Jeżeli szukasz miękkich, smacznych bezglutenowych bułek, to ten wpis jest dla Ciebie jak znalazł. 😀 Bułeczki wychodzą mięciutkie, sprężyste i smaczne. Bardzo prosto się je robi, nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności. 😉  

Idealne do kanapek, tostów, grzanek… 

Składniki (4 sztuki):

9 g drożdży – świeże 

250 ml wody 

1 łyżeczka cukru 

100 skrobi ryżowej lub kukurydzianej 

40 g skrobi ziemniaczanej 

40 g mąki ryżowej 

30 g mąki kukurydzianej 

20 g mąki z ciecierzycy 

10 g łuski babki jajowatej

5 g suszonego i zmielonego topinamburu – do kupienia w Biedronce 

30 ml oliwy 

1 łyżeczka soli 

Wykonanie:

  1. Wodę, drożdże, cukier mieszamy – odstawiamy.
  2. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łupinę, zaczyn drożdżowy, mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie gęstnieć. 
  3. Dodajemy oliwę, sól, zagniatamy ciasto do połączenia składników. 
  4. Ciasto szczelnie przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości – u mnie zajęło to ok. półtorej godziny.
  5. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na cztery części. Formujemy bułki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem nacinamy, spryskujemy wodą, posypujemy ziołami – opcjonalnie. 
  6. Pieczemy w nagrzanym do ok. 220 stopniach piekarniku – po włożeniu bułek blachę na której się pieką obficie spryskujemy wodą.
  7. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczywo studzimy na kratce.  

 

 

 

Komentarze:
guest
31 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
2 lat temu

Ten topinambur dodajemy do ciasta czy posypujemy nim bułki?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Czy dodatek topinamburu jest konieczny?

Anna
Anna
Reply to  Agnieszka
1 rok temu

podbijam pytanie, ponieważ jest trudno dostępny (np. w Biedronce już nie ma, w okolicznych sklepach ze zdrową żywnością także)

Karolina
Karolina
1 rok temu

Agnieszka, czy łuskę babki jajowatej mogę zastąpić jajkiem ?

Małgośka
Małgośka
1 rok temu

Witam,
Czym zastąpić topinambur, gdyż nie mogę go kupić?

ANIA
ANIA
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

Ziemniak surowy zetrzeć?

Aga Bednarska
Aga Bednarska
Reply to  ANIA
1 rok temu

Ugotowanego zetrzeć lub przepuścić przez praskę.

Mała
Mała
1 rok temu

Super przepis.
Czym zastąpić mąkę kukurydzianą?

Gabriela
Gabriela
1 rok temu

A czy piekłas może bułki na zakwasie? Ja nie mogę drożdży niestety a twoje chleby za zakwasie są super ?

Gabriela
Gabriela
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

Ale z takiego samego przepisu jak chleb?

Gabriela
Gabriela
Reply to  Aga Bednarska
1 rok temu

To super! Bo właśnie szukałam info czy są tam dodatkowe przepisy na zakwasie, już kupiona! ?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Cześć, czy łuskę babki można zastąpić lnem, albo nasionami chia?

An
An
1 rok temu

Mąka z ciecierzycy musi być, co zamiast niej?

ANDRÉA SOARES DE OLIVEIRA DIAS
ANDRÉA SOARES DE OLIVEIRA DIAS
1 rok temu

Dobranoc. czy używasz skórki od banana czy mąki?

ANDRÉA SOARES DE OLIVEIRA DIAS
ANDRÉA SOARES DE OLIVEIRA DIAS
Reply to  ANDRÉA SOARES DE OLIVEIRA DIAS
1 rok temu

co to jest skórka od banana?

Paula
Paula
1 rok temu

Czy można zastąpić topinambur, inuliną w proszku?

Adriana
Adriana
1 rok temu

Witam .
Super pomocny Pani blog . Mam pytanie. Czy wszędzie tam gdzie w przepisie drożdże można je ominąć? Syn ma nietolerancja drożdży przez co dieta jeszcze bardziej trudna . Czy na samym zakwasie bez drodze wypieki wyrosną?

Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Aga, korzystałam do tej pory z Twojego przepisu, jednak teraz musze być na diecie antyhistaminowej i drożdże oraz zakwas odpadają. Myślisz ze uda mi się upiec bułki z tego przepisu na proszku do pieczenia? Z góry dziekuje za odpowiedz:)

Małgosia
Małgosia
7 miesięcy temu

Witam.
przymierzam się do pieczenia bułek z ziemniakami. Jest to przepis na drożdżach. Nie możemy jeść drożdży. Czy w składzie zaczynu wymieniam tylko drożdże na zakwas w odpowiedniej proporcji? Czy inne składniki również zmieniam? Zakwas nieaktywny to bez dokarmiania?
Może to śmieszne pytania lecz rozpoczynam karierę piekarską i mam wątpliwości.
pozdrawiam

Ewa
Ewa
6 miesięcy temu

Po jakim czasie mieszanka ciasto powinno zgęstnieć? Podejrzanie rzadkie wychodzi mi