Jeden z ulubionych chlebów bezglutenowych -smaczny, miękki, dzieci zjadają go bez namawiania, a to jest najlepsza jego ocena. 🙂  Dobrze sprawdza się do kanapek, czy na grzanki.

Pomimo górnego popękania nie ma problemu z krojeniem- nie rozpada się.

Polecam!

Składniki:

(mała keksówka ok. 10 cm x 20 cm- można użyć klasycznej, dłuższej, będzie tylko bardziej płaski)

400 g miksu <kliknij>

250 ml zimnej wody

2 jajka

2 łyżki suchych drożdży

2 łyżek karobu (daje kolor i robi za zagęstnik)

2 łyżki żelatyny- rozpuścić w ok. 5 łyżkach wrzącej wody

2 łyżki siemienia lnianego- ziarna

4 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka syropu z daktyli (można zamienić na zwykły cukier ok. 2 łyżek- drożdże cukier zjedzą)

1 łyżeczka soli

Kilka orzechów czy daktyli, czarnuszka- opcjonalnie.


Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Dołożyć wszystkie pozostałe – prócz orzechów/daktyli.  Miksować przez ok. 1 minutę.

2. Przykryć ścierką, odstawić na ok. 30 minut.

4. Nakładać do wysmarowanej i wyłożonej papierem lub obsypanej opatkami owsianymi keksówki. Jeżeli dodajemy orzechy czy daktyle, to wrzucamy je w tym momencie.

5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze ok. 10 minut. Zmniejszyć do ok. 200 stopni, piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć do 180 piec 10-15 minut- do suchego patyka.

6. Przechowywać w lnianej ścierce. Chleb zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.

Rady:

Po przełożeniu ciasta do foremki od razu pieczemy- niech nie kusi odstawienie na kolejne wyrośnięcie, bo stanie się kruchy, niesmaczny i słabiej wyrośnie. Mnie raz tak właśnie pokusiło…:)

Komentarze:
guest
52 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
5 lat temu

Witam, czym można zastąpić karob?

Partycja
Partycja
5 lat temu

A czy moze byc sama mąka tapioka ? U mnie w irlandii ciężko o skrobie lub moze jakis zamiennik ??

Urszula
Urszula
Reply to  Partycja
5 lat temu

Witam
Jakiej konsystencji powinn być ciasto? Moje wyszło tak suche,ze skladniki jie chciay sie polaczyc. Jakbym piasek mieszala :/ dodalam wiecej wody zobacze,czy cosUla wyjdzie….

Melania
Melania
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

Czyli jaką dokładnie konsystencję ma mieć ciasto?
Moje wyszło jak ciasto na gofry…

Dominika
Dominika
5 lat temu

a czym zastąpic jajka?

Justyna
Justyna
5 lat temu

mam pytanie- czY chleby bezglutenowe piecze Pani z termoobiegiem i czy podczas pIeczeniA nie przykrywac druga keksowka od gory?

Kamila
Kamila
5 lat temu

Najlepszy chleb na Swiecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20 roznych przepisow probowalam i na tym skonczylam. Moi znajomi zajadaja sie pajdami i nikt nie wierzy ze to bez glutenu.

Kamila
Kamila
Reply to  Agnieszka Bednarska
5 lat temu

Dokladnie tak kończy ten chleb w kolejnych dniach. Gratuluję przepisu!

Kasia
Kasia
Reply to  Kamila
3 lat temu

Czym można zastąpić żelatynę? Pozdrawiam

ewelina
ewelina
5 lat temu

czy można pominąć żelatynę? jestem wegetarianką 🙁 a bardzo chciałabym spróbować przepisu…

Kasia
Kasia
5 lat temu

Pyszny chlebek! Zjadłam od razu 3 kromki,bo nie mogłam przestać ?!! Już myślałam,że nigdy nie znajdę dobrego przepisu i bede już na zawsze skazana na „przeżuwanie” niesmacznych bezglutenowych chlebów opartych tylko na gryce, której smak juz śni mi się po nocach? Dziękuję serdecznie!!

KasiaMa
5 lat temu

Super! Zrobiłam w foremkach muffinkowych i dałam połowę cukru. Wyyyyszło 😀 i co lepsze – smakuje mojej niejadce! Dziękuję 🙂

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Wyznaję Ci miłość! genialny chleb bg!!!!!! najlepszy jaki w życiu jadłam!!!!

Gosia
Gosia
4 lat temu

Chlebek jest pyszny!!! Mój syn go uwielbia. Pięknie wyrasta. Niestety nie wiem co robię źle, bo bardzo się kruszy. Co może być tego przyczyną? Pozdrawiam

Ola
Ola
4 lat temu

Chleb pyszny, najlepszy jaki do tej pory robiłam i udał się ??

Będę dalej testować Pani przepisy ?

Teresa mama Tonia
Teresa mama Tonia
4 lat temu

Aga bardzo dziękuję za przepis. Chleb pyszny! Młody nawet zjadł kromke Bez wypluwania! Bardzo bardzo dziękuję.
Będę próbować inne Twoje przepisy. ..bo tort tez wszystkim smakował ?

Anna Kap
Anna Kap
4 lat temu

Witam, mam pytanko, bo na fb nikt nie odpowiedzial : czy w tym przepisie chodzi o normalna zelatyne? I jaka iloscia kakao mozna, zastapic karob, poniewaz mieszkam w uk i musze pewnych produktow troche poszukac.

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

A czym można zastąpić karob?

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

A ja mam pytania odnośnie do karobu i jaj. Białka nie możemy, za to żółtka już tak – czy one same wystarczą, żeby chleb się upiekł? I czy zamiast karobu można dodać babki jako zagęstnika? Jak Syn zobaczy, że chleb jest taki czekoladowy, to na pewno nie zechce spróbować 🙁

KAROLINA
KAROLINA
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Zrobiłam – i udało się 🙂 Jestem przeszczęśliwa 😀 W końcu po wielu próbach pieczenia różnego pieczywa z różnych sprawdzonych przepisów ten mi wyszedł 🙂 Yupiii – skaczę z radości! Dziękuję!

KAROLINA
KAROLINA
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Agnieszko, a co zrobić, żeby na drugi dzień chlebek nie tracił na swojej świeżości z dnia upieczenia? Jak go dzisiaj rano kroiłam to trochę się kruszył i kanapki łamały się w pół.

Iwona
Iwona
4 lat temu

Czym można zastąpić drożdże?

Kasia
Kasia
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

A można upiec z połowy podanych tu drożdży? Chleb super, ale bardzo czuć go drożdżami, a dla mnie to jest nieprzyjemny zapach.

Kasia
Kasia
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

Ogromnie dziękuję za odpowiedź! Upiekłam z połowy podanych drożdży i wyszedł świetny! To najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłam, a wypróbowałam już chyba dwucyfrową ilość różnych przepisów ? jest naprawdę smaczny, a nie tylko „da się przełknąć więc zjem”. Serdeczne dzięki!

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Witaj Agnieszko
Zrobiłam chlebek, ale niestety wyszedł bardzo suchy i się kruszył? Czy temperatura musi być taka wysoka?

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

Żałuję, ze dopiero teraz trafiłam na ten przepis, ale mam nadzieję, ze to spowoduje pozytywną rewolucję w moim zyciu. Mam tylko pytanie o pożywke dla drożdży, czy zamiast syropu daktylowego może być miód lub ksylitol,czy erytrol?

Ula
Ula
2 lat temu

Chleb rzeczywiście super, pierwszy raz wyszedł miękki bo do tej pory zawsze cegła 🙁
Zastanawiam się czy można zamienić drożdże suszone na świeże i jeśli tak to ile ich dać i jak z nimi postępować – rozpuścić i poczekać aż urosną?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czy można tutaj drożdze zastąpić zakwasem ryżowo-owsianym bg?