Placuszki, racuchy, pączki.

Błyskawiczne placuszki bananowe. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru.


Propozycja na smaczne i błyskawiczne śniadanie. Do ich wykonania potrzebne nam są tylko jajka i banan, ewentualnie tłuszcz dosmażenia. Lubie je smażyć na maśle klarowanym. Placuszki są mięciutkie. Jedna z moich córek jajek smażonych nie lubi,ale w takiej postaci wcina je fest. 🙂 Doskonale smakują w towarzystwie dżemu czy konfitury.

Składniki (ok. 8 sztuk):

2 jajka

1 duży dojrzały banan

Szczypta soli

Masło klarowane do smażenia


Wykonanie:

1. Banana zgniatamy widelcem. Jajka rozbijamy, dodajemy do rozgniecionego banana, dodajemy sól, mieszamy.

2. Smażymy na niewielkiej ilości masła na złoty kolor.

3. Jemy sama albo z ulubionymi dżemami, konfiturami czy owocami.

Rada:

Można oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno i takie dodać do wcześniej rozbełtanych z bananem żółtek.

Tagged , , , ,

2 thoughts on “Błyskawiczne placuszki bananowe. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru.

    1. Myślę Jagoda, że to idzie o to czym przekręcasz na drugą stronę. bo ciasto nie jest jakieś bardzo geste. Robię to nożem z szerokim ostrzem, widelcem np. nie dałabym rady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *