W maju nazbierałam i ususzyłam okazałe baldachy aromatycznych kwiatów czarnego bzu. Teraz mam jak znalazł. Ich dobrodziejstwa nie sposób przecenić, szczególnie w sezonie jesienno -zimowym. Substancje zawarte w tych maleńkich kwiatuszkach działają na nasze organizm antywirusowo, oczyszczająco, antyoksydacyjnie, wykrztuśnie, napotnie i moczopędnie. Wspomagają przemianę materii, wzmacniają odporność, uśmierzają bóle np. głowy, łagodzą stany zapalne.
Kwiaty czarnego bzu cudownie pachną i smakują. Te ususzone również. Doskonale sprawdzają się więc w kuchni jako aromatyczny dodatek nadając potrawom miodowo-kwiatowy posmak.
Jeżeli nie masz domowego suszu, bez najmniejszego kłopotu kupisz go za kilka złotych w sklepie zielarskim. W przepisie możesz go również pominąć. Będzie troszeczkę inaczej ale nadal niezwykle smacznie.
Powoli zbliżamy się do meritum tematu – do racuchów. 😀 Nieskromnie napisze, że wyszły mi nader smaczne. Komponując recepturę jednym ze składników uczyniłam mąkę z ryżu kleistego. Zależało mi, by racuchy były sprężyste, lekko wilgotne, mięciuteńkie. Dzięki temu dodatkowi właśnie tak się stało. Mąkę z ryżu kleistego kupisz w sklepach z azjatycką żywnością. Czym ją zamienić? Nie wiem. Według mnie jest niepowtarzalna.
Zapraszam do wspólnego gotowania!
Składniki (ok. 10 racuchów):
10 g drożdży + 60 ml ciepłej wody
1 jajko
110 g jogurtu roślinnego – u mnie lidlowski kokosowy
95 g mąki ryżowej
30 g mąki z ryżu kleistego
15 g skrobi ziemniaczanej
20 g ksylitolu
2-3 łyżeczki suszonych kwiatów czarnego bzu
1 łyżeczka łuski babki jajowatej
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- Jajko ubić z ksylitolem, dodać jogurt. Jeżeli jogurt jest zimny, należy umieścić miskę nad parą i delikatnie ogrzać. Drożdże nie lubią zimna!
- Do masy dodać drożdże wymieszane z wodą (nie robię żadnego zaczyny, ot wymieszać i i do masy). Dodać pozostałe składniki. Połączyć, mieszając drewnianą łyżką.
- Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Na nieprzywierającej patelni (użyłam stalowej) rozgrzać tłuszcz.
- Ciasto przemieszać, wiem, opadnie, ale tak ma być.
- Zanurzyć w wodzie metalową łyżkę, następnie nakładać nią ciasto na patelnie. Nie należy zbytnio spłaszczać ciasta, placuszek tylko lekko ugnieść nadając mu kształt. Im grubszy, tym smaczniejszy. Cienkie potrafią też podczas smażenia nasączać się tłuszczem.
- Smażyć na złoty kolor, odsączać na ręczniku papierowym, przed podaniem posypać „cukrem” pudrem.
Witam. Chciałabym zrobić je dziś a nie mam mąki z ryżu kleistego, czy mogę go czymś zastąpić?
Ona jest specyficzna, jedyna w swoim rodzaju, bo nawet w smaku taka mleczna, ale mozesz dodać inne (tylko nie skrobiowe) np. sorgo, ryżowa brązowa, kukurydziana. Placki będą inne ale smaczne.
Zrobilam bez drozdzy, ze szczypta sody, i z 2 utartymi na duzych oczkach jablkami. To nie to samo, ale wyszly bardzo dobre, mniam!!!
Wyszły pyszne. Dodałam jedynie jabłka cynamon i imbir
Musiały smakować wybitnie! Bardzo się ciesze, że receptura Cię nie rozczarowała. Dziękuję bardzo za komentarz. :* Ściskam bez umiaru i do napisania :*
Czym można zastąpić mąkę z ryżu kleistego? Czy wchodzi w grę na przykład skrobia z manioku? 🙂
Dzień dobry, czy drożdże mają być świeże?
Czy mąka z ryżu kleistego to mogłaby być mąka zmielona z ryżu do sushi??
Ewelina, tak, drożdże dałam świeże. Co do mąki, to teoretycznie tak – nie wiem tylko jak to się zmieli, bo kupna mąka jest dosłownie jak skrobia – taka drobniutka.
Dodalam kudzu zamiast mąki z ryżu kleistego, i jogurt z kaszy jaglanej domowej roboty. Wyszly pycha!!!!! Dzieki za przepis.
Jakie dokładnie bakterie używasz? Poproszę o przepis
Hana, tutaj pisałam o tym: https://www.bezglutenowejadlo.pl/mleka-i-jogurty/najlepszy-wege-jogurt-z-orzechow-nerkowca-bezmleczny-bezglutenowy-bezcukrowy/
Witam. Czym zastąpić jajko, skrobie ziemniaczaną. Kukurydzianej też nam nie wolno i bananów?Pozdrawiam
W teorii placuszki drożdżowe wyjdą i bez jajka. Kwestia doboru mąk i ich proporcji – tego bez wypróbowania nie jestem w stanie określić. Skrobie ziemniaczaną można zamienić na tapiokę, skrobię ryżową.