Często gotuje różnego rodzaju curry, np. z ciecierzycą, ziemniakami, a te świetnie smakują z chlebkami. Dziś właśnie o chlebkach będzie wpis, a dokładniej o chlebkach gryczanych. Robi się je błyskawicznie, zjada też. Są miękkie i smaczne. Przy ich sporządzaniu nie używamy wałka. Podsypujemy delikatnie mąką gryczaną i dłońmi formujemy okrągły placuszek. Im cieńszy placek, tym lepszy, gdyż bardziej nam podczas smażenia wyrośnie. Ważna jest też temperatura tłuszczu. Przy smażeniu tego typu placków robię próbę. Wrzucam kawałek ciasta i jeżeli wypłynie na wierzch w przeciągu 5 sekund, to temperatura tłuszczu jest właściwa.


Składniki (ok. 8 sztuk):

140 g mąki gryczanej niepalonej (może być też palona)

115 ml wody

Szczypta soli

Szczypta suszonego tymianku

Tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę, mieszamy do powstania zwartej kuli. Ciasto nie może być za miękkie.

2. Deskę podsypujemy delikatnie mąką gryczaną, formujemy dłońmi cienkie placuszki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 sekund odwracając je w między czasie na drugą stronę. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Komentarze:
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
5 lat temu

Świetnie wyglądają a czy można by je było pięć w piekarniku ?

Monika
Monika
5 lat temu

Są niesamowite! ❤ aż trudno uwierzyć, że powstają prawie z niczego. 🙂