Pączki bez glutenu, bez jajek, a niczym z nimi – takie są te pączki, więc mam nadzieję, że się na nie skusisz.
Przy ciastach drożdżowych ważny jest wzrost ciasta. Jeżeli w recepturach podana jest objętość wzrostu np. podwojenie i czas, w jakim ma się to odbyć, to pamiętaj, że u Ciebie może zając to dłużej lub krócej. To, jak szybko ciasto wzrasta zależy od temperatury składników i temperatury otoczenia, a to są kwestie indywidualne…
Składniki (ok. 10 pączków):
Zaczyn:
7 g drożdży świeżych
80 ml wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe
120 g dyni – gotujemy na parze
65 ml mleka kokosowego – nie napoju
90 g skrobi ryżowej zamiennie skrobi kukurydzianej
90 g mąki ryżowej
30 g skrobi ziemniaczanej
8 g białka grochowego zamiennie mąki z ciecierzycy, z soi
25 g margaryny roślinnej, oliwy lub innego preferowanego tłuszczu – rozpuszczona
20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
6 g łuski babki jajowatej
1 łyżka wódki lub octu
szczypta soli
Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Ugotowaną dynie blendujemy wraz z mlekiem kokosowym na gładki krem.
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy dyniowy krem, zaczyn, wódkę, łuskę, mieszamy drewnianą łyżką do połączeni składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy przez 2-3 minuty.
- Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu podwojenia przez ciasto objętości.
- Ciasto wykładamy na podsypany mąką ryzową blat, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy krążki. Krążki spryskujemy wodą, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości na ok. 40 minut.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor – po wrzuceniu krążka jego górę za pomocą łyżki energicznie polewamy tłuszczem.
- Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, studzimy, nadziewamy ulubioną konfiturą lub budyniem.
Wow robiłam przez ostatni tydzień 5 podejść do pączków BG z różnym efektem?
Ale tylko te moja rodzinka chce jeszcze ?
Wyszły super smaczne i chociaż preferuję pieczone to mój 3 latek zdecydowanie woli smażone.
Dynia super się sprawdza a dla nas to ważne bo nie możemy jaj.
Wielkie dzięki i pozdrawiam
Anetka, bardzo miło mi to czytać… nawet nie Wiesz, jak bardzo… Dziękuję! :*
Jak Pani piekła te paczki ?
W sensie jaka temperatura i czas ??
Małgosiu, w temperaturze ok. 170stopni do otrzymania złotego koloru – nie patrzyłam podczas smażenia na czas.
Witam,
wyglądają pięknie:)
czy skrobię ryżową/kukurydzianą można czymś zastąpić? Pominąć?
pozdrawiam
Dziekuje. Wszystkiego dobrego Ago! 🙂 Jutro pieke….Napisze jak wyszly.
Dziękuję i dla Ciebie również. :* Pisz, jak poszło… Ściskam!
Wyszly pyszne, mimo malych zmian spowodowanych brakiem pewnych skladnikow. Mam zdjecie 🙂 Jestem bardzo dumna z siebie i wdzieczna Tobie. Dziekuje ?
Zosiu, ale dobrze mi to czytać… Grunt, to piekarska intuicja i bez niektórych składników temat ogarnięty. 😉 Bardzo się cieszę. Ściskam! :*
Witam, odkrylam ten blog. Podoba mi się. Dziekuje za wszystko. Jakiego tluszczu uzyla Pani? Pozdrawiam serdecznie.
Zosiu, bardzo mi miło. Co do tłuszczu, to w przepisie użyłam margaryny (ogólnodostępna z Kruszwicy
Palma – zielone opakowanie). Ściskam! :*
Czy można takie pączki upiec w piekarniku?, robilam takie kiedys z mąki orkiszowej i wyszły pyszne pieczone bułeczki drozdzowe,
Ewa, nie wiem, bo nie robiłam, ale próbowałabym…
Dzień dobry, czym mogę zastąpić dynię , aby się udało a nadal było bez jajek?
Można próbować na batatach, ziemniakach, ale nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie w jakich proporcjach, ile płynu, czy wyjdzie tak samo dobrze, bo nie robiłam…
Czy mleko kokosowe jest konieczne. Przepis jest idealny jeśli chodzi o składniki, tylko ten kokos…
Piękne pączki, będę robić, mam pytanie, wiem że dynia zamiast jajek,a czy można jajka zamiast dyni? ?
Tak, dałabym z dwa żółtka i jedno jajko – tylko trzeba pod nowe proporcje ilość płynu dostosować i już wtedy bez mleka kokosowego.