Czapati można spotkać w wielu kulturach kulinarnych-indyjskich, tajskich, pakistańskich . Jest to szybka, smaczna i tania potrawa. Chlebki, posmarowane klarowanym masłem,  z powodzeniem zastępują sztućce-pyszne z wszelkimi sosami. Generalni przygotowuje się je z pszennych mąk, ale i z ryżowej jest to możliwe, czego przykładem jest ten przepis. Powstałą podczas obróbki cieplnej kieszeń wykorzystuję z powodzeniem do nadziewania.

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

1,5 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli

tłuszcz do wysmarowania patelni

Wykonanie:

Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę ryżową, łączymy szybko trzepaczką, a jak już się nie da, bo za gęsta masa, mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy, mieszając, przez ok. 6 minut. Odstawiamy z ognia.


Przykrywamy pokrywką, a po kilku minutach zaczynamy, zwilżoną ręką, wyrabiać ciasto przez ok. 4 minuty. Dzielimy na części, znów miesimy przez 15 sekund formując kule, podsypujemy mąką, wałkujemy i wrzucamy na wysmarowaną masłem, rozgrzaną patelnie.


Co ok. 10 sekund przewracamy z jednej strony na drugą. Po kilku przewróceniach naleśnik zaczyna na patelni rosnąć. Jest gotowy, gdy pojawią się brązowe kropki.


Jeżeli chcemy je użyć jako bułki do nadziania, to wystarczy odciąć jeden brzeg nożem i mamy gotową kieszeń.


Wszystkie przepisy publikuję na bieżąco na profilu facebookowym, na który zapraszam:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
guest
37 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Basia
Basia
6 lat temu

Jest późno,ale chyba muszę zaszaleć. Wyglądają cudownie?

Anoja
Anoja
6 lat temu

bieŻąco.

Monika
Monika
6 lat temu

Moje nie chciały WYRosnąć, miejscami tylko bardzo DELIKATNIE :(. Jakiś pomysł dlaczego? JAKIEJ grubości WAŁKujemy ciasto?

AsieNka
AsieNka
6 lat temu

Ile ma kalori takI jeden placek

Karina
Karina
6 lat temu

PLACUSZKI DOBRE, ALE NIE MOGŁAM ICH ROZWAŁKOWAĆ …I NIE SĄ TAK PUSZYSTE, ŻEBYM MOGŁA JE rozerwać. Jakaś rada?

Martyna
Martyna
6 lat temu

Ile Chlebkow wychodzi z jednej porcji?

Ela
Ela
6 lat temu

Czy dałoby rade upiec chlebki?

A
A
5 lat temu

niestety wyszedł ryżowy kleik, do kosza

Ewa
Ewa
4 lat temu

Nie miałam w domu czystej mąki ryżowej, ale miałam bezglutenową mieszankę na chleb. Zrobiłam wg przepisu. Piekłam na patelni i strasznie to długo mi się wydawało, bałam się smaku surowizny. Ale wyszły pyszne. Potem wpadłam na pomysł z piekarnikiem. Upiekłam za jednym zamachem wszystkie placki w temp. 200 st. Wyszły super chrupiące, zrobiła się świetna „kieszeń”. Dziękuję za przepis. Będzie u nas często. W sumie to takie podpłomyki trochę, tylko inaczej robione – tych polskich się raczej nie gotuje wcześniej.

Kasia
Kasia
3 lat temu

Witam, ja również zrobiłam wszystko zgodnie z proporcjami i podanym czasem wyrabiania i wielki zawód. Ręce poparzone, bo ciasto po 4 minutach jest nadal gorące. Masło na patelni spalone, a z placka błoto, którego nie dało się przewracać. Niestety na zdjęciach nie widać jakiej gęstości jest ciasto. Natychmiast weszłam na youtube, żeby zobaczyć jak robi się takie placki no i okazało się, że wodę z mąką miesza się na zimno, dodając wodę do mąki małymi porcjami, żeby tylko mąka się zlepiła. Wszystko poszło do kosza i cała kuchnia do mycia.

dwa wydechy
3 lat temu

Świetny przepis- spróbowałam gdy zabrakło nam pieczywa. Dzieciom smakowało. Bardzo dobre! Polecam!

Zuza
Zuza
3 lat temu

Dzięki za przepis.
Wyrobiłam mikserem (swiderkami) – czysto, higieniczne 🙂
Smazone ładnie się rozwarstwily, ale długo to trwało, wiec po wstępnym obsmazeniu dopiekalam w tosterze. Super chrupiace.
Dzieciary zadowolone. Ja też, bo tęskno mi było do pity.

Justyna
Justyna
3 lat temu

Super alternatywa dla klasycznych chapati. Ciasto szybkie w przygotowaniu, w smażeniu zajmuje więcej czasu – natomiast warto. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do dań lub substytut pieczywa w wersji pozbawionej glutenu. Kolejny sprawdzony przepis Bezglutenoiwego Jadła 🙂

Asia
Asia
3 lat temu

Ale pychotka! Cala rodzina wcinala ze hoho!

Wiola
Wiola
3 lat temu

Czegoś takiego szukałam. Wyszły super.

Aneta
Aneta
2 lat temu

O coś dla mnie ? A można je przetrzymywać w chlebaku jak pieczywo przez 2-3 dni? Czy lepiej zjeść od razu tego samego dnia? Chodzi o to czy się nie zeschna lub czy nie stwardnieja za bardzo?

Paulina
Paulina
2 lat temu

Świetny blog i masa ciekawych przepisów! Zrobiłam bakłażana z granatem i wyszedł pycha! Do tego chciałam zrobić te chlebki i już byłam bliska poddania się bo ciasto ciagle się lepiło i nie dało się uformować. Sypalam wiec bardzo duzo maki – z drugie tyle co w przepisie i w końcu się rozwałkowalo, upiekło i wyszło bardzo smacznie! Cześć upiekłam w piekarniku a cześć na patelni. Kieszonki się niestety nie zrobiły
Zastanawiam się czy kolejnym razem nie dodać oliwy do srodka przy zagniataniu i od razu wrzucać do piekarnika. Czy ktoś tak próbował?

Ania
Ania
2 lat temu

Ja mam pytanie . Zrobiłam ciasto i jest pod przykryciem. Czy mogę tak zostawić do następnego dnia do wyrobienia?

Olesia
Olesia
1 rok temu

U mnie nawet to wyszlo smaczne i uroslo. Ale chyba tego nie powtorze, bo bardzo sie nameczylam z tym ciastem. Mysle, ze to jest rodzaj przepisu, gdzie sukces bardzo zalezy od producenta maki (moja to chyba jest rekordzistka swiata co do pochlaniania wody) od wody (moja jest ze zrodla, ma ogromna twardosc), od soli (moja jest himalajska, wiec nie wiadomo, czy cos z tych 84 pierwiastkow nie bruzdzi w przemianach chemicznych w placku), od patelni i od kuchenki. Na kuchence indukcyjnej niestety wszystkie smazone placuszki i nalesniki, to marne sa, w porownaniu do kuchenki gazowej (wlasnie tego lata mialam gazowa w domku wynajmowanym, to smazyc placuszki bylo po prostu bosko (patelnie mialam z domu, i przepisy te same, wiec ewidentnie kuchenka).

Kasia
Kasia
1 rok temu

Super przepis!!! Pychota i szybko się robi.