Przedstawiam Ci wyborne paszteciki, którym chociaż są bez glutenu i jajek, niczego nie brakuje. Wprost przeciwnie… Mięciutkie, z chrupiącą skórką, w smaku iście glutenowe… Znaczy idzie je zjeść z wielkim smakiem! 😀
Ciasto, które opracowałam, chociaż bez jajek jest elastyczne, ładnie współpracuje podczas formowania.
Składniki (ok. 20 sztuk – zależy od wielkości):
Zaczyn:
8 g świeżych drożdży
250 ml wody
1/2 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
60 g dyni – ugotowana na parze, rozgnieciona na puree
100 g skrobi ryżowej – zamiennie skrobi kukurydzianej
80 g mąki z sorgo
60 g maki ryżowej
40 g tapioki
10 g mąki z ciecierzycy
8 g łuski babki jajowatej
30 g margaryny roślinnej, masła ghee lub masła zwykłego – zależy, co preferujesz – temperatura pokojowa, miękkie
1 łyżeczka soli
oliwa – do smarowania
kminek do posypania
Wykonanie:
- Składniki zaczynu połączyć, odstawić na bok.
- Mąki, łuskę przesiać do miski, dodać dynię, zaczyn wyrobić ciasto. Następnie dodać sól, tłuszcz, wyrobić dłońmi ciasto.
- Uformować kulę, umieścić w misce wysmarowanej oliwa. Przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. półtorej godziny lub do czasu podwojenia objętości – w między czasie po ok. 30 minutach ciasto rozpłaszczyć, założyć w kopertę, uformować kulę i spojeniem do dołu włożyć ponownie do miski, do wyrośnięcia.
- Ciasto wyłożyć na obficie podsypany mąką ryżowa blat, podzielić na dwie części. Rozwałkować prostokąt ciasta o grubości ok. 1 cm, w wzdłuż prostokąta umieścić farsz, założyć ciasto, uformować wałek. Podzielić go nożem na kawałki. Przykryć ścierką, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem spryskać wodą, posypać nasionami kminkiem, ponownie spryskać woda.
- Piec przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Po ok. 5 minutach po umieszczeniu w piekarniku ponownie spryskać spryskiwaczem ciasto.
Farsz:
150 g pieczarek – obrane ze skorki, pokrojone w kostkę
200 g kiszonej kapusty – ugotowanej do miękkości
garść suszonych grzybów – namoczonych, odsączonych, posiekanych
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz – do smaku
1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
Wykonanie:
- Cebule, wraz z liściem i zielem podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki, szczyptę soli, podsmażyć do miękkości.
- Dodać posiekaną kapustę, podsmaży z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dodać więcej tłuszczu.
- Doprawić do smaku.
Ile dni przed Wigilią można je upiec? Jak przechowywać? Czy można mrosić?
A czy mąkę z ciecierzycy można czymś zastąpić, akurat nie mam?
Dzięki Ci, kobieto, za bezjajeczne przepisy!!! Na diecie 3xbez oraz z uczuleniem na jajka, nerkowce, pomidory jest…ciężko. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, życzę dużo inspiracji, nigdy nie kończących się pomysłów, Agnieszko!
Aniu, bardzo miło mi czytać, że moja robota się przydaję. Dziękuję i ściskam bardzo.
Aga, czy mogłabyś zrobić post o rodzajach mąk? Chodzi mi o ich właściwości, jaki jest wpływ konkretnej mąki na ciasto, co np.powoduje mąka ryżowa, a co mąka z sorgo? Nie znalazłam nigdzie takiego porownania, a latwiej byloby wtedy robic wlasne kompozycje, w zaleznosci od potrzeb. Z góry dziękuję
Wiem, że stary komentarz, ale ostatnio nabyłam książkę Agnieszki „Bez glutenu. Bez nabiału. Bez cukru” i w niej są opisane wybrane mąki 🙂 Pozdrawiam
Ja nie mam mąki sorgo nie mogę jej dostać czym mogę jeszcze zastąpić lub w ogóle pominąć?
Czym zastąpić mąkę z sorgo? Może być teff?
Pewnie to się odbije na smaku, ale pod względem tekstury tak.
Paszteciki sa rewelacyjne! Co prawda posypalam czarnuszka, bo nie lubimy kminku, ale sa chrupiace na zewnatrz pieknie sie prezentuja i smakuja wybornie jak glutenowe. Dzieki Aga za wspanialy przepis!
Irena, pierwszy komentarz i tak miły… Bardzo Ci dziękuję, że zechciałaś podzielić się swoją opinią. Uściski i do napisania! :*