Zapach jagodzianek, to coś, na co czekam cały rok… W tym roku pierwsze jagody już nazbierałam i pierwsze drożdżówki z jagodami już upiekłam.
Jeżeli masz ochotę, zapraszam i Ciebie na te aromatyczne wypieki.

Składniki ( 4 sztuki):
Zaczyn:
150 ml wody
8 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
70 g skrobi ziemniaczanej
50 g skrobi ryżowej lub kukurydzianej
35 g mąki ryżowej
10 g mąki z ciecierzycy
10 g łuski z babki jajowatej
40 g masła klarowanego lub 30 ml oliwy, oleju (u mnie zazwyczaj oliwa)
20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła
szczypta soli
szczypta inuliny
Nadzienie:
ok. 90 g-100 g jagód
8 g skrobi ziemniaczanej
15 g ksylitolu lub do smaku

Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Jagody myjemy, odsączamy na sitku, wsypujemy słodzidło i mąkę ziemniaczaną, łączymy składniki.
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy łuskę, inulinę wyrabiamy ciasto łyżką przez ok. 3-4 minuty.
- Pod koniec wyrabiania dodajemy słodzidło, szczyptę soli i tłuszcz. Zagniatamy do połączenia.
- Ciasto przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – czas zależy od temperatury otoczenia. U mnie było to ok. 1 godziny.
- Na podsypanej mąką ryżową stolnicy kilka razy zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części, formujemy kulki, spłaszczamy je.
- Nakładamy farsz jagodowy sklejamy jak pierogi, formujemy podłużną bułeczkę, odstawiamy do wyrośnięcia sklejeniem w dół.
- Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Bułeczki mają wyraźnie powiększyć swoją objętość.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 25 – 30 minut lub do zezłocenia tak, jak na zdjęciu. Przed włożeniem pieczywo spryskujemy wodą. Spryskiwanie powtarzamy po ok. 5 minutach pieczenia. Jeżeli chcemy zrobić je z kruszonką, to w tym momencie ją umieszczamy. Jeżeli nie, to po upieczeniu posypujemy bułki ksylitolowy (lub innym) cukrem pudrem.
- Bułeczki po upieczeniu studzimy na kratce.
Aguniu,co można dać zamiast mąki z ciecierzycy?
Aniu, możesz dać sorgo, z brązowego ryżu, sojową, gryczaną białą, migdałową…
A co zamiast inuliny? 🙂
Żółtko jajka, można też pominąć – powinno wyjść ok.
Nie moge nogdzie kupić skrobii ryżowj . kukurydzianej nie mozemy . czym moge ja zastąpić – czy moze być mąka z ryżu kleistegó?
Koleżanka robiła na mące z ryżu kleistego i była zadowolona. Ja skrobię ryżową kupuję w orientalnych sklepach. Szczerze ją polecam, bo przez jej właśdiwości można uzyskać bardzo glutenową teksturę – podobnie jak z kukurtdzianą.
Dziekuje za przepis!! Przepyszne buleczki !!! Nawet maz sie zajadal:) nie wiedzac , ze to tyle razy „bez” 🙂 zrobilam rowniez z nadzieniem truskawkowo-daktylowym(pokroilam drobno truskawki i kilka suszonych daktyli , zeby nadac slodkosci, plus troche maki ziemniaczanej, wyszly super 🙂 oraz z tartym jablkiem i cynamonem.
A czy coś zamiast drożdży da radę?
Zamiast drożdży świetnie sprawdzi się zakwas – jak masz. Na innych spulchniaczach nie robiłam, więc nie wiem, jak to wyjdzie nawet w smaku.
a w jakiej ilości zakwas? Tyle co drożdże + woda?
Czy można zamiast świeżych drożdży użyć suchych? Jeśli tak, to ile dać drożdży suchych?
tak, wtedy suchych drożdży 1/3. Pozdrawiam!
A z mrożonymi owocami można je zrobić, czy będą pływać?
Nie mam doświadczenia, ale próbowałabym.