Zapraszam Cię do zrobienia prostych, mięciutkich, puszystych  i bardzo smacznych placuszków, które zagościły w mojej kuchni dzięki japońskiej inspiracji. Moje córki zajadają się nimi ze smakiem.  Smażę je z dodatkiem różnych mąk wiec bez problemu ryżową możesz zamienić na kasztanową, sorgo, kukurydzianą itd. Podobnie z jogurtem, który zastąpisz mlekiem kokosowym. Placuszki doskonale smakują podane z domowymi kremami czekoladowymi, sosami owocowymi lub obsypane ksylitolowym cukrem pudrem. Smażenie pod przykryciem jest istotne, więc nie pomijaj go.

Składniki (ok. 10 sztuk):

2 jajka

20 g ksylitolu lub innego słodziła

25 g mąki ryzowej

10 g skrobi z tapioki

5 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka jogurtu roślinnego lub ok. 20 ml mleka roślinnego

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – opcjonalnie

Szczypta soli

Szczypta proszku do pieczenia – opcjonalnie

Tłuszcz do wysmarowania patelni

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka, wraz z ksylitolem ucieramy do białości, dodajemy jogurt, ekstrakt, mieszamy dokładając przesiane mąki, proszek. Masę delikatnie łączymy z białkami.

2. Natłuszczamy patelnie, nadmiar tłuszczu ściągamy ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzanej patelni umieszczamy kopiastą łyżkę ciasta, a po zapełnieniu patelni plackami przykrywamy ją pokrywką i smażymy na średnim ogniu przez ok. 1, 5 – 2 minuty. Placki delikatnie przekręcamy, dodajemy odrobinę tłuszczu i ponownie smażymy pod przykryciem.

Komentarze:
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
grash
grash
4 lat temu

czegoś takiego mi brakowało, wyglądają wspaniale,mniam……i w opisie takie proste, mam nadzieję, że dam radę. Zamelduję po wykonaniu. Aga jesteś wielka. Pozdrawiam ciepło.

grash
grash
4 lat temu

potwierdzam – są genialne. Przygotowanie zajęło 5 minut. Zachęcam do wypróbowania.

Aneta
Aneta
4 lat temu

Mam pytanie-” Masę delikatnie łączymy z żółtkami ” czy powinno być białkami?

Marta
Marta
3 lat temu

Czym można zastąpić skrobię z tapioki?

Ania
Ania
3 lat temu

Agnieszko, dzisiaj robiłam z dwóch porcji, tak szybko znikają. Tapiokę zastąpiłam w całości skrobią ziemniaczaną, wyszły bardzo dobre. Mimo dodania ekstraktu z wanilii bardzo czuć jajka i to przeszkadza starszakowi (mama, one śmierdzą?), młodsze się zajada. Co można zrobić, żeby zniwelować ten „zapach”? Podmienić skrobię na jakiś budyń?

Ewa
Ewa
2 lat temu

Cudowne! Walczę z wybiórczościa córki i rzadko kiedy próbuje coś nowego, a tu jak ugryzła kawałek to zjadła od razu 2 placuszki♥️

Edyta
Edyta
1 rok temu

Mąkę ryżową jeśli mogę zastąpić to czym innym?