna? Nie mam pojęcia. Dziękuję
Wrzucsmy tak, jak inne jedzenie do smażenia – do ręki, blisko na tłuszcz, żeby się nie chlapnąć i wrzut. Tłuszczu ma być tyle, żeby się unosiły na nim, nigdy mie mierzyłam, ale myślę, że z 7-8 cm. Pozdrawiam.
Czy faworki można upiec w piekarniku czy musza być smażone na głębokim tłuszczu?
Lili, szczerze, nie mam pojęcia, jak będą wyglądać upieczone. Pewnie coś pod ciastka wyjdzie. Ale czy wtedy będą takie kruche, takie faworkowe, to nie wiem…Pozdrawiam
Czym mozna make z tapioki zastapic ?
Cześć Sylwia! Daj samej ziemniaczanej. Powinno być dobrze. Ewentualnie możesz dać skrobie z kukurydzy, jak masz pod ręką. Pozdrawiam.
Aga pestki moreli gorzkiej – gdzie można zakupić?? czy ewentualnie można pominąć?
Magda, pomiń. One są na aromat. Na ciasto nie wpływają. Ja kupuje w sklepie ze zdrową żywnością, w zielarskim. Warto je mieć pod ręką na zdrowie i smak. Kosztują kilka złotych.
Aguś, i te pestki blendujesz i dodajesz razem z migdałami na początku?
Tak, razem z migdałami. Pestki nadają taki migdałowy właśnie posmak – coś jak olejek migdałowy. 😉 :*
Aga, uważasz że mąkę owsianą możnaby czymś zastąpić? (Kurydziana u nas też odpada 🙁 )
Monika, próbuj. Ale nie mam pojęcia, co z tego wyjdzie… Może więcej ryżowej i ziemniaczanej?