W moim domu największe „branie” mają naleśniki przyrządzane na wytrawnie. Dzisiaj proponuję Ci cudowną wariacje na ich temat – naleśniki gryczane z rukolą, łososiem, gruszką, orzechami. Całość dopełnia sos czosnkowy i soczyste ziarna granatu. Eleganckie i niezwykle smaczne połączenie.
Składniki:
(ok. 5 sztuk)
80 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej lub gotowej mąki
30 g skrobi ziemniaczanej
180 ml zimnej wody
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – opcjonalnie
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie mieszamy.
2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).
3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.
4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.
Nadzienie:
ok. 70 gram łososia pacyficznego – pokrojony w paski
ok. 40 g rukoli
1 gruszka – pokrojona w cienkie plastry
garść orzechów włoskich
1/3 granatu – ziarna
Sos:
13 orzechów nerkowca – zalane wrząca wodą i odstawione na ok. 30 minut
3-4 łyżek majonezu
1 łyżka soku z limonki
1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę
szczypta soli
Wykonanie:
1. Nerkowce odcedzamy, zalewamy 50 ml zimnej wody, blendujemy na gładką masę.
2. Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się na kilkanaście minut, po tym czasie ewentualnie doprawiamy.
Formowanie potrawy:
1. Na połowie naleśnika układamy rukolę, rybę, posypujemy orzechami, układamy plastry gruszki, przykrywamy drugą połową naleśnika.
2. Naleśnik polewamy sosem czosnkowym, posypujemy granatem, dekorujemy orzechami.
Komentarze: