Kiedy chce nam się czegoś chrupiącego, to robię te chlebki ryżowe. W smaku przypominają mi przysmak świętokrzyski. 🙂 Bardzo prosty i szybki przepis, do którego sprawdzenia zachęcam. Przepis podejrzałam z kuchni indyjskiej. 

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka wrzątku

1/2 łyżeczki kuminu- zmielonego

1/2 Łyżeczki kolendry-zmielonej

1/3 łyżeczki soli

Szczypta kozieradki- zmielonej

1 łyżka masła klarowanego – rozpuszczonego

Olej do głębokiego smażenia.

Wykonanie:


1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Wlewamy wrzątek, szybko, co z grubsza mieszamy, przykrywamy. Odstawiamy na ok. 25 minut- nie podglądamy ciasta, by nie wypuszczać ciepła. 😉

2. Po tym czasie dodajemy masło, wyrabiamy kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto.

3. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy na papierze do pieczenia, przykrywamy nim i przez niego wałkujemy na jak najcieńszy placek.

4. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez ok. 30 sec. z każdej strony.

5. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku kuchennym.

6. Chlebki idealnie komponują się z sosami warzywnymi.

Komentarze:
2 komentarze
  1. ewelna 29 kwietnia, 2017 at 15:00 - Reply

    wyszlo mi ciasto bardzo rzadkie co robie zle?

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 11:59 - Reply

      Wszystko robiłaś tak, jak w przepisie? proporcje i waga są ważne. Jeżeli za rzadkie, to podsypać trochę mąki, bo nie może takie być. Pozdrawiam.