Delikatny drożdżowy placek pokryty aromatyczną karmelizowaną cebulą i soczystymi grzybami. Tak pyszne, że nikt nawet nie pomyśli, że może to być wypiek bezglutenowy. Ciasto skojarzyło mi się z nicejską pissaladière – tradycyjnym drożdżowym ciastem z cebulowym wierzchem. Dopisałam jednak  „w stylu”, ponieważ do oryginalnej wersji brakuję anchois i oliwek.

Składniki (forma o średnicy 21 cm):

Zaczyn:

200 ml wody

7bg drożdży

1 łyżeczka cukru

Ciasto:

220 g ziemniaków – waga przed gotowaniem

60 g mąki z sorgo

45 g skrobi ryżowej lub skrobi kukurydzianej – u mnie ta druga

20 g mąki ryżowej – im drobniejsza tym lepsza

30 ml oliwy

5 g łupiny babki jajowatej

Szczypta soli

Wierzch ciasta.

Grzyby:

5 pieczarek, prawdziwków, podgrzybków – ja wymieszałam pieczarki z mrożonymi prawdziwkami

½ cebuli czerwonej

3 gałązki natki pietruszki

30 ml białego wina

15 ml oliwy

1 ząbek czosnku

Szczypta soli

Cebula:

300 g czerwonej cebuli

45 ml oliwy

45 ml octu balsamicznego

1 łyżka miodu

Szczypta soli

Szczypta rozmarynu

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w skórkach, studzimy, obieramy przepuszczamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy. W misce umieszczamy ziemniaki, przesiane mąki, łupinę, wlewamy zaczyn, mieszając, łączymy składniki. Następnie dodajemy tłuszcz, sól, zagniatamy ciasto, które następnie przykrywamy ścierką. Po ok. 10 minutach ciasto rozpłaszczamy i zawijając jego brzegi do środka,  składamy w kopertę.

W międzyczasie zabieramy się za cebulę. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozmaryn, a następnie pokrojoną w krążki cebule, sól. Na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ją do miękkości, w trakcie, po ok. 10 minutach, dokładamy miód. Pod koniec smażenia deglasujemy dodając ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy, w której będziemy ją piec.

Kapelusze pieczarek obieramy ze skórek, dłońmi rozrywamy je na kawałki, tym sposobem otrzymujemy soczyste kawałki grzybów. W tej samej patelni, w której smażyliśmy cebulę rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pieczarki, cebulę, sól, przesmażamy. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, wino, odparowujemy.

Po ok. 1 godzinie ciasto umieszczamy na wysmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy placek wielkości spodu tarty. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok 30 minut. Tarte pieczemy w 220 stopniach przez ok. 25 minut. Po upieczeniu przekręćmy placek, a na wierzchu umieszczamy pieczarki.

Smacznego!

Komentarze: