Wiele osób zraża się do mąki jaglanej, bo gorzka, bo niedobra – niepotrzebnie. Oczywiście nie należy ona do typu mąk uniwersalnych, nie dodamy jej do każdej potrawy, wypieku, co nie zmienia faktu, że możemy z jej użyciem przygotować smaczne posiłki. Przykładem tego są poniższe placuszki. Jak w większości potraw, tak i w tej największą robotę robią dodatki, przyprawy – bez nich nie jest już tak dobrze.

Składniki (ok. 15 niewielkich placuszków):

ok. 200 ml wody

45 g mąki jaglanej (użyłam typowo indyjskiej)

45 g mąki z sorgo – zamiennie ryżowej

10 g skrobi z tapioki

1 cebula szalotka lub 1/2 cebuli czerwonej – pokrojona w drobną kostkę

1/2 łyżeczki kuminu – podprażonego na suchej patelni i zmielonego lub innego zmielonego

1 łyżka posiekanej natki kolendry

1/3 łyżeczki soli

tłuszcz preferowany – do smażenia

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki.

2. Rozgrzewamy mocno patelnie z odrobiną tłuszczu (z 1/2 łyżeczki).

3. Wlewamy ok. 1 łyżki (zależy, jaką chcemy wielkość) ciasta i szybko rozprowadzamy po nim sos z kawałkami pomidorów. Zmieszamy ogień. Po ok. 1 minucie przekręcamy placki na drugą stronę, smażymy ponownie ok. 1 minuty.

4. Przed kolejną partią placuszków czyścimy patelnię z pozostałości po pomidorach.

5. Podajemy z sosami, sałatkami.

Pasta z pomidorami:

ok. 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych zamiennie inne duże (ok 1-2 sztuki)

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Połowę pomidorków blendujemy, zmiażdżymy w moździerzu lub zgniatamy tłuczkiem. Pozostałą część koimy w cienkie plasterki, mieszamy razem, doprawiamy pieprzem.

Rady/uwagi:

  • pomidory są opcjonalne – można zrobić bez nich, też będzie dobrze – na widocznym talerzu część jest z pomidorami a część bez;
  • jeżeli robimy placuszki bez pomidorów, to po wylaniu ciasta na patelnie posmarujmy odprawianą tłuszczu wierzch placuszka – nie będzie suchy;
  • patelnia do tych placuszków musi być dobrze rozgrzana.
Komentarze: