Placki z ciecierzycy są świetnym pomysłem na śniadania, kolacje czy lekki obiad. Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Można traktować je jako alternatywa dla pieczywa do warzyw czy sosów. Można usmażyć w formie małych placuszków. Można, tak, jak w przepisie potraktować naleśniki jako namiastka tortilli.

Bardzo często spotykam się z niechęcią do mąki ciecierzycowej. Niepotrzebnie, chociaż oczywiście można nią smak jedzenia popsuć. Jednak właściwie dobrane składniki i odpowiednia obróbka cieplna efektują smacznymi potrawami.


Składniki (ok. 5 sztuk w formie naleśników):

100 g mąki z ciecierzycy

45 g mąki ryżowej

230 ml wody

1/2 małej, młodej cukinii ok. 120 g (ok. 1 szkl)- starta ze skórką na grubych oczkach

25 g marchewki – starta na drobnych oczkach

1 cm świeżego startego imbiru

1 mała szalotka – pokrojona w drobną kostkę

1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka soli

ok. 4-5 łyżek oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy wodę, mieszamy na gładkie ciasto przypominające ciasto naleśnikowe. Dokładamy warzywa. Mieszamy.

2.Rozgrzewamy na ogniu nieprzywierającą patelnię.

3. Wylewamy na środek 1 łyżkę wazową ciasta i metalową łyżką rozprowadzać ciasto ruchami po okręgu zaczynając od środka. Gdy zacznie ciasto zmieniać konsystencję na podpieczoną polać 1/2 łyżeczki tłuszczu. Przekręcamy i smażymy dociskając wierzch placka łyżką. Ponownie przekręcamy, chwilę smażymy, przekładamy na drugą stronę chwile smażąc i gotowe.

Rady:

  • patelnia do smażenia ma być gorąca i nie wysmarowana tłuszczem;
  • mąkę ryżową można pominąć;
  • ciasto przed dodaniem warzyw ma przypominać rzadkie naleśnikowe;
  • jeżeli po dodaniu warzyw jest zbyt geste – nie da się łyżką rozprowadzić swobodnie po patelni, dolejmy odrobinę wody. Mąki różnie chłoną wodę – zależny to od producenta czy wilgoci chociażby;
  • test na gorącą patelnie: pryśnijmy parę kropel wody na patelnie i jeżeli od razu zaczną skwierczeć, to patelnia jest właściwie rozgrzana;
  • jeżeli nie mamy wprawy w rozprowadzaniu ciasta łyżką, to możemy nagrzana patelnię w trakcie tej czynności ściągnąć z ognia.

Komentarze:
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Beata Dekutowska -Pakiet
Beata Dekutowska -Pakiet
5 lat temu

Wyszły świetne, na śniadanie czy dla dziecka do lunch boxa , świetne i aromatyczne !

Mariola
Mariola
5 lat temu

Czy można mąke z cięciorki czarnej? Taką mam w domu.

Aśka
Aśka
3 lat temu

A czym można zastąpić cukinię? Akurat nie mam w domu.

Ania
Ania
3 lat temu

Aga, normalnie rewelka! Placki wyszły świetne, chociaż dałam do środka tylko marchewkę. Super alternatywa dla chleba, jedliśmy jak kanapki- z szynką, serem, salami, keczup, pycha! Dałam wiecej soli. Pozdrawiam Cię! W garnku zrobiony gulasz z kapusty po turecku, w piekarniku siedzą warzywa, dziś dzień z Bezglutenowym Jadłem!

KucharkaZen
2 lat temu

Pyszne 🙂 Właśnie robię drugą partię.

ink3
ink3
2 lat temu

bardzo dobre!
jedliśmy dziś na śniadanie i zapisuję przepis do do powtórzenia.

M
M
2 lat temu

Właśnie smażyłam pierwsza porcję placków. Są pyszne i na pewno będę w przyszłości korzystała z tego przepisu.

M
M
1 rok temu

Proszę o informację czym mogę zastąpić mąkę ryżowa? mąką z tapioki lub jaglaną?