Naleśniki

Wytrawne naleśniki z rukolą, łososiem, gruszką, orzechami i sosem czosnkowym. Bezglutenowe.

W moim domu największe “branie” mają naleśniki przyrządzane na wytrawnie. Dzisiaj proponuję Ci cudowną wariacje na ich temat – naleśniki gryczane z rukolą, łososiem, gruszką, orzechami. Całość dopełnia sos czosnkowy i soczyste ziarna granatu. Eleganckie i niezwykle smaczne połączenie.

Składniki:

(ok. 5 sztuk)

80 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej lub gotowej mąki

30 g skrobi ziemniaczanej

180 ml zimnej wody

1 jajko

1/4 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie mieszamy.

2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).

3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.

4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.

Nadzienie:

ok. 70 gram łososia pacyficznego – pokrojony w paski

ok. 40 g rukoli

1 gruszka – pokrojona w cienkie plastry

garść orzechów włoskich

1/3 granatu – ziarna

Sos:

13 orzechów nerkowca – zalane wrząca wodą i odstawione na ok. 30 minut

3-4 łyżek majonezu

1 łyżka soku z limonki

1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę

szczypta soli

Wykonanie:

1. Nerkowce odcedzamy, zalewamy 50 ml zimnej wody, blendujemy na gładką masę.

2. Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się na kilkanaście minut, po tym czasie ewentualnie doprawiamy.

Formowanie potrawy:

1. Na połowie naleśnika układamy rukolę, rybę, posypujemy orzechami, układamy plastry gruszki, przykrywamy drugą połową naleśnika.

2. Naleśnik polewamy sosem czosnkowym, posypujemy granatem, dekorujemy orzechami.

 

 

 

 

Tagged , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *