Pochodzę z Lubelszczyzny, a ta cebularzami stoi. Cebularze, to pszenne placki z cebulą i makiem. Pierwsze pisemne wzmianki o tym wypieku pojawiły się w XIX wiek, jednak ich historia sięga bardziej odległych czasów.  Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Szybko stał się „hitem” ich piekarni. 2007 roku lubelski cebularz znalazł się na liście produktów regionalnych.

Cebularzami zjadałam się od zawsze i zmiany „jedzeniowe” nie stanowiły przeszkody, by tak pozostało. Co prawda ciasto siłą rzeczy nie jest takie, jak z pszenicy, ale jest bardzo smaczne. Przepis stanowi wersję klasyczną, ale jak lubimy, możemy dołożyć ulubione dodatki np. grzyby. Rozmiarowo można określić je mini cebularze, bo są mniejsze od tradycyjnych. Moim córkom bardzo smakuje to ciasto, więc wykorzystuję go także w sporządzaniu spodów do pizzy. 

W przepisie ważne miejsce zajmuje komosa ryżowa, którą moczę przez użyciem ok. 24 godzin. Jeżeli nie mam na to czasu, to nastawiam na ok. 8-10 godzin. Cebulę również przygotowuje dzień przed wypiekiem. Nie jest podsmażana, a marynowana w oleju wraz z makism. Tutaj trzymam się oryginalnych receptur. Zresztą we współczesnych piekarniach robi się podobnie. Jeżeli chcemy ten proces ominąć, to pokrojoną cebulę obgotowujemy w wodzie przez ok. 2 minuty, a potem łączymy z tłuszczem i makiem. Gotowe!


Składniki ( ok. 20 sztuk ):

Ciasto

150 ml wody

180 g ziaren komosy ryżowej – namoczonej 24 godzin wcześniej lub przynajmniej 8 godzin

100 g płatków owsianych lub mąki – u mnie płatki

85 g mąki ziemniaczanej
30 g masła klarowanego

1 jajko + plus 1 jajko do smarowania wierzchu

1 opakowanie suchych drożdży (8 g) plus 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła oprócz ksylitolu i stewii

1 łyżeczka soli
Wykonanie:

1. W 50 ml letniej wody rozpuszczamy słodzidło i dosypujemy drożdże. Odstawiamy na kilka minut.

2. Namoczoną komosę ryżową kilkakrotnie przepłukujemy świeżą wodą, odlewamy wodę na sitku. Komosę bez wody umieszczamy w blenderze, dolewamy wodę, blendujemy. Dokładamy płatki owsiane, sól. Blendujemy na „papkę”.

3. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto będziemy nakładać lyżką, więc nie przejmuj się rzadszą konsystencją.

4. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy po ok. 2 łyżek ciasta. Na to cebulę. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebularze, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut .


Nadzienie (wykonane dzień wcześniej – inna metoda wzmiankowana we wstępie):

2 duże cebule

3 łyżek maku

2 -3 łyżek oleju – u mnie ryżowy

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem i makiem. Odstawiamy na dzień do lodówki. Ok. 30 minut przed użyciem dodajemy sól, mieszamy.

Komentarze:
23 komentarze
  1. Eva 11 października, 2021 at 18:51 - Reply

    Jak zawsze boskie 🙂 dziś u nas zamiast cebuli pieczarki z cebulą i majerankiem… Idealne dla dziecka do śniadaniówki na 2 dzień 🙂

  2. Magda 8 lipca, 2021 at 04:24 - Reply

    Witam, właśnie robię cebularze. Mam jedno pytanie, dlaczego nie można cukru zastąpić ksylitolem?

    • Aga Bednarska 8 lipca, 2021 at 13:03 - Reply

      Cześć! Ksylitol nie jest cukrem, a drożdże potrzebują właśnie cukru do szybszego ruszenia z robotą. Pozdrawiam!

      • Kasia 25 stycznia, 2023 at 11:06

        Hej, czyli rozumiem, że erytrol też odpada?
        Czy zamiast masła klarownego może być olej kokosowy?

  3. Iwona 12 marca, 2020 at 18:01 - Reply

    Aga, czy mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną na mąkę z tapioki?

    • Aga Bednarska 12 marca, 2020 at 18:02 - Reply

      Myślę, że spokojnie możesz podmienić.

  4. Sylwia 27 lutego, 2020 at 02:30 - Reply

    Świetny przepis! Nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie jeść :D. Dziękuję za podzielenie się <3.

    • Aga Bednarska 27 lutego, 2020 at 19:01 - Reply

      Sylwia, bardzo miło mi to czytać. ? To ja dziękuję, że się na nie skusiłaś i znalazłaś chwilę na komentarz. ❤️? Ściskam ?

  5. Ula 30 czerwca, 2019 at 18:33 - Reply

    Aga, wspaniale! Zrobilam tylko z oliwkami zamiast cebuli. Dziecio wcina jak szalone <3

    • Ula 30 czerwca, 2019 at 18:35 - Reply

      Acha, i za pozno sie zorientowalam ze trzeba namoczyc komose na 24h ale namoczona na pol godziny tez dala rade.

    • Aga Bednarska 1 lipca, 2019 at 19:13 - Reply

      Ula, cudownie mi to czytać. Zjadanie ze smakiem przez dziecko to dla mnie największa pochwała! ?Dziękuję bardzo. ?❤️ Do napisania… Ściskam

      • Eva 13 maja, 2020 at 18:31

        U nas też moczone tylko 30 minut 😀
        Aga, pyyyszne…
        Mąż nie może cebuli więc były z pomidorem i oliwkami…. Mniami ?

      • Aga Bednarska 14 maja, 2020 at 07:56

        Eva, cieszę siè, że przepus u Was się sprawdził.?.Uściski ?❤️

  6. Gosia 7 czerwca, 2019 at 15:35 - Reply

    Witam. Mam akurat płatki quinoa czy moge zastąpic zwyklą komose platkami?

    • Aga Bednarska 8 czerwca, 2019 at 06:33 - Reply

      Nie widzę tego – inne właściwości.

  7. Patrycja 8 grudnia, 2018 at 18:23 - Reply

    Jeeejku! Są mega ! Jak zwykle się nie zawiodłam? Miękkie, puszyste… W niczym nie ustępują glutenowym! Aga, wyjdziesz za mnie??? Dziękuję, że dajesz nam takie cudowne przepisy ❤

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:06 - Reply

      Niezwykle miło jest mi to czytać. Dziękuję Ci za komentarz, to najlepsza rekomendacją dla przepisu, a i dzięki wpisom czytelników blog żyje. Patrycja, przemyśl ten ślub, jest jeszcze dla Ciebie nadzieja, bo ja ciężki charakter mam. 😀 Do napisania. :* Ściskam Cię fest! :*

  8. MAGDALENA 19 marca, 2018 at 20:15 - Reply

    A czym zastapic lub czy mozna pominac drozdze?
    Ps. Tez jestem z Lubelszczyzny ioczywiscie cale dziecinstwo zarlam cebularze 🙂

    • Aga Bednarska 19 marca, 2018 at 21:17 - Reply

      Cześć Magdalena! Najprościej zastąpić proszkiem do pieczenia, kamieniem winnym lub sodą. Nie wiem natomiast jaki wtedy będzie smak. Nie robiłam. Pozdrawiam krajanke. ?

      • Ewa 1 kwietnia, 2019 at 08:00

        Aga, a czy odrobiną zakwasu na chleb możnaby je zastąpić?

      • Aga Bednarska 1 kwietnia, 2019 at 14:13

        Ewa, tylko wtedy ciasto do dłuższego wyrastania.

  9. Angela 7 stycznia, 2018 at 19:07 - Reply

    Wow! Też pochodzę z Lubelszczyzny i bardzo ucieszyłam się widząc ten przepis!
    Dwa krótkie pytania:
    Czym zastąpić jajko i czy jest ono niezbędne w przepisie?
    Czy zamiast płatek owsianych można dodać jaglane?
    Dzięki za tą inspiracje! Myślę, że jeszcze dzisiaj przygotuje farsz! 😉

    • Aga Bednarska 9 stycznia, 2018 at 12:06 - Reply

      Cześć krajanko! 🙂
      To ciasto robiłam zawsze z jajkiem. Na pszennej nie byłoby problemu bez, ale bez glutenu pomodziłabym coś w zastępstwie- żelatyna, agar, babka płesznik, pektyna np.
      Co do płatków owsianych, chodzi o właściwości owsa. Jest bardzo podobny do glutenowych. Tutaj są płatki zmielone na mąkę. Płatki jaglane mają zupełnie inne właściwości i nie zastąpią owsianych. Możesz kombinować z mąkami – gryczana, ryżowa. Piszę to wszystko czysto teoretycznie…
      Pozdrawiam. :*