Moje córki bardzo lubią robić male pizze, zjadać je z ochotą też. Mi zazwyczaj pozostaje obchodzić się smakiem lub lampką wina. 😉

Jeżeli jesteś rozczarowany kiepskimi w smaku pizzami, to myślę, że ten przepis może zakończyć te rozczarowani, bo jest zwyczajnie smacznie.

Mam nadzieję, że sam się o tym przekonasz…


Składniki (ok. 10 malutkich pizz):

250 g miksu mąk z tego przepisu <klik>

Ok. 180 ml ciepłej wody

50 g mąki z brązowego ryżu

1 łyżeczka suchych drożdży

3 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki syropu z daktyli, agawy lub cukru innego niż ksylitol – drożdże muszą podjeść

1/2 łyżeczki agaru

1 łyżeczka soli

Dodatki:

Pasta z pomidorów

Pieczarki

Oliwki

Oregano suszone

Świeża bazylia

Rukola

Wegański ser


Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy oliwę, wodę, zagniatamy ciasto.

2. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut.

3. Z ciasta formujemy ok. 10 kulek. Naoliwionymi dłońmi formujemy spody pod pizze.

4. Układamy dodatki (świeżą bazylię i rukolę po upieczeniu). Odstawiamy na ok. 10 minut.

5. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni.

Rady/uwagi:

  • agar można zastąpić żelatyną;
  • jeżeli nie mamy mąki z brązowego ryżu, to dajmy mąkę z miksu.

Komentarze:
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
4 lat temu

Witam, właśnie wzielam sie za robienie pizzy make z mixow zrobilam ale make z ciecierzycy i brazowego ryzu uzyskalam mielac w mlynku i tu sie zastanawiam czy to nie blad.. Bo nie moge zagniesc ciasta i strasznie mi sie kruszy. Czy sa jakies sposoby by to uratowac? Dziekuje i pozdrawiam 😉

Joanna
Joanna
4 lat temu

Czy można czymś zastąpić skrobię tapiokową ?

Magda
Magda
4 lat temu

Można z tego zrobić 1 duża pizzę?

Aga
Aga
2 lat temu

Jak kupić mizna zrobić tą pizzę na świeżych drożdżach?

Iza
Iza
2 lat temu

Pyszne ciasto! Robiłam bez przekonania, a okazało się że jest rewelacyjne 🙂