Mam przyjemność zaprosić Cię na smakowite podpłomyki. Idealne pieczywo dla niecierpliwych lub na tzw. ostatnią chwilę. 😉
To pieczywo smakuję mi wyjątkowo – chrupiące, w smaku niczym glutenowe, w wyglądzie również. Z czym je zrobisz, zależy od Ciebie. Mojej rodzinie podpłomyki serwuję pieczone z dodatkiem grubo mielonej soli, rozmarynu, kopru włoskiego lub szałwii.
Aby podpłomyki wyszły tak, jak trzeba należy piec je w wysokiej temperaturze. Jeżeli mas w domu kamień do wypieku pizzy, to sprawdzi się tutaj idealnie, chociaż blacha, która dobrze przewodzi ciepło też będzie dobra.
Zapraszam!
Składniki (dwa placki):
Zaczyn:
200 ml wody
8 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
50 g skrobi ryżowej
50 g skrobi ziemniaczanej
40 g mąki ryżowej białej
15 g mąki z ciecierzycy
15 g płatków gryczanych – można zamienić na inne
8 g łuski babki jajowatej
4 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku – przepuszczone przez praskę
1/3 łyżeczka kopru włoskiego – lekko rozgniecionego
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 240 stopni.
- Składniki zaczyny mieszamy, odstawiamy na bok.
- Mąki odmierzamy, przesiewamy do miski w której będziemy robić ciasto, dokładamy lekko podprażane na patelni płatki gryczane oraz łuskę babki jajowatej.
- Dolewamy zaczyn, mieszamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy oliwę, czosnek i sól, mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 8 minut.
- Dzielimy ja na dwie części (bez dzielenia, jeżeli chcemy mieć jeden duży podpłomyk), dłońmi na papierze do pieczenia rozkładamy je ugniatając jak najcieniej – w między czasie ciasto polewamy oliwą, posypujemy lub układamy przyprawy, zioła. Spryskujemy wodą.
- Pieczemy w ok. 240 stopniach przez ok. 10 minut lub do czasu lekkiego zbrązowienia. Podajemy tuż po upieczeniu – wtedy są najbardziej chrupiące.
Kupiłam kamień, ale go jeszcze nie używałam. Rozumiem, że piekarnik rozgrzewam razem z kamieniem?
Posiadam drożdże suche, Agnieszko jak przeliczyć zaczyn na suche drożdże, proszę pomóż ????
Aziul w proporcji 1/3. Pozdrawiam! :*
Czym zastapic cukier? Czy ksylitol da rade?
Ksylitolu drożdże nie zjedzą, bo to nie węglowodany, ale spokojnie możesz pominąć ten składnik i wydłużyć czas wzrostu ciasta. Pozdrawiam
Niestety nie Mam dostepu do łuski babki jajowatej. Czym moge Ja zastapic?
Dopiero raczkuję w kuchni bezglutenowej. Do tej pory wszystko co ugotowałam było niesmaczne. Dziś zrobiliśmy z mężem podpłomyki z Pani przepisu, kupiliśmy nawet kamień i są przepyszne, chrupiące, naprawdę jestem szczęśliwa bo już powoli traciłam nadzieję, że uda mi się ugotować coś smacznego. Dziękuję za ten blog, widzę w nim ogromną pasję do gotowania, w końcu dobrze trafiłam.
Cześć, czy można zamiast drożdży użyć proszek do pieczenia albo sodę? 🙂 Pozdrawiam
Mi sie te podplomyki spodobaly. Maz tez zzarl. Ale dzieciom to w ogole nie poszly, nie wiedziec czemu, bo wszystko co jest plackowate -nalesnikowate i chlebowe z reguly wcinaja jak piranie, kazda maka im wchodzi, kazdy skladnik. Jedyna zamiane, ktora poczynilam, to skrobia ryzowa na skrobie kukurydziana.
Juz mysle, moze czosnku bylo troche za duzo czuc? Ago, czy moglabys sie wypowiedziec, jak wielkie sa twoje zabki czosnku (w gramach). Bo ja tutaj mam czosnki na bazarze o wielkosciach wszelkich i przeroznych, sa takie, co maja 1 zab ktory wazy 10 gram (oczywiscie redukuje jego ilosci w przepisie) ! Wiec juz zgubilam pojecie, jaki ma byc ten standardowy zab czosnku. Dzieki i wszystkiego dobrego w 2021!
Olesiu, podpytaj się dzieciaków, co poszło nie tak.;) Czosnek można pominąć, jeżeli nie pasuje, ńie jest to mus. Na pewno czosnek mam mniejszy – pewnie z 4-5 g. Pozdrawiam!
A co to jest jak nie podpłomyk?
Podpłomyk jest super
Маla uwaga – jesli masz kamien do pizzy, to nie nalezy wczesniej nagrzewac piekarnik do 240 stopni.
Bo ja juz czasem jestem w przepisach Agi jak ten leming – wylaczam mozg i robie wszystko co do litery co Aga pisze :))))
Olesiu, wychodzę z założenia, że jak ktoś ma kamień, to wie, jak go używać(kiedyś też na ten temat wpis zrobiłam..). Szczęśliwego Nowego Roku!
Bardzo ciekawy przepis, już mi ślinka cieknie, ale to nie jest podpłomyk… Co nie zmienia faktu, że jestem pewna co do wyśmienitego smaku i chrupkości 🙂
Chodziło mi o skrobię ryżową – czy można zamieć kukurydziana lub tapioka. Przepraszam za błąd w komentarzu. Niestety poraz pierwszy spotykam się z tym produktem w związku z Pani nowym przepisem i jeszcze się w niego nie zaopatrzylam.
Pozdrawiam
Czy skrobi kukurydziana można zastąpić inna?
Najprościej zamienić skrobią kukurydzianą. Na tapioce może wyjść gumowate, jeżeli już, to zmieszać z ziemniaczaną, ale nie powiem Ci w jakich proporcjach, bo nie robiłam tego.
Witam, piękny blog, dopiero znalazłam, ale zaraz zaczynam zwiedzanie. Pytanie: Czy drożdże mogą być suche?
Patrycja, bardzo mi miło, że do mnie trafiłaś, że będziemy sobie razem gotowały. Co do drożdży, to tam, gdzie są świeże, możesz spokojnie zamienić na suche – zmniejszasz je tylko np. świeżych 9 g suchych 3 g. Do napisania…