Smaczna, wilgotna pizza z batatów. Jedna z tych receptur, do których wracamy.
ok. 400 gramów batatów (dwa średnie)
100 gramów mąki owsianej (bezglutenowej)
20 gramów mąki gryczanej
20 gramów mąki ryżowej
2 jajka
1/2 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu jabłkowego (ocet pobudza sodę do pracy i sprawia, że posmaku sody nie czujemy)
Wykonanie.
Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze- zajmuję to od 5 do 10 minut. Sprawdzamy widelcem miekkość i gdy już swobodnie widelec się wkuwa wyjmujemy i chłodzimy. Następnie blendujemy ziemniaki, dodajemy jajka, ponownie blendujemy. Do tak powstałej masy wkładamy pozostałe składniki, łączymy. Wykładamy ciasto na wyłożoną papierem formę (używam typowej do pizzy) i pieczemy przez ok. 40 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, smarujemy sosem, wykładamy dodatki i pieczemy jakieś 20 minut.
2 pomidory
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
Sól, bazylia, pieprz, oregano, papryka słodka
Wykonanie.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić odrzucając twardy ich środek, dodać do cebuli. Podsmażać do miekkości. Pod koniec dodać musztardę, koncentrat, doprawić przyprawami wystudzić i zblendować.
A bez jajek wyjdzie? Ewentualnie czym zastąpić?
Spróbowałabym dodać do niej dyni zmiksowanej z mlekiem albo łuskę babki jajowatej. Na pewno da się zrobić bez jajek.
Dziękuję ?
jaką mąkę można zamiast owsianej ( nie mam takiej)?
Można zastąpić np. ryżową, ale to nie będzie to samo. Zmielone płatki owsiane, czy gotowa mąka owsiana jest w tym przepisie idealna-spulchnia, nie jest za ciężka i nie narzuca smaku.