Jeżeli szukasz miękkich, smacznych bezglutenowych bułek, to ten wpis jest dla Ciebie jak znalazł. 😀 Bułeczki wychodzą mięciutkie, sprężyste i smaczne. Bardzo prosto się je robi, nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności. 😉  

Idealne do kanapek, tostów, grzanek… 

Składniki (4 sztuki):

9 g drożdży – świeże 

250 ml wody 

1 łyżeczka cukru 

100 skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

40 g skrobi ziemniaczanej 

40 g mąki ryżowej 

30 g mąki kukurydzianej 

20 g mąki z ciecierzycy 

10 g łuski babki jajowatej

5 g suszonego i zmielonego topinamburu – do kupienia w Biedronce 

30 ml oliwy 

1 łyżeczka soli 

Wykonanie:

  1. Wodę, drożdże, cukier mieszamy – odstawiamy.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łupinę, zaczyn drożdżowy, mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie gęstnieć. 
  3. Dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników. 
  4. Ciasto szczelnie przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości – u mnie zajęło to ok. półtorej godziny.
  5. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na cztery części. Formujemy bułki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nacinamy, spryskujemy wodą, posypujemy ziołami – opcjonalnie. 
  6. Pieczemy w nagrzanym do ok. 220 stopniach piekarniku – po włożeniu bułek blachę na której się pieką obficie spryskujemy wodą.
  7. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczywo studzimy na kratce.  

 

 

 

Komentarze:
32 komentarze
  1. Ewa 16 lipca, 2022 at 17:48 - Reply

    Po jakim czasie mieszanka ciasto powinno zgęstnieć? Podejrzanie rzadkie wychodzi mi

  2. Małgosia 3 lipca, 2022 at 07:32 - Reply

    Witam.
    przymierzam się do pieczenia bułek z ziemniakami. Jest to przepis na drożdżach. Nie możemy jeść drożdży. Czy w składzie zaczynu wymieniam tylko drożdże na zakwas w odpowiedniej proporcji? Czy inne składniki również zmieniam? Zakwas nieaktywny to bez dokarmiania?
    Może to śmieszne pytania lecz rozpoczynam karierę piekarską i mam wątpliwości.
    pozdrawiam

    • Aga Bednarska 3 lipca, 2022 at 15:29 - Reply

      Dzień dobry. Małgosiu, pewnie trochę mniej płynu też będzie potrzebne. Zakwas nieaktywny, to taki, który nie pracuję. Do bułek musimy go rozbujać, żeby ciasto ładnie wyrosło. Pozdrawiam.

  3. Karolina 9 czerwca, 2022 at 15:40 - Reply

    Aga, korzystałam do tej pory z Twojego przepisu, jednak teraz musze być na diecie antyhistaminowej i drożdże oraz zakwas odpadają. Myślisz ze uda mi się upiec bułki z tego przepisu na proszku do pieczenia? Z góry dziekuje za odpowiedz:)

    • Bozena Kuta 17 stycznia, 2024 at 08:02 - Reply

      Co mogę dodać zamiast mąki z cieciezycy

  4. Adriana 28 stycznia, 2022 at 18:48 - Reply

    Witam .
    Super pomocny Pani blog . Mam pytanie. Czy wszędzie tam gdzie w przepisie drożdże można je ominąć? Syn ma nietolerancja drożdży przez co dieta jeszcze bardziej trudna . Czy na samym zakwasie bez drodze wypieki wyrosną?

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 19:48 - Reply

      Adriana, na zakwasie spokojnie zrobisz – tylko musisz tę podmianę dostosować pod technikę wzrostu – np. wydłużony czas. W książce „Chleb bezglutenowy i inne wypieki” opisałam te niuanse, masz też techniki, które możesz zastosować. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

  5. Paula 23 stycznia, 2022 at 14:57 - Reply

    Czy można zastąpić topinambur, inuliną w proszku?

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 19:50 - Reply

      Tak. Pozdrawiam

  6. ANDRÉA SOARES DE OLIVEIRA DIAS 20 sierpnia, 2021 at 02:40 - Reply

    Dobranoc. czy używasz skórki od banana czy mąki?

    • ANDRÉA SOARES DE OLIVEIRA DIAS 20 sierpnia, 2021 at 02:50 - Reply

      co to jest skórka od banana?

      • Aga Bednarska 1 września, 2021 at 21:02

        O które słowo dokładnie chodzi?

  7. An 11 maja, 2021 at 17:56 - Reply

    Mąka z ciecierzycy musi być, co zamiast niej?

  8. Kasia 29 kwietnia, 2021 at 18:59 - Reply

    Cześć, czy łuskę babki można zastąpić lnem, albo nasionami chia?

    • Aga Bednarska 1 maja, 2021 at 20:33 - Reply

      Kasiu, nie. Pozdrawiam!

  9. Gabriela 21 kwietnia, 2021 at 13:51 - Reply

    A czy piekłas może bułki na zakwasie? Ja nie mogę drożdży niestety a twoje chleby za zakwasie są super ?

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:01 - Reply

      Pewnie, że piekę, bo pieczywo zakwasowe jest najsmaczniejsze – bułki też.

      • Gabriela 24 kwietnia, 2021 at 14:27

        Ale z takiego samego przepisu jak chleb?

      • Aga Bednarska 25 kwietnia, 2021 at 12:53

        Inaczej. Receptury na bezglutenowe bułki spisałam w mojej książce „Bezglutenowy chleb i inne wypieki”, na blogu chyba żadnych zakwasowych bułek jeszcze nie umieszczałam. Pozdrawiam!

      • Gabriela 26 kwietnia, 2021 at 07:03

        To super! Bo właśnie szukałam info czy są tam dodatkowe przepisy na zakwasie, już kupiona! ?

  10. Mała 17 kwietnia, 2021 at 13:24 - Reply

    Super przepis.
    Czym zastąpić mąkę kukurydzianą?

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:08 - Reply

      Można dodać więcej ryżowej lub sorgo.

  11. Małgośka 14 kwietnia, 2021 at 19:34 - Reply

    Witam,
    Czym zastąpić topinambur, gdyż nie mogę go kupić?

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:15 - Reply

      Można dać np. ziemniaka albo pominąć.

      • ANIA 16 czerwca, 2021 at 09:29

        Ziemniak surowy zetrzeć?

      • Aga Bednarska 16 czerwca, 2021 at 09:41

        Ugotowanego zetrzeć lub przepuścić przez praskę.

  12. Karolina 27 lutego, 2021 at 19:38 - Reply

    Agnieszka, czy łuskę babki jajowatej mogę zastąpić jajkiem ?

    • Aga Bednarska 6 marca, 2021 at 19:21 - Reply

      Karolino, nie, bo tu nie chodzi tylko o sklejenie.
      Pozdrawiam.

  13. Agnieszka 22 listopada, 2020 at 21:02 - Reply

    Czy dodatek topinamburu jest konieczny?

    • Anna 19 kwietnia, 2021 at 09:13 - Reply

      podbijam pytanie, ponieważ jest trudno dostępny (np. w Biedronce już nie ma, w okolicznych sklepach ze zdrową żywnością także)

  14. Gosia 22 listopada, 2020 at 19:39 - Reply

    Ten topinambur dodajemy do ciasta czy posypujemy nim bułki?

    • Aga Bednarska 22 listopada, 2020 at 20:46 - Reply

      Do ciasta.