Focaccia con patate e cipolle, to włoska klasyka, na którą Cię dzisiaj zapraszam – oczywiście, jak to u mnie, w wersji bezglutenowej.
Ciasto w tym przepisie robi konkretną robotę – jest mięciutkie, delikatne, sprężyste… a w smaku, chociaż bez glutenu, bardzo pszenne.
W tym przepisie nie dodałam jako pożywkę dla drożdży cukru. Chciałam pokazać, że nie jest to dodatek obowiązkowy, że pomimo jego braku drożdże dają radę. Mąki zawierają skrobię, a skrobia, to cukier. Żyjątkom po prostu dłużej schodzi z konsumpcją, a przez to ciasto wolniej rośnie – w piekarniku nadrobi. 😉
Składniki (wielkość ok. 20 cm średnicy):
Ciasto
Zaczyn:
260 ml wody
9 g drożdży
Ciasto właściwe:
130 g skrobi kukurydzianej lub skrobi ryżowej
80 g mąki z sorgo
20 g gryczanej białej/niepalonej
7 g łuski babki jajowatej
15 mililitrów oliwy
1 łyżeczka soli
Wierzch ciasta:
5 niewielkich ziemniaków
5 pomidorków koktajlowych
1 cebula
30 ml oliwy
2 szczypty soli – tyle, ile weżniemy w trzy palce 😉
Rozmaryn – kilka gałązek/ opcjonalnie szczypta suszonego
Szałwia – liście, jeżeli są pod ręką 😉
Dodatkowo:
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
- Mąki przesiewamy do miski, dodajemy łuskę, zaczyn, mieszamy.
- Po ok. 5 minutach dokładamy oliwę i sól. Mieszamy drewnianą łyżką solidnie napowietrzając ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką. Po ok. 10 minutach składamy ciasto w kopertę (brzegi do środka), formujemy kulę, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 minut (jeżeli dodasz cukru do rozczynu, urośnie szybciej).
- Piekarnik nagrzewamy do ok. 250 stopni C – wraz z naczyniem z wodą (dla pary).
- Ziemniaki obieramy (chyba, że chcemy mieć je w skórkach), dzielimy na cząstki, wrzucamy do garnka z gotującą się i lekko osoloną wodą, obgotowujemy ok. 5 minut. Odcedzamy, dolewamy do nich ok. 2 łyżek oliwy, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Cebulę kroimy na piórka/krążki, umieszczamy ją następnie w misce, zasalamy szczypto soli, mieszamy, odstawiamy na ok. 25 minut.
- Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia, wylewamy na jego wierzch oliwę, palcami nadajemy kształt swojej focacci. Na wierzch wykładamy cebulę, ziemniaczki, pomidorki przekrojone na pół, zioła.
- Ciasto wkładamy do piekarnika, obniżamy temperaturę do ok. 220 stopni C. Pieczemy przez ok. 30 minut – w różnych piekarnikach różnie to wygląda. Ziemniaczki mają być podpieczone, a brzegi ciasta twarde (chrupiące).
Komentarze: