Nie będę czarowała, że należę do miłośników kaszy jaglanej, bo nie należę. 😉 Moja młodsza córka nie podziela mojego uczucia, więc mam z nią (z kaszą) w kuchni do czynienia. Czasem przyrządzam coś, co nawet i mi smakuje. Tak jest w przypadku tych chlebków. Mają smak jaglany, ale w stopniu dla mnie akceptowalnym. 😉 W teksturze z wierzchu chrupkie, w środku miększe. Stopień chrupkości możemy regulować grubością ciasta – im cieńsza warstwa tym bardziej chrupkie i odwrotnie.
Składniki (forma 25 cm x 25 cm):
180 ml wody gazowanej – opcjonalnie, można dodać zwykłej
100 g płatków jaglanych
40 g mąki z ryżu brązowego
20 g skrobi ziemniaczanej
15 g skrobi z tapioki
3 łyżki tłuszczu – u mnie oliwa
1 łyżka nasion babki płesznik
1 łyżka soku z cytryny
1//3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta sody
Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre, łączymy, odstawiamy na 5 minut.
2. Na wyłożoną papierem formę wykładamy cienką warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-40/minut. Po około 10 minut od umieszczenia w piekarniku wyjmujemy ciasto i kroimy je w preferowane kawałki a następnie kontynuujemy pieczenie.
3. Podajemy z pastami. Zjadamy na bieżąco.
Rady/uwagi:
- mąki możesz podmienić według własnych preferencji.
a Czy można użyć kaszę jaglaną?
Aga robiłam parę razy zgodnie z Twoim przepisem i wyszedł pyszny, ale zastanawiam się czy wyszedłby np z płatkami z komosy ryżowej? Pewnie oczywiście proporcje trzebaby zmienić..
Pyszne. Robiłam 3 razy. Za drugim razem dodałam chili, za trzecim czosnek granulowany.
Agusia, zainspirowałaś mnie! Dziękuję. :* Bardzo dobrze mi czytać tak miły komentarz. Ściskam. :*
Czy można je przechowywać w lodówce kilka dni czy od razu pierwsza dnia trzeba zjeść? Z tego przepisu wychodzi jedna taka blacha 25×25 cm tak?
Aneta, już na drugi dzień są wedlug mnie niesmaczne, więc nie polecam.
Czy nasiona babki płesznik można pominąć?
Iwona, musisz dodać coś do sklejenia, po płatki inaczej zachowują się niż ugotowana kasza jaglana – nie mają tego kleiku. Jeżeli możesz jajka, to najprościej.
Zrobiłam tak jak w przepisie ale nie wyszło:(
Dlaczego? Co się z nimi stało?