Zapraszam Cię do zrobienia prostych, mięciutkich, puszystych  i bardzo smacznych placuszków, które zagościły w mojej kuchni dzięki japońskiej inspiracji. Moje córki zajadają się nimi ze smakiem.  Smażę je z dodatkiem różnych mąk wiec bez problemu ryżową możesz zamienić na kasztanową, sorgo, kukurydzianą itd. Podobnie z jogurtem, który zastąpisz mlekiem kokosowym. Placuszki doskonale smakują podane z domowymi kremami czekoladowymi, sosami owocowymi lub obsypane ksylitolowym cukrem pudrem. Smażenie pod przykryciem jest istotne, więc nie pomijaj go.

Składniki (ok. 10 sztuk):

2 jajka

20 g ksylitolu lub innego słodziła

25 g mąki ryzowej

10 g skrobi z tapioki

5 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka jogurtu roślinnego lub ok. 20 ml mleka roślinnego

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – opcjonalnie

Szczypta soli

Szczypta proszku do pieczenia – opcjonalnie

Tłuszcz do wysmarowania patelni

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka, wraz z ksylitolem ucieramy do białości, dodajemy jogurt, ekstrakt, mieszamy dokładając przesiane mąki, proszek. Masę delikatnie łączymy z białkami.

2. Natłuszczamy patelnie, nadmiar tłuszczu ściągamy ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzanej patelni umieszczamy kopiastą łyżkę ciasta, a po zapełnieniu patelni plackami przykrywamy ją pokrywką i smażymy na średnim ogniu przez ok. 1, 5 – 2 minuty. Placki delikatnie przekręcamy, dodajemy odrobinę tłuszczu i ponownie smażymy pod przykryciem.

Komentarze:
12 komentarzy
  1. Edyta 23 sierpnia, 2021 at 11:48 - Reply

    Mąkę ryżową jeśli mogę zastąpić to czym innym?

    • Aga Bednarska 1 września, 2021 at 21:00 - Reply

      Możesz użyć np. sorgo. Będzie pysznie!

  2. Ewa 19 lutego, 2021 at 15:46 - Reply

    Cudowne! Walczę z wybiórczościa córki i rzadko kiedy próbuje coś nowego, a tu jak ugryzła kawałek to zjadła od razu 2 placuszki♥️

  3. Ania 11 stycznia, 2020 at 09:56 - Reply

    Agnieszko, dzisiaj robiłam z dwóch porcji, tak szybko znikają. Tapiokę zastąpiłam w całości skrobią ziemniaczaną, wyszły bardzo dobre. Mimo dodania ekstraktu z wanilii bardzo czuć jajka i to przeszkadza starszakowi (mama, one śmierdzą?), młodsze się zajada. Co można zrobić, żeby zniwelować ten „zapach”? Podmienić skrobię na jakiś budyń?

    • Aga Bednarska 12 stycznia, 2020 at 15:34 - Reply

      Aniu, myślę, że ziemniaczana jeszcze podbija smak jajek. Jeżeli Wam przeszkadza, to zwiększ ilość mąk i płynu nie zwiększając jajek. Możesz też spróbować z budyniem – brzmi nieźle. 😀
      Ściskam :*

  4. Marta 5 maja, 2019 at 14:32 - Reply

    Czym można zastąpić skrobię z tapioki?

    • Aga Bednarska 5 maja, 2019 at 18:07 - Reply

      Innymi mąkai skrobiowymi np. skrobią kukurydzianą, marantą trzcinową, skrobią ryżową, ziemniaczaną.

  5. Aneta 16 marca, 2019 at 08:13 - Reply

    Mam pytanie-” Masę delikatnie łączymy z żółtkami ” czy powinno być białkami?

    • Aga Bednarska 16 marca, 2019 at 12:37 - Reply

      Siłą rzeczy z białkami musi być. 😉 Już poprawiłam, dziękuję. Pozdrawiam

  6. grash 15 marca, 2019 at 22:00 - Reply

    potwierdzam – są genialne. Przygotowanie zajęło 5 minut. Zachęcam do wypróbowania.

    • Aga Bednarska 16 marca, 2019 at 12:39 - Reply

      Siema! Cieszę się, że placuszki podeszły. ? Bardzo dziękuję Ci wpis i tak zacną rekomendację. ???

  7. grash 11 marca, 2019 at 19:39 - Reply

    czegoś takiego mi brakowało, wyglądają wspaniale,mniam……i w opisie takie proste, mam nadzieję, że dam radę. Zamelduję po wykonaniu. Aga jesteś wielka. Pozdrawiam ciepło.