Przedstawiam Ci wyborne paszteciki, którym chociaż są bez glutenu i jajek, niczego nie brakuje. Wprost przeciwnie… Mięciutkie, z chrupiącą skórką, w smaku iście glutenowe… Znaczy idzie je zjeść z wielkim smakiem! 😀 

Ciasto, które opracowałam, chociaż bez jajek jest elastyczne, ładnie współpracuje podczas formowania. 

Składniki (ok. 20 sztuk – zależy od wielkości):

Zaczyn:

8 g świeżych drożdży

250 ml wody 

1/2 łyżeczka cukru 

Ciasto właściwe:

60 g dyni – ugotowana na parze, rozgnieciona na puree 

100 g skrobi ryżowej – zamiennie skrobi kukurydzianej

80 g mąki z sorgo 

60 g maki ryżowej 

40 g tapioki 

10 g mąki z ciecierzycy 

8 g łuski babki jajowatej 

30 g margaryny roślinnej, masła ghee lub masła zwykłego – zależy, co preferujesz – temperatura pokojowa, miękkie

1 łyżeczka soli 

oliwa – do smarowania

kminek do posypania

Wykonanie:

  1. Składniki zaczynu połączyć, odstawić na bok.
  2. Mąki, łuskę przesiać do miski, dodać dynię, zaczyn wyrobić ciasto. Następnie dodać sól, tłuszcz, wyrobić dłońmi ciasto. 
  3. Uformować kulę, umieścić w misce wysmarowanej oliwa. Przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. półtorej godziny lub do czasu podwojenia objętości – w między czasie po ok. 30 minutach ciasto rozpłaszczyć, założyć w kopertę, uformować kulę i spojeniem do dołu włożyć ponownie do miski, do wyrośnięcia. 
  4. Ciasto wyłożyć na obficie podsypany mąką ryżowa blat, podzielić na dwie części. Rozwałkować prostokąt ciasta o grubości ok. 1 cm, w wzdłuż prostokąta umieścić farsz, założyć ciasto, uformować wałek. Podzielić go nożem na kawałki. Przykryć ścierką, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.  Przed pieczeniem spryskać wodą, posypać nasionami kminkiem, ponownie spryskać woda. 
  5. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Po ok. 5 minutach po umieszczeniu w piekarniku ponownie spryskać spryskiwaczem ciasto. 

Farsz:

150 g pieczarek – obrane ze skorki, pokrojone w kostkę

200 g kiszonej kapusty – ugotowanej do miękkości

garść suszonych grzybów – namoczonych, odsączonych, posiekanych

1 cebula 

2 łyżki oliwy 

sól, pieprz – do smaku 

1 liść laurowy, 2 ziela angielskie 

Wykonanie:

  1. Cebule, wraz z liściem i zielem podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, szczyptę soli, podsmażyć do miękkości. 
  2. Dodać posiekaną kapustę, podsmaży z pozostałymi składnikami.  W razie potrzeby dodać więcej tłuszczu. 
  3. Doprawić do smaku. 

 

 

 

 

 

 

Komentarze:
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
Irena
2 lat temu

Paszteciki sa rewelacyjne! Co prawda posypalam czarnuszka, bo nie lubimy kminku, ale sa chrupiace na zewnatrz pieknie sie prezentuja i smakuja wybornie jak glutenowe. Dzieki Aga za wspanialy przepis!

Anna
Anna
2 lat temu

Czym zastąpić mąkę z sorgo? Może być teff?

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Ja nie mam mąki sorgo nie mogę jej dostać czym mogę jeszcze zastąpić lub w ogóle pominąć?

Maria
Maria
2 lat temu

Aga, czy mogłabyś zrobić post o rodzajach mąk? Chodzi mi o ich właściwości, jaki jest wpływ konkretnej mąki na ciasto, co np.powoduje mąka ryżowa, a co mąka z sorgo? Nie znalazłam nigdzie takiego porownania, a latwiej byloby wtedy robic wlasne kompozycje, w zaleznosci od potrzeb. Z góry dziękuję

Marta
Marta
Reply to  Maria
1 rok temu

Wiem, że stary komentarz, ale ostatnio nabyłam książkę Agnieszki „Bez glutenu. Bez nabiału. Bez cukru” i w niej są opisane wybrane mąki 🙂 Pozdrawiam

Ania
Ania
1 rok temu

Dzięki Ci, kobieto, za bezjajeczne przepisy!!! Na diecie 3xbez oraz z uczuleniem na jajka, nerkowce, pomidory jest…ciężko. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, życzę dużo inspiracji, nigdy nie kończących się pomysłów, Agnieszko!