Pochodzę z Lubelszczyzny, a ta cebularzami stoi. Cebularze, to pszenne placki z cebulą i makiem. Pierwsze pisemne wzmianki o tym wypieku pojawiły się w XIX wiek, jednak ich historia sięga bardziej odległych czasów.  Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Szybko stał się „hitem” ich piekarni. 2007 roku lubelski cebularz znalazł się na liście produktów regionalnych.

Cebularzami zjadałam się od zawsze i zmiany „jedzeniowe” nie stanowiły przeszkody, by tak pozostało. Co prawda ciasto siłą rzeczy nie jest takie, jak z pszenicy, ale jest bardzo smaczne. Przepis stanowi wersję klasyczną, ale jak lubimy, możemy dołożyć ulubione dodatki np. grzyby. Rozmiarowo można określić je mini cebularze, bo są mniejsze od tradycyjnych. Moim córkom bardzo smakuje to ciasto, więc wykorzystuję go także w sporządzaniu spodów do pizzy. 

W przepisie ważne miejsce zajmuje komosa ryżowa, którą moczę przez użyciem ok. 24 godzin. Jeżeli nie mam na to czasu, to nastawiam na ok. 8-10 godzin. Cebulę również przygotowuje dzień przed wypiekiem. Nie jest podsmażana, a marynowana w oleju wraz z makism. Tutaj trzymam się oryginalnych receptur. Zresztą we współczesnych piekarniach robi się podobnie. Jeżeli chcemy ten proces ominąć, to pokrojoną cebulę obgotowujemy w wodzie przez ok. 2 minuty, a potem łączymy z tłuszczem i makiem. Gotowe!


Składniki ( ok. 20 sztuk ):

Ciasto

150 ml wody

180 g ziaren komosy ryżowej – namoczonej 24 godzin wcześniej lub przynajmniej 8 godzin

100 g płatków owsianych lub mąki – u mnie płatki

85 g mąki ziemniaczanej
30 g masła klarowanego

1 jajko + plus 1 jajko do smarowania wierzchu

1 opakowanie suchych drożdży (8 g) plus 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła oprócz ksylitolu i stewii

1 łyżeczka soli
Wykonanie:

1. W 50 ml letniej wody rozpuszczamy słodzidło i dosypujemy drożdże. Odstawiamy na kilka minut.

2. Namoczoną komosę ryżową kilkakrotnie przepłukujemy świeżą wodą, odlewamy wodę na sitku. Komosę bez wody umieszczamy w blenderze, dolewamy wodę, blendujemy. Dokładamy płatki owsiane, sól. Blendujemy na „papkę”.

3. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto będziemy nakładać lyżką, więc nie przejmuj się rzadszą konsystencją.

4. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy po ok. 2 łyżek ciasta. Na to cebulę. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebularze, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut .


Nadzienie (wykonane dzień wcześniej – inna metoda wzmiankowana we wstępie):

2 duże cebule

3 łyżek maku

2 -3 łyżek oleju – u mnie ryżowy

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem i makiem. Odstawiamy na dzień do lodówki. Ok. 30 minut przed użyciem dodajemy sól, mieszamy.

Komentarze:
guest
23 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
Angela
5 lat temu

Wow! Też pochodzę z Lubelszczyzny i bardzo ucieszyłam się widząc ten przepis!
Dwa krótkie pytania:
Czym zastąpić jajko i czy jest ono niezbędne w przepisie?
Czy zamiast płatek owsianych można dodać jaglane?
Dzięki za tą inspiracje! Myślę, że jeszcze dzisiaj przygotuje farsz! 😉

MAGDALENA
MAGDALENA
5 lat temu

A czym zastapic lub czy mozna pominac drozdze?
Ps. Tez jestem z Lubelszczyzny ioczywiscie cale dziecinstwo zarlam cebularze 🙂

Ewa
Ewa
Reply to  Aga Bednarska
3 lat temu

Aga, a czy odrobiną zakwasu na chleb możnaby je zastąpić?

Patrycja
Patrycja
4 lat temu

Jeeejku! Są mega ! Jak zwykle się nie zawiodłam? Miękkie, puszyste… W niczym nie ustępują glutenowym! Aga, wyjdziesz za mnie??? Dziękuję, że dajesz nam takie cudowne przepisy ❤

Gosia
Gosia
3 lat temu

Witam. Mam akurat płatki quinoa czy moge zastąpic zwyklą komose platkami?

Ula
Ula
3 lat temu

Aga, wspaniale! Zrobilam tylko z oliwkami zamiast cebuli. Dziecio wcina jak szalone <3

Ula
Ula
Reply to  Ula
3 lat temu

Acha, i za pozno sie zorientowalam ze trzeba namoczyc komose na 24h ale namoczona na pol godziny tez dala rade.

Eva
Eva
Reply to  Aga Bednarska
2 lat temu

U nas też moczone tylko 30 minut 😀
Aga, pyyyszne…
Mąż nie może cebuli więc były z pomidorem i oliwkami…. Mniami ?

Sylwia
Sylwia
3 lat temu

Świetny przepis! Nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie jeść :D. Dziękuję za podzielenie się <3.

Iwona
Iwona
3 lat temu

Aga, czy mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną na mąkę z tapioki?

Magda
Magda
1 rok temu

Witam, właśnie robię cebularze. Mam jedno pytanie, dlaczego nie można cukru zastąpić ksylitolem?

Kasia
Kasia
Reply to  Aga Bednarska
1 miesiąc temu

Hej, czyli rozumiem, że erytrol też odpada?
Czy zamiast masła klarownego może być olej kokosowy?

Eva
Eva
1 rok temu

Jak zawsze boskie 🙂 dziś u nas zamiast cebuli pieczarki z cebulą i majerankiem… Idealne dla dziecka do śniadaniówki na 2 dzień 🙂