Smaczna, wilgotna pizza z batatów. Jedna z tych receptur, do których wracamy.


Ciasto:

ok. 400 gramów batatów (dwa średnie)

100 gramów mąki owsianej (bezglutenowej)

20 gramów mąki gryczanej

20 gramów mąki ryżowej

2 jajka

1/2 łyżeczka sody

1 łyżeczka octu jabłkowego (ocet pobudza sodę do pracy i sprawia, że posmaku sody nie czujemy)

Wykonanie.

Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze- zajmuję to od 5 do 10 minut. Sprawdzamy widelcem miekkość i gdy już swobodnie widelec się wkuwa wyjmujemy i chłodzimy. Następnie blendujemy ziemniaki, dodajemy jajka, ponownie blendujemy. Do tak powstałej masy wkładamy pozostałe składniki, łączymy. Wykładamy ciasto na wyłożoną papierem formę (używam typowej do pizzy) i pieczemy przez ok. 40 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, smarujemy sosem, wykładamy dodatki i pieczemy jakieś 20 minut.


Sos:

2 pomidory

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki musztardy

1/2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Sól, bazylia, pieprz, oregano, papryka słodka

Wykonanie.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić odrzucając twardy ich środek, dodać do cebuli. Podsmażać do miekkości. Pod koniec dodać musztardę, koncentrat, doprawić przyprawami wystudzić i zblendować.

Komentarze:
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
aga
aga
6 lat temu

jaką mąkę można zamiast owsianej ( nie mam takiej)?

Gosia
Gosia
3 lat temu

A bez jajek wyjdzie? Ewentualnie czym zastąpić?

Gosia
Gosia
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

Dziękuję ?