Zakwas idealny. Cudownie pachnący, aksamitny, doskonale zagęszczający. Owies z racji swoich właściwości klejących i smakowych był i jest wykorzystywany właśnie do zakwasów – szczególnie widoczne w kuchni małopolskiej czy podkarpackiej. Takim przykładem jest chociażby zupa zwana Keselicą.  Jeżeli chcesz bazy do smacznego żurku, to bez wahania rób ten. Mąka w zakwasie jest lekko zaparzana. Nie smakują mi zakwasy, w których owies zalewa się tylko ciepłą wodą. Według mnie nie otrzymujemy wtedy właściwej konsystencji, smaku i zakwaszenia. Nie wykorzystuje się potencjału w nim drzemiącego. Wypróbujesz ten, to zrozumiesz o czym piszę. Z zakwasu przygotujesz przepyszny żurek <klik>

Składniki:

70 g płatków owsianych zmielonych na mąkę plus ok. 3 łyżki na dokarmienie

2 szklanki wody

3 ząbki czosnku – obrane, lekko rozgniecione nożem

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

Wykonanie:

1. Mąkę owsianą umieszczamy w słoiku lub naczyniu kamiennym.

2. Zalewamy ją 1 szklanką gorącej wody – ok. 60-65 stopni.

3. Dolewamy pozostałą część letniej wody. Dajemy resztę składników.

4. Przykrywamy ścierką, gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi na blacie obok kuchenki. Mieszamy raz – dwa razy dziennie drewnianą łyżką.

5. Po dwóch dniach zakwas dokarmiamy mąką owsianą lub rozkruszonymi w dłoniach płatkami owsianymi.

5. Na 4-5 dzień zakwas jest gotowy.

Rady/uwagi:

  • woda na zaparzenie ma być gorąca, ale nie wrząca. Nie robię zakwasu z termometrem, temperatura podana dla lepszej orientacji.
Komentarze:
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Paula
Paula
3 lat temu

dzień dobry!
jak przechowywać zakwas i ile będzie dobry do spożycia?
pozdrawiam 🙂

Markosia
3 lat temu

Pytanie może głupie ale wole zapytać, słoik mam zamknąć czy tylko przykryć ściereczką?

Daf
Daf
2 lat temu

Dopiero po 4-5 dniach wkładamy do lodówki?

Monika
Monika
2 lat temu

Aga, powiedz proszę skąd wiesz kiedy dokarmić zakwas. Mój jutro będzie miał 4 dni… Jeśli zostaje poza lodówka powinnam dodać mąki średnio co dwa dni? Jak włożę do lodówki to już nie dodaje mąki… (?) Jak długo może być w lodówce? Pewnie pytam o jakieś oczywiste kwestie, ale niestety średnia ze mnie kucharka. 😉

Iwona
Iwona
1 rok temu

Czyli tylko raz dokarmiamy w ciągu tych 4-5 dni?