Zapach jagodzianek, to coś, na co czekam cały rok… W tym roku pierwsze jagody już nazbierałam i pierwsze drożdżówki z jagodami już upiekłam.

Jeżeli masz ochotę, zapraszam i Ciebie na te aromatyczne wypieki.

Składniki ( 4 sztuki):

Zaczyn:

150 ml wody

8 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

70 g skrobi ziemniaczanej

50 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej

35 g mąki ryżowej

10 g mąki z ciecierzycy

10 g łuski z babki jajowatej

40 g masła klarowanego lub 30 ml oliwy, oleju (u mnie zazwyczaj oliwa)

20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

szczypta soli

szczypta inuliny

Nadzienie:

ok. 90 g-100 g jagód

8 g skrobi ziemniaczanej

15 g ksylitolu lub do smaku

Wykonanie:

  1. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
  2. Jagody myjemy, odsączamy na sitku, wsypujemy słodzidło i mąkę ziemniaczaną, łączymy składniki.
  3. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, inulinę wyrabiamy ciasto łyżką przez ok. 3-4 minuty.
  4. Pod koniec wyrabiania dodajemy słodzidło, szczyptę soli i tłuszcz. Zagniatamy do połączenia.
  5. Ciasto przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – czas zależy od temperatury otoczenia. U mnie było to ok. 1 godziny.
  6. Na podsypanej mąką ryżową stolnicy kilka razy zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części, formujemy kulki, spłaszczamy je.
  7. Nakładamy farsz jagodowy sklejamy jak pierogi, formujemy podłużną bułeczkę, odstawiamy do wyrośnięcia sklejeniem w dół.
  8. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Bułeczki mają wyraźnie powiększyć swoją objętość.
  9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut lub do zezłocenia tak, jak na zdjęciu. Przed włożeniem pieczywo spryskujemy wodą. Spryskiwanie powtarzamy po ok. 5 minutach pieczenia. Jeżeli chcemy zrobić je z kruszonką, to w tym momencie ją umieszczamy. Jeżeli nie, to po upieczeniu posypujemy bułki ksylitolowy (lub innym) cukrem pudrem.
  10. Bułeczki po upieczeniu studzimy na kratce.
Komentarze:
14 komentarzy
  1. Zuzia 25 kwietnia, 2022 at 00:33 - Reply

    A z mrożonymi owocami można je zrobić, czy będą pływać?

    • Aga Bednarska 4 maja, 2022 at 19:00 - Reply

      Nie mam doświadczenia, ale próbowałabym.

  2. Pola 26 stycznia, 2021 at 21:58 - Reply

    Czy można zamiast świeżych drożdży użyć suchych? Jeśli tak, to ile dać drożdży suchych?

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 00:59 - Reply

      tak, wtedy suchych drożdży 1/3. Pozdrawiam!

  3. Natalia 25 sierpnia, 2020 at 13:27 - Reply

    A czy coś zamiast drożdży da radę?

    • Aga Bednarska 25 sierpnia, 2020 at 16:45 - Reply

      Zamiast drożdży świetnie sprawdzi się zakwas – jak masz. Na innych spulchniaczach nie robiłam, więc nie wiem, jak to wyjdzie nawet w smaku.

      • Agnieszka 1 sierpnia, 2022 at 18:07

        a w jakiej ilości zakwas? Tyle co drożdże + woda?

  4. Iwona 17 sierpnia, 2020 at 04:52 - Reply

    Dziekuje za przepis!! Przepyszne buleczki !!! Nawet maz sie zajadal:) nie wiedzac , ze to tyle razy „bez” 🙂 zrobilam rowniez z nadzieniem truskawkowo-daktylowym(pokroilam drobno truskawki i kilka suszonych daktyli , zeby nadac slodkosci, plus troche maki ziemniaczanej, wyszly super 🙂 oraz z tartym jablkiem i cynamonem.

  5. Ewa 17 lipca, 2020 at 11:22 - Reply

    Nie moge nogdzie kupić skrobii ryżowj . kukurydzianej nie mozemy . czym moge ja zastąpić – czy moze być mąka z ryżu kleistegó?

    • Aga Bednarska 17 lipca, 2020 at 12:22 - Reply

      Koleżanka robiła na mące z ryżu kleistego i była zadowolona. Ja skrobię ryżową kupuję w orientalnych sklepach. Szczerze ją polecam, bo przez jej właśdiwości można uzyskać bardzo glutenową teksturę – podobnie jak z kukurtdzianą.

  6. Ala 8 lipca, 2020 at 08:10 - Reply

    A co zamiast inuliny? 🙂

    • Aga Bednarska 8 lipca, 2020 at 13:26 - Reply

      Żółtko jajka, można też pominąć – powinno wyjść ok.

  7. Ania 5 lipca, 2020 at 11:12 - Reply

    Aguniu,co można dać zamiast mąki z ciecierzycy?

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2020 at 11:24 - Reply

      Aniu, możesz dać sorgo, z brązowego ryżu, sojową, gryczaną białą, migdałową…