Moje córki bardzo lubią robić male pizze, zjadać je z ochotą też. Mi zazwyczaj pozostaje obchodzić się smakiem lub lampką wina. 😉
Jeżeli jesteś rozczarowany kiepskimi w smaku pizzami, to myślę, że ten przepis może zakończyć te rozczarowani, bo jest zwyczajnie smacznie.
Mam nadzieję, że sam się o tym przekonasz…
Składniki (ok. 10 malutkich pizz):
250 g miksu mąk z tego przepisu <klik>
Ok. 180 ml ciepłej wody
50 g mąki z brązowego ryżu
1 łyżeczka suchych drożdży
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki syropu z daktyli, agawy lub cukru innego niż ksylitol – drożdże muszą podjeść
1/2 łyżeczki agaru
1 łyżeczka soli
Dodatki:
Pasta z pomidorów
Pieczarki
Oliwki
Oregano suszone
Świeża bazylia
Rukola
Wegański ser
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy oliwę, wodę, zagniatamy ciasto.
2. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut.
3. Z ciasta formujemy ok. 10 kulek. Naoliwionymi dłońmi formujemy spody pod pizze.
4. Układamy dodatki (świeżą bazylię i rukolę po upieczeniu). Odstawiamy na ok. 10 minut.
5. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Rady/uwagi:
- agar można zastąpić żelatyną;
- jeżeli nie mamy mąki z brązowego ryżu, to dajmy mąkę z miksu.
Pyszne ciasto! Robiłam bez przekonania, a okazało się że jest rewelacyjne 🙂
Iza, w zaistniałych okolicznościach cieszę się jeszcze bardziej. 😀 Ściskam :*
Jak kupić mizna zrobić tą pizzę na świeżych drożdżach?
Można z tego zrobić 1 duża pizzę?
Pewnie. Tak robię. 😉 Ściskam :*
Czy można czymś zastąpić skrobię tapiokową ?
Joanna, tapiokę możesz zastąpić arrowrootem (maranta trzcinowata) – do kupienia w wegańskich sklepach na necie, ale cenowo wychodzi kiepsko… lub skrobia kukurydzianą. Pozdrawiam.
Witam, właśnie wzielam sie za robienie pizzy make z mixow zrobilam ale make z ciecierzycy i brazowego ryzu uzyskalam mielac w mlynku i tu sie zastanawiam czy to nie blad.. Bo nie moge zagniesc ciasta i strasznie mi sie kruszy. Czy sa jakies sposoby by to uratowac? Dziekuje i pozdrawiam 😉
Dorota, jeżeli mąka z ciecierzycy była za grubo mielona, to może być problem. Wiem to na przykładzie ciasta ciecierzycowego ala naleśnikowe- jeżeli jest gruba mąka, to wychodzi jakby bułka tarta, a nie ciasto przypominające naleśnikowe. Zupełnie inaczej się zachowuje. Nie skleja tak. Więcej płynu, więcej skrobi albo jakiś nasionek typu len, babka płesznik. Pozdrawiam :*