Smaczna i zdrowa alternatywa dla pasztetów mięsnych. Słonecznikowa pasta jest w smaku zbliżona do tradycyjnych, w pracy natomiast mało czasochłonna. Idealna forma na przemycenie sobie czy dzieciom sporej ilości słonecznika, orzechów.:) Polecam. 


Składniki:

200 g nasion słonecznika- namoczonych przez 3-4 godziny

30 g włoskich orzechów

10 suszonych pomidorów- pokrojonych w kostkę

3 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula- pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku- przeciśnięty przez praskę

Sok z połowy limonki

1/2 łyżeczka suszonej bazylii lub łyżeczka świeżej- posiekanej

1 łyżeczka natki pietruszki

Sól, szczypta pieprzu, szczypta ksylitolu.

1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

Wykonanie.

1. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z łyżką tłuszczu. Dodajemy pomidory, podsmażamy kilka minut. Na samym końcu dokładamy czosnek i jeszcze z minutę podsmażamy.

2. Powyższe składniki, wraz z odcedzonym i przepłukanym słonecznikiem oraz oliwą blenderujemy. Do masy dodajemy sok z limonki, orzechy, bazylie, ponownie blenderujemy. Doprawiamy do smaku.

3. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Rady:

Jeżeli nie mamy orzechów włoskich, to zróbmy bez nich- wyjdzie równie smaczny. Sok z limonki możemy zamienić na sok z cytryny. Oliwe z oliwek możemy zastąpić innym tłoczonym na zimno tłuszczem pod warunkiem, że jego smak nie będzie nam w tej paście przeszkadzał. Zamiast suszonych pomidorów możemy użyć pomidorów suszonych w zalewie- dajmy ich kilka więcej.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Basia 13 grudnia, 2019 at 10:26 - Reply

    To jest tak proste i tak pyszne! Dzięki za inspirację 🙂 Miłe urozmaicenie kanapek.

    • Aga Bednarska 14 grudnia, 2019 at 10:06 - Reply

      Basiu, jak się cieszę, że pasta Ci posmakowała.
      Dziękuję za Twój wpis. :*
      Ściskam :*

  2. Agnieszka 28 listopada, 2017 at 10:23 - Reply

    może ocet jabłkowy, kwaśne jabłko, koncentrat pomidorowy, świeże porzeczki czerwone

  3. Gabi 24 września, 2017 at 12:14 - Reply

    Proszę spróbować wody spod kiszonych ogórków. Ja dodaje do weganskiego twarożku że słonecznika. Może i tutaj będzie pasował.

  4. Edyta 29 maja, 2017 at 20:47 - Reply

    Czy mozna pominac sok z cytryny lub lemonki?(nietolerancja)

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 11:53 - Reply

      Jeżeli możesz kwasek cytrynowy, to tym. Generalnie czymś kwaśnym-musimy smak podkręcić-słonecznik w tym pasztecie tego potrzebuje, żeby wyszedł pasztetowy. 🙂 Pozdrawiam. 🙂