Sekretem bułeczek jest technika wykonania – gotowanie na parze. Tym sposobem otrzymujemy miękkie, elastyczne ciasto. Receptura z pieczarkami, ale farsz można zrobić wedle własnego uznania.
Składniki (6 bułeczek):
Ciasto
190 ml wody
75 g mąki ryżowej
55 g mąki owsianej
40 g skrobi ziemniaczanej
35 g skrobi ryżowej
10 g mąki z ciecierzycy
30 g drożdży – świeże
5 oliwek – u mnie czarne – drobno posiekane
1 łyżeczka cukru lub syropu np. daktylowego, z tapioki
1 łyżka oliwy
1/3 łyżeczki soli
Farsz:
Ok. 150 g pieczarek – obrane, pokrojone w kostkę
1 cebula szalotka – pokrojona w kostkę
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka białego wina – wytrawne
1 łyżka pasty pomidorowej
Sól, pieprz
Wykonanie:
1. W rondlu, na rozgrzanym tłuszczu, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, szczyptę soli, przesmażamy. Podlewamy winem, minutę podsmażamy, dodajemy pastę, doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na bok.
2. W misce łączymy suche składniki. W naczyniu umieszczamy drożdże, ciepłą wodę i tyle mąki z miski, by powstało rzadkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
3. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę, oliwki, zagniatamy ciasto – jeżeli jest klejące, dolewamy odrobinę oliwy.
4. W naoliwionych dłoniach formujemy placuszek, nakładamy farsz, sklejamy i układamy w naczyniu do gotowania na parze wyłożonym papierem sklejeniem do spodu.
5. Podgrzewamy parowar, gdy woda zaczyna się gotować wyłączamy na 5 minut.
6. Po tym czasie parujemy około. 15 minut. Przed podaniem dajemy im kilka minut na odparowanie poza parowarem.
Komentarze: