Zapach jagodzianek, to coś, na co czekam cały rok… W tym roku pierwsze jagody już nazbierałam i pierwsze drożdżówki z jagodami już upiekłam.
Jeżeli masz ochotę, zapraszam i Ciebie na te aromatyczne wypieki.
Składniki ( 4 sztuki):
Zaczyn:
150 ml wody
8 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
70 g skrobi ziemniaczanej
50 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
35 g mąki ryżowej
10 g mąki z ciecierzycy
10 g łuski z babki jajowatej
40 g masła klarowanego lub 30 ml oliwy, oleju (u mnie zazwyczaj oliwa)
20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
szczypta soli
szczypta inuliny
Nadzienie:
ok. 90 g-100 g jagód
8 g skrobi ziemniaczanej
15 g ksylitolu lub do smaku
Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Jagody myjemy, odsączamy na sitku, wsypujemy słodzidło i mąkę ziemniaczaną, łączymy składniki.
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, inulinę wyrabiamy ciasto łyżką przez ok. 3-4 minuty.
- Pod koniec wyrabiania dodajemy słodzidło, szczyptę soli i tłuszcz. Zagniatamy do połączenia.
- Ciasto przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – czas zależy od temperatury otoczenia. U mnie było to ok. 1 godziny.
- Na podsypanej mąką ryżową stolnicy kilka razy zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części, formujemy kulki, spłaszczamy je.
- Nakładamy farsz jagodowy sklejamy jak pierogi, formujemy podłużną bułeczkę, odstawiamy do wyrośnięcia sklejeniem w dół.
- Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Bułeczki mają wyraźnie powiększyć swoją objętość.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut lub do zezłocenia tak, jak na zdjęciu. Przed włożeniem pieczywo spryskujemy wodą. Spryskiwanie powtarzamy po ok. 5 minutach pieczenia. Jeżeli chcemy zrobić je z kruszonką, to w tym momencie ją umieszczamy. Jeżeli nie, to po upieczeniu posypujemy bułki ksylitolowy (lub innym) cukrem pudrem.
- Bułeczki po upieczeniu studzimy na kratce.
A z mrożonymi owocami można je zrobić, czy będą pływać?
Nie mam doświadczenia, ale próbowałabym.
Czy można zamiast świeżych drożdży użyć suchych? Jeśli tak, to ile dać drożdży suchych?
tak, wtedy suchych drożdży 1/3. Pozdrawiam!
A czy coś zamiast drożdży da radę?
Zamiast drożdży świetnie sprawdzi się zakwas – jak masz. Na innych spulchniaczach nie robiłam, więc nie wiem, jak to wyjdzie nawet w smaku.
a w jakiej ilości zakwas? Tyle co drożdże + woda?
Dziekuje za przepis!! Przepyszne buleczki !!! Nawet maz sie zajadal:) nie wiedzac , ze to tyle razy „bez” 🙂 zrobilam rowniez z nadzieniem truskawkowo-daktylowym(pokroilam drobno truskawki i kilka suszonych daktyli , zeby nadac slodkosci, plus troche maki ziemniaczanej, wyszly super 🙂 oraz z tartym jablkiem i cynamonem.
Nie moge nogdzie kupić skrobii ryżowj . kukurydzianej nie mozemy . czym moge ja zastąpić – czy moze być mąka z ryżu kleistegó?
Koleżanka robiła na mące z ryżu kleistego i była zadowolona. Ja skrobię ryżową kupuję w orientalnych sklepach. Szczerze ją polecam, bo przez jej właśdiwości można uzyskać bardzo glutenową teksturę – podobnie jak z kukurtdzianą.
A co zamiast inuliny? 🙂
Żółtko jajka, można też pominąć – powinno wyjść ok.
Aguniu,co można dać zamiast mąki z ciecierzycy?
Aniu, możesz dać sorgo, z brązowego ryżu, sojową, gryczaną białą, migdałową…