Propozycja na smaczne i błyskawiczne śniadanie. Do ich wykonania potrzebne nam są tylko jajka i banan, ewentualnie tłuszcz dosmażenia. Lubie je smażyć na maśle klarowanym. Placuszki są mięciutkie. Jedna z moich córek jajek smażonych nie lubi,ale w takiej postaci wcina je fest. 🙂 Doskonale smakują w towarzystwie dżemu czy konfitury.

Składniki (ok. 8 sztuk):

2 jajka

1 duży dojrzały banan

Szczypta soli

Masło klarowane do smażenia


Wykonanie:

1. Banana zgniatamy widelcem. Jajka rozbijamy, dodajemy do rozgniecionego banana, dodajemy sól, mieszamy.

2. Smażymy na niewielkiej ilości masła na złoty kolor.

3. Jemy sama albo z ulubionymi dżemami, konfiturami czy owocami.

Rada:

Można oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno i takie dodać do wcześniej rozbełtanych z bananem żółtek.

Komentarze:
2 komentarze
  1. Jagoda 3 stycznia, 2020 at 17:36 - Reply

    Jest zbyt rzadkie i nie mogę wogole tego podnieść na patelni, co robię nie tak?

    • Aga Bednarska 6 stycznia, 2020 at 08:56 - Reply

      Myślę Jagoda, że to idzie o to czym przekręcasz na drugą stronę. bo ciasto nie jest jakieś bardzo geste. Robię to nożem z szerokim ostrzem, widelcem np. nie dałabym rady.