Propozycja na smaczne i błyskawiczne śniadanie. Do ich wykonania potrzebne nam są tylko jajka i banan, ewentualnie tłuszcz dosmażenia. Lubie je smażyć na maśle klarowanym. Placuszki są mięciutkie. Jedna z moich córek jajek smażonych nie lubi,ale w takiej postaci wcina je fest. 🙂 Doskonale smakują w towarzystwie dżemu czy konfitury.
Składniki (ok. 8 sztuk):
2 jajka
1 duży dojrzały banan
Szczypta soli
Masło klarowane do smażenia
1. Banana zgniatamy widelcem. Jajka rozbijamy, dodajemy do rozgniecionego banana, dodajemy sól, mieszamy.
2. Smażymy na niewielkiej ilości masła na złoty kolor.
3. Jemy sama albo z ulubionymi dżemami, konfiturami czy owocami.
Rada:
Można oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno i takie dodać do wcześniej rozbełtanych z bananem żółtek.
Jest zbyt rzadkie i nie mogę wogole tego podnieść na patelni, co robię nie tak?
Myślę Jagoda, że to idzie o to czym przekręcasz na drugą stronę. bo ciasto nie jest jakieś bardzo geste. Robię to nożem z szerokim ostrzem, widelcem np. nie dałabym rady.