Jest już sporo po północy, spać mi się chcę, o 6 muszę wstać, więc wpis będzie z tych ekspresowych.

Zapraszam na paluchy chlebowe w wersji bez drożdży. U mnie z rozmarynem, ale to tylko opcja, bo możesz zrobić je z czym tylko chcesz – z solą, czarnuszką, sezamem, makiem…

Paluszki w swej formie przypominają włoskie Grissini, ale możesz zrobić je cieńsze.

Składniki ( 10 paluszków o długości ok. 20 cm i średnicy ok 8 mm):

ok. 80 ml wody

40 g skrobi ryżowej

25 g mąki ryżowej

20 g mąki z sorgo

10 g mąki z ciecierzycy

5 g łupiny babki jajowatej

1 łyżeczka oliwy

1/2 łyżeczka soli

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta sody

preferowane dodatki do posypania:rozmaryn, sól, sezam, mak czy czarnuszka

Wykonanie:

  1. W misce umieszczamy przesiane mąki i wszystkie pozostałe suche składniki, które mieszamy ze sobą. Dolewamy wodę, zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę, ponownie zagniatamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 170 stopni.
  3. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość ok. 8 mm starając nadać ciastu formę prostokąta – u mnie miał on wymiary ok. 15 cm x 10 cm.
  4. Odcinamy po jednym paluszku, dłońmi wałkujemy nadając mu kształt paluszka – w tym czasie możesz rozsypać preferowany dodatek, przyczepi się do paluszka. Odkładamy. Odcinamy następny, czynność powtarzamy z każdym jednym paluszkiem.
  5. Paluszki przed włożeniem do piekarnika spryskujemy wodą. Ja mam zawsze pod ręką atomizer/rozpylacz z wodą, który jest rzeczą przydatną w kuchni. Podobnie jak oliwa w atomizerze.
  6. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 20 minut lub do czasu, aż będą miały złoty kolor i będą z wierzchu chrupiące.
Komentarze:
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2 lat temu

Czym zastąpić skrobię ryżową?

Iza
Iza
2 lat temu

Specjalnie dla tego przepisu kupilam skrobie ryzowa na necie. Ciasto mialo fajna konsystencje po wymieszaniu, super sie turlay te paluchy. Zrobilam polowe z makiem polowe z rozmarynem pachnie w calym domu. No i najwazniejsze pyszniutkie sa! Tylko trzymalam dluzej niz te 20 min bo mi sie nie chcialy zezlocis po 20min. Ale chrupiace super, chyba do jutra nie dotrzymaja!

Ewela1985
Ewela1985
1 rok temu

Czy można czymś zastąpić łuskę babki jajowatej?

Pati
1 rok temu

Witam czy skrobię ryżowa można zastąpić Tapioka A mąkę ryżowa tylko sorgo?