Placki z ciecierzycy są świetnym pomysłem na śniadania, kolacje czy lekki obiad. Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Można traktować je jako alternatywa dla pieczywa do warzyw czy sosów. Można usmażyć w formie małych placuszków. Można, tak, jak w przepisie potraktować naleśniki jako namiastka tortilli.
Bardzo często spotykam się z niechęcią do mąki ciecierzycowej. Niepotrzebnie, chociaż oczywiście można nią smak jedzenia popsuć. Jednak właściwie dobrane składniki i odpowiednia obróbka cieplna efektują smacznymi potrawami.
Składniki (ok. 5 sztuk w formie naleśników):
100 g mąki z ciecierzycy
45 g mąki ryżowej
230 ml wody
1/2 małej, młodej cukinii ok. 120 g (ok. 1 szkl)- starta ze skórką na grubych oczkach
25 g marchewki – starta na drobnych oczkach
1 cm świeżego startego imbiru
1 mała szalotka – pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka soli
ok. 4-5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy wodę, mieszamy na gładkie ciasto przypominające ciasto naleśnikowe. Dokładamy warzywa. Mieszamy.
2.Rozgrzewamy na ogniu nieprzywierającą patelnię.
3. Wylewamy na środek 1 łyżkę wazową ciasta i metalową łyżką rozprowadzać ciasto ruchami po okręgu zaczynając od środka. Gdy zacznie ciasto zmieniać konsystencję na podpieczoną polać 1/2 łyżeczki tłuszczu. Przekręcamy i smażymy dociskając wierzch placka łyżką. Ponownie przekręcamy, chwilę smażymy, przekładamy na drugą stronę chwile smażąc i gotowe.
Rady:
- patelnia do smażenia ma być gorąca i nie wysmarowana tłuszczem;
- mąkę ryżową można pominąć;
- ciasto przed dodaniem warzyw ma przypominać rzadkie naleśnikowe;
- jeżeli po dodaniu warzyw jest zbyt geste – nie da się łyżką rozprowadzić swobodnie po patelni, dolejmy odrobinę wody. Mąki różnie chłoną wodę – zależny to od producenta czy wilgoci chociażby;
- test na gorącą patelnie: pryśnijmy parę kropel wody na patelnie i jeżeli od razu zaczną skwierczeć, to patelnia jest właściwie rozgrzana;
- jeżeli nie mamy wprawy w rozprowadzaniu ciasta łyżką, to możemy nagrzana patelnię w trakcie tej czynności ściągnąć z ognia.
Proszę o informację czym mogę zastąpić mąkę ryżowa? mąką z tapioki lub jaglaną?
Z tych dwóch bardziej pasuję jaglana.
Właśnie smażyłam pierwsza porcję placków. Są pyszne i na pewno będę w przyszłości korzystała z tego przepisu.
bardzo dobre!
jedliśmy dziś na śniadanie i zapisuję przepis do do powtórzenia.
Bardzo dobrze mi to czytać! Ściskam! :*
Pyszne 🙂 Właśnie robię drugą partię.
Ale miło mi to czytać… Ściskam! :*
Aga, normalnie rewelka! Placki wyszły świetne, chociaż dałam do środka tylko marchewkę. Super alternatywa dla chleba, jedliśmy jak kanapki- z szynką, serem, salami, keczup, pycha! Dałam wiecej soli. Pozdrawiam Cię! W garnku zrobiony gulasz z kapusty po turecku, w piekarniku siedzą warzywa, dziś dzień z Bezglutenowym Jadłem!
Aniu, musimy się kiedyś umówić na wspólne gotowanie. 😀
A czym można zastąpić cukinię? Akurat nie mam w domu.
Pewnie. Możesz dać takie warzywa, jakie masz pod ręką.
Czy można mąke z cięciorki czarnej? Taką mam w domu.
Mariola, nigdy takiej nie miałam (nawet nie słyszałam o takiej), ale ja bym próbowała. Pozdrawiam. :*
Wyszły świetne, na śniadanie czy dla dziecka do lunch boxa , świetne i aromatyczne !
Cześć Beata! U nas też dziś były na śniadanie i do szkoły. Ciesze się niezwykle, że przepis się sprawdził i podszedł smakowo. Wiele osób jest negatywnie do ciecierzycy usposobiona, a myślę, że nie potrzebnie. Dziękuję za Twój czas i wpis. Pozdrawiam. :*