Kiedy chce nam się czegoś chrupiącego, to robię te chlebki ryżowe. W smaku przypominają mi przysmak świętokrzyski. 🙂 Bardzo prosty i szybki przepis, do którego sprawdzenia zachęcam. Przepis podejrzałam z kuchni indyjskiej.
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka wrzątku
1/2 łyżeczki kuminu- zmielonego
1/2 Łyżeczki kolendry-zmielonej
1/3 łyżeczki soli
Szczypta kozieradki- zmielonej
1 łyżka masła klarowanego – rozpuszczonego
Olej do głębokiego smażenia.
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Wlewamy wrzątek, szybko, co z grubsza mieszamy, przykrywamy. Odstawiamy na ok. 25 minut- nie podglądamy ciasta, by nie wypuszczać ciepła. 😉
2. Po tym czasie dodajemy masło, wyrabiamy kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto.
3. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy na papierze do pieczenia, przykrywamy nim i przez niego wałkujemy na jak najcieńszy placek.
4. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez ok. 30 sec. z każdej strony.
5. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku kuchennym.
6. Chlebki idealnie komponują się z sosami warzywnymi.
wyszlo mi ciasto bardzo rzadkie co robie zle?
Wszystko robiłaś tak, jak w przepisie? proporcje i waga są ważne. Jeżeli za rzadkie, to podsypać trochę mąki, bo nie może takie być. Pozdrawiam.