Nie będę czarowała, że należę do miłośników kaszy jaglanej, bo nie należę. 😉 Moja młodsza córka nie podziela mojego uczucia, więc mam z nią (z kaszą) w kuchni do czynienia. Czasem przyrządzam coś, co nawet i mi smakuje. Tak jest w przypadku tych chlebków. Mają smak jaglany, ale w stopniu dla mnie akceptowalnym. 😉 W teksturze z wierzchu chrupkie, w środku miększe. Stopień chrupkości możemy regulować grubością ciasta – im cieńsza warstwa tym bardziej chrupkie i odwrotnie.
Składniki (forma 25 cm x 25 cm):
180 ml wody gazowanej – opcjonalnie, można dodać zwykłej
100 g płatków jaglanych
40 g mąki z ryżu brązowego
20 g skrobi ziemniaczanej
15 g skrobi z tapioki
3 łyżki tłuszczu – u mnie oliwa
1 łyżka nasion babki płesznik
1 łyżka soku z cytryny
1//3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta sody
Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre, łączymy, odstawiamy na 5 minut.
2. Na wyłożoną papierem formę wykładamy cienką warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-40/minut. Po około 10 minut od umieszczenia w piekarniku wyjmujemy ciasto i kroimy je w preferowane kawałki a następnie kontynuujemy pieczenie.
3. Podajemy z pastami. Zjadamy na bieżąco.
Rady/uwagi:
- mąki możesz podmienić według własnych preferencji.
Czy nasiona babki płesznik można pominąć?
Iwona, musisz dodać coś do sklejenia, po płatki inaczej zachowują się niż ugotowana kasza jaglana – nie mają tego kleiku. Jeżeli możesz jajka, to najprościej.
Zrobiłam tak jak w przepisie ale nie wyszło:(
Dlaczego? Co się z nimi stało?
Czy można je przechowywać w lodówce kilka dni czy od razu pierwsza dnia trzeba zjeść? Z tego przepisu wychodzi jedna taka blacha 25×25 cm tak?
Aneta, już na drugi dzień są wedlug mnie niesmaczne, więc nie polecam.
Pyszne. Robiłam 3 razy. Za drugim razem dodałam chili, za trzecim czosnek granulowany.
Agusia, zainspirowałaś mnie! Dziękuję. :* Bardzo dobrze mi czytać tak miły komentarz. Ściskam. :*
Aga robiłam parę razy zgodnie z Twoim przepisem i wyszedł pyszny, ale zastanawiam się czy wyszedłby np z płatkami z komosy ryżowej? Pewnie oczywiście proporcje trzebaby zmienić..