Danie to jest owocem inspiracji kuchni indyjskiej, gdzie omlety z ciecierzycy są niezwykle popularne. W smaku bardzo smaczne, bez ciecierzycowego posmaku, a w pracy proste i szybkie, więc zapraszam do wspólnego gotowania.


Składniki na farsz:

ok. 100 g szalotek – pokrojone w kostkę

100 g groszku (u mnie mrożony)

100 g pomidorów – pokrojone w kostkę

100 g marchewki – pokrojonej w drobne paski

100 g pieczarek – obranych ze skórki i pokrojonych w plastry lub półplastry

1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę

1,5 łyżeczki curry -przyprawa

1 łyżka wody

Szczypta pieprzu czarnego

Sól do smaku

Wykonanie:

1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule. Dodajemy czosnek, kilka sekund przesmażamy, a potem dodajemy marchewkę, pieczarki, pomidory, groszek, wodę i szczyptę soli. Smażymy  ok. 5 minut. Dodajemy curry i pieprz, ewentualnie doprawiamy solą.


Składniki na omlet (ok. 4 sztuki):

120 g mąki z ciecierzycy (drobnej) – ok. 1 szklanka

Ok. 240 ml wody

1 cebulka szalotka – pokrojona w kostkę

1 mały pomidor (lub 5 koktajlowych)

2 cm imbiru – startego na tarce

1 łyżka pociętej natki kolendry

1/2 łyżeczka ziaren kuminu

1/3 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki chili kaszmirskiego lub innego

1/2 łyżeczki soli

Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy za pomocą trzepaczki na gładką masę.

2. Rozgrzewamy patelnie (najlepiej teflonowa lub inna nie przywierająca), na środku umieszczamy 3 łyżki masy. Za pomocą łyżki okrągłymi ruchami rozsmarowujemy cienką warstwę. Przy brzegach smarujemy tłuszczem, możemy podnieść omlet i umieścić tłuszcz pod nim.

3. Przekręcamy omlet na drugą stronę, wykładamy na górną część farsz, składamy na pół, zsuwamy z patelni.

4. Podajemy. Możemy posypać omlet szczypiorkiem.

Komentarze: