Placuszki, racuchy, pączki.

Bezglutenowe pączki wegańskie – miękkie, sprężyste.

Pączki bez glutenu, bez jajek, a niczym z nimi – takie są te pączki, więc mam nadzieję, że się na nie skusisz. 

Przy ciastach drożdżowych ważny jest wzrost ciasta. Jeżeli w recepturach podana jest objętość wzrostu np. podwojenie i czas, w jakim ma się to odbyć, to pamiętaj, że u Ciebie może zając to dłużej lub krócej. To, jak szybko ciasto wzrasta zależy od temperatury składników i temperatury otoczenia, a to są kwestie indywidualne… 

Składniki (ok. 10 pączków):

Zaczyn:

7 g drożdży świeżych 

80 ml wody 

1 łyżeczka cukru 

Ciasto właściwe

120 g dyni – gotujemy na parze

65 ml mleka kokosowego – nie napoju

90 g skrobi ryżowej zamiennie skrobi kukurydzianej 

90 g mąki ryżowej 

30 g skrobi ziemniaczanej 

8 g białka grochowego zamiennie  mąki z ciecierzycy, z soi 

25 g margaryny roślinnej, oliwy lub innego preferowanego tłuszczu – rozpuszczona 

20 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła 

6 g łuski babki jajowatej 

1 łyżka wódki lub octu 

szczypta soli 

Wykonanie:

  1. Składniki zaczynu mieszamy, odstawiamy.
  2. Ugotowaną dynie blendujemy wraz z mlekiem kokosowym na gładki krem. 
  3. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy dyniowy krem, zaczyn, wódkę, łuskę, mieszamy drewnianą łyżką do połączeni składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy przez 2-3 minuty. 
  4. Miskę z ciastem szczelnie przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na ok. 1,5 godziny lub do czasu podwojenia przez ciasto objętości. 
  5. Ciasto wykładamy na podsypany mąką ryzową blat, wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy krążki. Krążki spryskujemy wodą, przykrywamy ścierką, zostawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości na ok. 40 minut. 
  6. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor – po wrzuceniu krążka jego górę za pomocą łyżki energicznie polewamy tłuszczem. 
  7. Pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy, studzimy, nadziewamy ulubioną konfiturą lub budyniem. 
Tagged , , , , ,

18 thoughts on “Bezglutenowe pączki wegańskie – miękkie, sprężyste.

    1. Tak, dałabym z dwa żółtka i jedno jajko – tylko trzeba pod nowe proporcje ilość płynu dostosować i już wtedy bez mleka kokosowego.

    1. Można próbować na batatach, ziemniakach, ale nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie w jakich proporcjach, ile płynu, czy wyjdzie tak samo dobrze, bo nie robiłam…

  1. Czy można takie pączki upiec w piekarniku?, robilam takie kiedys z mąki orkiszowej i wyszły pyszne pieczone bułeczki drozdzowe,

    1. Zosiu, bardzo mi miło. Co do tłuszczu, to w przepisie użyłam margaryny (ogólnodostępna z Kruszwicy
      Palma – zielone opakowanie). Ściskam! :*

      1. Wyszly pyszne, mimo malych zmian spowodowanych brakiem pewnych skladnikow. Mam zdjecie 🙂 Jestem bardzo dumna z siebie i wdzieczna Tobie. Dziekuje ?

        1. Zosiu, ale dobrze mi to czytać… Grunt, to piekarska intuicja i bez niektórych składników temat ogarnięty. 😉 Bardzo się cieszę. Ściskam! :*

  2. Wow robiłam przez ostatni tydzień 5 podejść do pączków BG z różnym efektem?
    Ale tylko te moja rodzinka chce jeszcze ?
    Wyszły super smaczne i chociaż preferuję pieczone to mój 3 latek zdecydowanie woli smażone.
    Dynia super się sprawdza a dla nas to ważne bo nie możemy jaj.
    Wielkie dzięki i pozdrawiam

      1. Małgosiu, w temperaturze ok. 170stopni do otrzymania złotego koloru – nie patrzyłam podczas smażenia na czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *