Moje córki bardzo lubią robić male pizze, zjadać je z ochotą też. Mi zazwyczaj pozostaje obchodzić się smakiem lub lampką wina. 😉

Jeżeli jesteś rozczarowany kiepskimi w smaku pizzami, to myślę, że ten przepis może zakończyć te rozczarowani, bo jest zwyczajnie smacznie.

Mam nadzieję, że sam się o tym przekonasz…


Składniki (ok. 10 malutkich pizz):

250 g miksu mąk z tego przepisu <klik>

Ok. 180 ml ciepłej wody

50 g mąki z brązowego ryżu

1 łyżeczka suchych drożdży

3 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki syropu z daktyli, agawy lub cukru innego niż ksylitol – drożdże muszą podjeść

1/2 łyżeczki agaru

1 łyżeczka soli

Dodatki:

Pasta z pomidorów

Pieczarki

Oliwki

Oregano suszone

Świeża bazylia

Rukola

Wegański ser


Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy oliwę, wodę, zagniatamy ciasto.

2. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut.

3. Z ciasta formujemy ok. 10 kulek. Naoliwionymi dłońmi formujemy spody pod pizze.

4. Układamy dodatki (świeżą bazylię i rukolę po upieczeniu). Odstawiamy na ok. 10 minut.

5. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni.

Rady/uwagi:

  • agar można zastąpić żelatyną;
  • jeżeli nie mamy mąki z brązowego ryżu, to dajmy mąkę z miksu.

Komentarze:
9 komentarzy
  1. Iza 16 lipca, 2020 at 12:16 - Reply

    Pyszne ciasto! Robiłam bez przekonania, a okazało się że jest rewelacyjne 🙂

    • Aga Bednarska 16 lipca, 2020 at 12:54 - Reply

      Iza, w zaistniałych okolicznościach cieszę się jeszcze bardziej. 😀 Ściskam :*

  2. Aga 23 kwietnia, 2020 at 06:49 - Reply

    Jak kupić mizna zrobić tą pizzę na świeżych drożdżach?

  3. Magda 12 grudnia, 2018 at 12:50 - Reply

    Można z tego zrobić 1 duża pizzę?

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2018 at 21:04 - Reply

      Pewnie. Tak robię. 😉 Ściskam :*

  4. Joanna 4 października, 2018 at 09:08 - Reply

    Czy można czymś zastąpić skrobię tapiokową ?

    • Aga Bednarska 5 października, 2018 at 19:22 - Reply

      Joanna, tapiokę możesz zastąpić arrowrootem (maranta trzcinowata) – do kupienia w wegańskich sklepach na necie, ale cenowo wychodzi kiepsko… lub skrobia kukurydzianą. Pozdrawiam.

  5. Dorota 10 czerwca, 2018 at 15:55 - Reply

    Witam, właśnie wzielam sie za robienie pizzy make z mixow zrobilam ale make z ciecierzycy i brazowego ryzu uzyskalam mielac w mlynku i tu sie zastanawiam czy to nie blad.. Bo nie moge zagniesc ciasta i strasznie mi sie kruszy. Czy sa jakies sposoby by to uratowac? Dziekuje i pozdrawiam 😉

    • Aga Bednarska 10 czerwca, 2018 at 19:34 - Reply

      Dorota, jeżeli mąka z ciecierzycy była za grubo mielona, to może być problem. Wiem to na przykładzie ciasta ciecierzycowego ala naleśnikowe- jeżeli jest gruba mąka, to wychodzi jakby bułka tarta, a nie ciasto przypominające naleśnikowe. Zupełnie inaczej się zachowuje. Nie skleja tak. Więcej płynu, więcej skrobi albo jakiś nasionek typu len, babka płesznik. Pozdrawiam :*