Pączki bez glutenu, bez jajek, a niczym z nimi – takie są te pączki, więc mam nadzieję, że się na nie skusisz.
Przy ciastach drożdżowych ważny jest wzrost ciasta. Jeżeli w recepturach podana jest objętość wzrostu np. podwojenie i czas, w jakim ma się to odbyć, to pamiętaj, że u Ciebie może zając to dłużej lub krócej. To, jak szybko ciasto wzrasta zależy od temperatury składników i temperatury otoczenia, a to są kwestie indywidualne…
Składniki (ok. 10 pączków):
Zaczyn:
7 g drożdży świeżych
80 ml wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
120 g dyni – gotujemy na parze
65 ml mleka kokosowego – nie napoju
90 g skrobi ryżowej zamiennie skrobi kukurydzianej
90 g mąki ryżowej
30 g skrobi ziemniaczanej
8 g białka grochowego zamiennie mąki z ciecierzycy, z soi
25 g margaryny roślinnej, oliwy lub innego preferowanego tłuszczu – rozpuszczona
20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
6 g łuski babki jajowatej
1 łyżka wódki lub octu
szczypta soli
Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Ugotowaną dynie blendujemy wraz z mlekiem kokosowym na gładki krem.
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy dyniowy krem, zaczyn, wódkę, łuskę, mieszamy drewnianą łyżką do połączeni składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy przez 2-3 minuty.
- Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu podwojenia przez ciasto objętości.
- Ciasto wykładamy na podsypany mąką ryzową blat, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy krążki. Krążki spryskujemy wodą, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości na ok. 40 minut.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor – po wrzuceniu krążka jego górę za pomocą łyżki energicznie polewamy tłuszczem.
- Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, studzimy, nadziewamy ulubioną konfiturą lub budyniem.
Piękne pączki, będę robić, mam pytanie, wiem że dynia zamiast jajek,a czy można jajka zamiast dyni? ?
Tak, dałabym z dwa żółtka i jedno jajko – tylko trzeba pod nowe proporcje ilość płynu dostosować i już wtedy bez mleka kokosowego.
Dzień dobry, czym mogę zastąpić dynię , aby się udało a nadal było bez jajek?
Można próbować na batatach, ziemniakach, ale nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie w jakich proporcjach, ile płynu, czy wyjdzie tak samo dobrze, bo nie robiłam…
Czy mleko kokosowe jest konieczne. Przepis jest idealny jeśli chodzi o składniki, tylko ten kokos…
Czy można takie pączki upiec w piekarniku?, robilam takie kiedys z mąki orkiszowej i wyszły pyszne pieczone bułeczki drozdzowe,
Ewa, nie wiem, bo nie robiłam, ale próbowałabym…
Witam, odkrylam ten blog. Podoba mi się. Dziekuje za wszystko. Jakiego tluszczu uzyla Pani? Pozdrawiam serdecznie.
Zosiu, bardzo mi miło. Co do tłuszczu, to w przepisie użyłam margaryny (ogólnodostępna z Kruszwicy
Palma – zielone opakowanie). Ściskam! :*
Dziekuje. Wszystkiego dobrego Ago! 🙂 Jutro pieke….Napisze jak wyszly.
Dziękuję i dla Ciebie również. :* Pisz, jak poszło… Ściskam!
Wyszly pyszne, mimo malych zmian spowodowanych brakiem pewnych skladnikow. Mam zdjecie 🙂 Jestem bardzo dumna z siebie i wdzieczna Tobie. Dziekuje ?
Zosiu, ale dobrze mi to czytać… Grunt, to piekarska intuicja i bez niektórych składników temat ogarnięty. 😉 Bardzo się cieszę. Ściskam! :*
Witam,
wyglądają pięknie:)
czy skrobię ryżową/kukurydzianą można czymś zastąpić? Pominąć?
pozdrawiam
Wow robiłam przez ostatni tydzień 5 podejść do pączków BG z różnym efektem?
Ale tylko te moja rodzinka chce jeszcze ?
Wyszły super smaczne i chociaż preferuję pieczone to mój 3 latek zdecydowanie woli smażone.
Dynia super się sprawdza a dla nas to ważne bo nie możemy jaj.
Wielkie dzięki i pozdrawiam
Anetka, bardzo miło mi to czytać… nawet nie Wiesz, jak bardzo… Dziękuję! :*
Jak Pani piekła te paczki ?
W sensie jaka temperatura i czas ??
Małgosiu, w temperaturze ok. 170stopni do otrzymania złotego koloru – nie patrzyłam podczas smażenia na czas.