Kto raz spróbuje tradycyjnych blinów rosyjskich, ten będzie zaskoczony ich przepysznym smakiem, zupełnie odmiennym od naleśników, jakie znamy. Sekretem jest ciasto drożdżowe. Blin przygotowywane są głównie na przywitanie wiosny lub w zapusty. Tzw. tydzień maślany, maselnicę, ostatki karnawału obchodzi się w towarzystwie blin polanych masłem.

 Blin jest symbolem słońca, pogodnych dni, obfitych zbiorów, szczęśliwych małżeństw i zdrowych dzieci” pisał rosyjski powieściopisarz J. Kuprin.

Bliny można smażyć w formie małych placuszków, można też nadać im kształt naleśników.

Wyśmienicie smakują podane z masłem, kwaśną śmietaną, łososiem, kawiorem, sosami, grzybami, miodem, konfiturami czy prażonymi jabłkami.
Składniki:

(Ok. 12 sztuk naleśników, ok. 40 mniejszych placków)

260 g mąki gryczanej niepalonej- zmielona kasza (w młynku do kawy) gryczana niepalona

200 ml zimnej wody

500 ml wrzącej wody

20 g drożdży – świeże

5 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego lub innego preferowanego tłuszczu np. oliwy

1 łyżka cukru – buraczany, trzcinowy

1 łyżeczka soli

Wykonanie.

1. W dużej misce wymieszać mąkę gryczaną z solą. Wlać 200 ml zimnej wody, przemieszać. Gryka wchłonie wodę, nie powstanie teraz ciasto, więc proszę się nie martwić wyglądem.

2. Wlewamy wrzącą wodę, trzepaczką rozprowadzamy ciasto. Odstawiamy, przykryte ścierką, na ok. 10 minut. Dodajemy  cukier, drożdże, masło. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 1 godzinę. Idealny czas, to ok. 2 h.

3. Smażymy na rozgrzanej patelni. Wylane ciasto naleśnikowe będzie gotowe do przewrócenia, gdy nie będzie, na widocznej dla nas strony, surowego ciasta.

Komentarze: