Bezglutenowe, mięciutkie bułki spędzały mi sen z oczu.  Dzieci bardzo za bułkami tęskniły… W końcu się udało. 🙂 Obważanki wyszły nie tylko miękkie, ale i smaczne- w smaku i teksturze przypominające „zwykłe” bułki razowe. Naprawdę, jest to możliwe. 🙂 Pierwsze bułki, które dzieci nazwały dobrymi i wcinały fest. 🙂 


Składniki:

200 g mąki z ryżu brązowego

100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej

40 g siemienia lnianego-zmielonego

1 łyżka suchych drożdży

1 łyżeczka syropu daktylowego lub innego cukru

1 łyżka babki płesznik- zmielonej

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka pektyny jabłkowej

1 łyżeczka soli

400 ml wody- ciepłej

Nasiona do posypania: mak, sezam, czarnuszka

Wykonanie:

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy syrop, wsypujemy drożdże (nie musimy nawet mieszać), odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie do dajemy len i babkę płesznik, olej. Mieszamy, odstawiamy na 2 minuty.

2. W misce mieszamy pozostałe suche składniki. Dolewamy mokre, drewnianą łyżką mieszamy ciasto.


3. Naolejowanymi dłońmi formujemy ok. 10 bułeczek. Palcem robimy otwór w środku. Przykrywamy i odstawiamy na minimum 45 minut.

4. Zagotowujemy wodę w garnku. Wrzucamy- górą obwarzanka do dołu- obwarzanki, gotujemy z każdej strony po ok. 2 minuty. Wykładamy i od razu posypujemy nasionami.



5. Pieczemy ok. 30 minut. 10 minut w 200-210 stopniach, potem zmieszamy do 180.

^. Bułki studzimy na kratce-tuz po upieczeniu ciasto jest mokre, musi odparować.



Pyszne są! Polecam!

Rady:

Wody dodajmy stopniowo. Róznie bezglutenowe mąki chloną wode. Widocznie jest to szczegolnie w mące gryczanej. Jej chłonność i stopień klejenia zależy np. od stopnia rozdrobnienia. Domowa jest mniej klejące. Przynajmniej u mnie. Trzeba dać wtedy więcej maki lub mniej wody. Proporcje są spisywane pod makę kupną.

Mąka gryczana w tym przepisie jest smaczna (jasna, niepalona, kupna), to znaczy, jeżeli ktoś nie lubi gryki, to niech jej tutaj się nie boi. 🙂

Pektynę mozesz zastąpić łupiną babki jajowatej.

Komentarze:
guest
33 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Basia zajfert
Basia zajfert
5 lat temu

O rety?

Martyna
Martyna
5 lat temu

Czy zamiast pektyny mozna uzyc zelatyny? co zamiat babki płesznik?

żANETA
żANETA
5 lat temu

kOCHANA PEKTYNE CZYM MOGĘ ZAMIENIĆ? ZAMÓWIŁAM I CZEKAM NA WYSYŁKĘ A CHCIAŁA BYM DZIECIAKOM ZROBIĆ W WEEKEND

Monika
Monika
5 lat temu

Ciasto WYSZŁO trochę za LUźne. Podczas gotowania zaczęło się ROZPŁYWAć jaki błąd POPEŁNIŁAM.do MĄKi RYŻOWą BRązowej dodalam 60 g białej.

Monika
Monika
Reply to  Agnieszka Bednarska
5 lat temu

Ok dzięki. Spróbuję jeszcze raz. Nie poddam sie tak łatwo. A JEŚLI nie wyjedzie przyjmiesz mnie na SZKOLENI ;)?

Beata
Beata
Reply to  Agnieszka Bednarska
1 rok temu

Mnie też ciasto w wodzie się rozpłynęło, nie wiem czemu

mariola
mariola
4 lat temu

Witam. A jak by upiec bez gotowania to co wyjdzie?

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Na swoim blogu ma Pani stworzoną przez siebie mieszankę mąk do wypieków – czy ta mieszanka nada się do upieczenia bułek? Pytam, ponieważ w tym przepisie zastosowała Pani inną kombinację mąk. Szukam i szukam prostego przepisu na białe bułki, podobne do pszennych sklepowych, tak aby syn nie musiał oglądać z każdej strony i się zastanawiać dlaczego ona jest inna 😀 I niestety ciężko cokolwiek znaleźć sensownego. Najczęściej stosowane są gotowe miksy, a ja chciałabym ich uniknąć.

KAROLINA
KAROLINA
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Miałam dwa podejścia – za pierwszym razem (tak, jak Monice) rozpadło mi się podczas gotowania. A dzisiaj nie urosły i nie upiekły się w piekarniku – wyszła w środku taka breja 🙁 nie wiem co robię nie tak :/

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Bułki podwoiły swoją objętość na blasze zanim je wrzuciłam do gotowania, więc to chyba nie ich wina. Dałam babke płesznik , jak w przepisie. Ale mąki były przeze mnie mielone w blenderze wysokoobrotowym – myślisz, że tu może być problem?

Dziadek Sławek
Dziadek Sławek
3 lat temu

Podpinam się pod temat mixu.
1.Czy korzystając z Twojego mixu, do innych przepisów na pieczywo trzeba zmieniać proporcje „płynnych” składników ?
2. Jakie „inne różności” robisz jeszcze z mixu ?

Emilia
Emilia
3 lat temu

Czy można zastąpić mąkę z brązowego ryżu jakąś inną?

Dorota
Dorota
3 lat temu

jestem uczulona na siemie lniane,czy moge zamienic go na babke plesznik albo nasiona chia?

Dorota
Dorota
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

dziekuje bardzo, sprobuje 🙂

Eva
Eva
3 lat temu

Pyszne…
Na drugi dzień były jako bułeczki ? które jadamy od wielkiego dzwonu.

Kasia
2 lat temu

Cześć Aga. Dzięki za ten przepis i praktyczne rady! Faktycznie mąka mące nie równa. To też zauwazyłam przy tapioce, robiąc ciasto na pierogi. Wracając do bułeczek- dałam mąki wyjściowo tyle, ile w przepisie. Wody 300 ml. I nadal było za rzadkie. „Na oko” więc dosypywałam jaglanej. Siłą rzeczy wyszło więc więcej bułeczek – ok.20. Odstawiłam na 3 godziny pod sciereczką, bo akurat musiałam wyjść 😀 i udało się! ♡♡♡ i smakują! A wiadomo jak to jest z wyjątkowymi kubkami smakowymi… 😉 uściski 🙂

Kasia
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

Masz rację! I determinacja 😉 😀 hihihi. Robiłam kolejny raz i tym razem eksperymentalnie- część zostawiłam bez podgotowania (patelnia to świetny patent! Dziękuję! 😀 ). Wyszły smaczne, chrupiące z wierzchu. Ostudzone włożyłam do woreczka i do lodówki. Jesteś moją największą inspiracją! ??

Ewa
Ewa
2 lat temu

Czy żelatynę należy rozpuścić w wodzie czy dać do ciasta suchą?Pozdrawiam ciepło.

파라오카지노
2 lat temu

Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the
post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it
and I’ll be book-marking and checking back often!