W języku arabskim „baba ghanoush” znaczy „rozpieszczony tatuś”. Według jednej z syryjskiej legendy miała ją zrobić córka dla swojego bezzębnego ojca, który nie był w stanie gryźć jedzenia.

Baba Ghanoush spożywa się w wielu krajach Bliskiego Wschodu. Różną się techniką sporządzania lub dodatkami. Składnik główny, oberżyna, pozostaje niezmienny. Sekretem smaku jest opalenie bakłażanów nad ogniem. Dzięki temu nabierają dymnego zapachu. Idealny do tego jest grill opalany drzewem lub palnik kuchenki gazowej (u mnie najczęściej tak).


Składniki (ok. 2 porcje):

2 bakłażany (ok. 600 g)

2 łyżki pasty tahini

2 łyżki soku z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

1 łyżeczka octu (białego) – u mnie jabłkowy

Sól

Sumak lub kumin

Dodatki: granat, pomidor, ogórek kiszony, papryka lub wedle uznania

Wykonanie:

1. Bakłażany opalamy nad ogniem ok. 20 minut (skórka ma być zwęglona, czarna, odchodząca). Po upieczeniu umieszczamy je w misce przykrytej talerzem lub pokrywką na ok. 10 minut. Obieramy.

2. Kroimy W kostkę, umieszczamy na sitku na ok. 20-30 minut (lub dłużej). Nie pomijamy tego etapu! Bakłażan ma w sobie dużo wody, której musimy się pozbyć.

3. W misce umieszczamy bakłażany. Rozbijamy/ucieramy je za pomocą drewnianego tłuczka lub w dużym moździerzu. Nie polecam malaksera, blendera. Wtedy tekstura nie jest taka, jak powinna być. Opcjonalnie można rozetrzeć widelcem.

4. Dorzucamy czosnek, pastę tahini, sok z cytryny. W dalszym ciągu ucieramy. Doprawiamy solą do smaku.

5. Schładzamy. Podajemy ze sporą ilością oliwy w towarzystwie np. granatów, pomidorów czy ogórków kiszonych. Posypujemy natką pietruszki, sumakiem.

6. Podajemy z pieczywem.

Komentarze:
4 komentarze
  1. 바카라사이트 17 października, 2020 at 10:15 - Reply

    I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
    The issue is an issue that too few people are
    speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my search for something regarding this.

    • Aga Bednarska 18 października, 2020 at 20:22 - Reply

      Thank you for your kind words! Its a great motivation to keep going. I hope you will be back soon to find again something interesting for you.
      Cheers!
      Aga

  2. Aneta 7 października, 2018 at 09:46 - Reply

    sumak! uwielbiam 🙂 do tej pory używałam go głównie do pieczonych jajek, ale zaraz biegnę po bakłażany 🙂 Wszystkie składniki tego dania uwielbiam, więc spodziewam się najlepszego 🙂
    Pozdrawiam 🙂
    A.