Dzisiaj wybierzemy się na południowe wybrzeże Włoch, do Apulii. Tam możemy spróbować ichniejszej regionalnej specjalności. Pysznych pierożków zwanych panzerotti.
Panzerotti swoja nazwę zawdzięczają wyglądowi, który nabierają podczas smażenia – rosną im brzuszki. 😀 Po włosku słowo pancii znaczy własnie brzuch.
Czym są panzerotti?
To niewielkie, smażone pierożki wykonywane z ciasta na pizze. Ich wnętrze kryje różne nadzienie. Podstawowym są przesmażone pomidory i mozzarella. Według upodobań i przyzwyczajeń regionalnych dokłada się do tego. np. szynkę, jajka lub ryby. Można również przyrządzić je w słodkiej nucie.
Panzerotti często mylone są z calzone . Kształt i wygląd mają podobny, różni je jednak wielkość i sposób wykonania. Pierwsze, mniejsze smaży się a drugie, dużo większe, piecze.
Nie byłabym sobą, gdybym nie opracowała swojego bezglutenowego przepisu na tę potrawę. Za bardzo lubię takie klimaty. Zresztą nie jestem w tym odosobniona. Dzielnie wtórują mi w tym dziewczyny i Grzesiek.
Zapraszam do gotowania. :*
Składniki (ok 5 sztuk):
Zaczyn:
100 ml ciepłej wody
8 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru – buraczanego, kokosowego, trzcinowego
Ciasto:
50 ml chłodnej wody
90 g mąki sorgo
50 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki z ciecierzycy
20 g mąki ryżowej (białej)
3 łyżeczki łuski babki jakowatej
1/3 łyżeczki soli – lub według smaku
Nadzienie:
ok. 10 pomidorków koktajlowych – sparzonych, obranych ze skórki
mozzarella wegańska – u mnie kupna
1 łyżeczka oregano – suszonego
listki bazylii – opcjonalnie, miałam, to dałam 😉
sól
pieprz czarny – świeżo mielony
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy
oliwa lub inny preferowany tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy drewnianą łyżką lub pałeczkami. Odstawiamy do „ruszenia”. Robimy próbę drożdży. Gdy na płynie pojawi się gdzieniegdzie niewielka pianka, znaczy, że drożdże są świeże i aktywne. Inaczej tego nie da się sprawdzić.
- Obrane pomidorki kroimy na kilka części, przesmażamy na 1 łyżce oliwy.
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, wlewamy zaczyn, pozostałą wodę, mieszamy 2 minuty a następnie dodajemy sól.
- Dłońmi zagniatamy ciasto przez ok. 8 minut. Jest to czas, podczas którego je napowietrzamy.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 5 części, formujemy kulki. Przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychały.
- Obficie naoliwionymi dłońmi z ciasta formujemy krążek, na środek nakładamy przesmażone pomidorki (nakładamy je bez płynu, bo jeżeli sok dostanie się na brzeg ciasta, to go nie skleimy, a przynajmniej będzie to trudne) wegański ser, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Sklejamy brzeg.
- Pierożek wrzucamy na średnio rozgrzany tłuszcz. Drewnianą łyżką polewamy rozgrzanym tłuszczem również wierzch pierożka. Po zezłoceniu przekręcamy go na drugą stronę i ponownie smażymy do zezłocenia.
- Podajemy od razu po usmażeniu. Środek będzie gorący, więc należny jeść ostrożnie.
Rady/uwagi:
- w recepturze nie ma błędu – ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia. 😉
- jeżeli nie chcesz ich smażyć, możesz je upiec. Przed tym posmaruj wierzch ciasta oliwą lub rozbełtanym z odrobiną mleka roślinnego jajkiem.
a czym mozna zastapic make z sorgo? w Grecji jej nie ma, a jeszcze nie zdazylam sprowadzic z Polski
Cześć!
W Grecji coś takiego np. musi¿abyś szukać: http://www.ebio.gr/trofma/aleyra/aleuri-aspritsas-olikis-alesis-sorghum.html
Co do zamisnników, to możesz próbować dodać trochę jasnej (niepalonej) gryczanej, owsianej, z komosy ryżowej czy jaglanej pomieszanej z jakąś mąką skrobiową.
Ciężko tak 1:1 zamienić sorgo, bo ina ma takie pszenne właśxiwości.
Pozdrawiam
a czy możesz napisać jakiej mozzarelli używasz? gdzie kupujesz wegańską mozzarellę?
Iwona, z kupnej używam mozzarelli marki Violife. Kupuję ją w sklepach internetowych.
Cześć!
Czy można zastąpić czymś łuski babki jajowatej? 🙂
Monia, jeżeli możecie jajko, to tym najprościej. Tylko trzeba zmienić proporcje płyny lub mąk – zmniejszyć płyn lub zwiększyć mąki. Pozdrawiam