Tortille bezproblemowe, elastyczne, idealne do zawijania. Robię je często dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Chociaż zdobione z ciasta naleśnikowego, różnią się teksturą, nie jest takie delikatne. Ciasto na patelni rośnie, jak typowo tortillowe.
Składniki:
Ciasto z przepisu na naleśniki gryczane <klik>
Wykonanie:
1. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego lub innego tłuszczu. Gorący wlewamy do ciasta naleśnikowego. Mieszamy.
2. Smażymy naleśniki z tą różnicą, że będziemy robić to dłużej, kilkakrotnie naleśnika przekręcając do chwili, aż zaczną się podnosić. Ciasto podczas smażenia dociskajmy drewnianą łyżką, w ten sposób pobudzamy rośnięcie.
3. Jemy z ulubionym farszem. U mnie jest to czerwona fasola, sałata, kiełki, kolendra, ogórek, domowy sos czosnkowy.
Komentarze: