Dobra patelnia jest sukcesem bezglutenowych i bezjajecznych naleśników. Różne mam w domu, jednak do naleśników używam teflonowej. Naleśniki wychodzą na niej idealnie, nic nie przywiera.

Na blogu jest już kilka przepisów na wegańskie naleśniki. Dzisiaj dorzucam kolejny. Naleśniki wychodzą smaczne, elastyczne.

Składniki (ok. 12 sztuk):

100 g mąki gryczanej

100 g mąki owsianej

60 g mąki ziemniaczanej

Ok. 700 ml mleka roślinnego

Szczypta soli

Szczypta ksylitolu

2 łyżki tłuszczu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki, oprócz tłuszczu, mieszamy ze sobą na gładką mase. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, wlewamy go ciasta.

3. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.

Rady/uwagi:

  • ciasto na naleśniki ma się swobodnie rozprowadzać na patelnii; jeżeli jest „toporne”, to dolejmy więcej płynu.

Komentarze:
guest
30 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
pozdrawiam Teresa
pozdrawiam Teresa
4 lat temu

naleśniki wyszły, zjedlismy szybko z dzemem malinowym, tylko z pierwszym nalesnikiem miałam problem, moze za słabo nagrzałam patelnie, smaże na tłuszczu kokosowym, pozdrawiam, dziekuje za inspirujace przepisy, odmiana dla mojej monotonnej kuchni

ksantypa
ksantypa
4 lat temu

czy tłuszcz trzeba wlać do ciasta?
dziękuję za odpowiedź, chcę smażyć jutro;:)

Marta
Marta
4 lat temu

Witam. Jeśli wlewasz tłuszcz do ciasta to smażąc dajesz na patelnię tłuszcz czy nie? Bo ja myślę, że jeżeli tłuszcz jest w cieście to przy dobrej patelni, nie trzeba dawać tłuszczu na patelnię przy smażeniu.
Jeśli nie dajemy tłuszczu do ciasta, to dajemy go na patelnię.
Jak ty to robisz?

Daria
Daria
4 lat temu

Aga, użyłaś mąki z gryki palonej czy niepalonej?

Elżbieta
Elżbieta
4 lat temu

Co prawda miałam problem z ich przewracaniem, ale córka powiedziała, że były pyszne i domaga się częściej! Jako, że nie możemy jaj, te naleśniki są najlepsze, jakie do tej pory udało mi się zrobić.

KAROLINA
KAROLINA
4 lat temu

Pyszne – początkowo mi nie odchodziły, ale dodałam do ciasta trochę mąki ziemniaczanej i były idealne 🙂

Ania
Ania
4 lat temu

Jesteś cudowna!!! W końcu trafiłam na idealny przepis na idealne naleśniki! Moja córka to fanka naleśników, ale od jakiegoś miesiąca wiemy że jest uczulona na pszenicę gluten jajo mleko krowie drożdże. Strasznie to nam zawezilo menu i przede wszystkim zmusiło do odstawienia ulubionych naleśników i bułek 🙁 Mała bardzo ubolewa nad zmianami, bywa że płacze a ja do tej pory nie mogłam jej w żaden pomoc. Na szczęście po wielu próbach i poszukiwaniach znalazłam Ciebie i Twoje przepisy. Dziękuję, jestem dizgonnie wdzięczna! Zostaje u Ciebie na dłużej ?

Aga
Aga
Reply to  Ania
3 lat temu

Moj syn na te same alergie plus kukurydza i dorsz ciezko bylo z początku teraz ok. Przepis wykorzystam jutro oby mi sie udało

Justyna
Justyna
4 lat temu

A jaka mąka zamiast gryczanej? Ryżowa lub kukurydziana? Probuję różnie żeby były elastyczne, ciężko bez jajka bo są bardziej suche, łamią się. Masz jakaś złotą radę? ☺

MagdaW
MagdaW
3 lat temu

Naleśniki naprawdę pyszne,bardzo udane jak zresztą wszystkie Pani przepisy. Jednak co mnie w nich zachwyciło to elastyczność. Fakt,ja od siebie dodałam jedno jajko, ale wyszły cieniutkie, elastyczne, miękkie. Idealne. Posmak gryki też nie dominuje, co dla mnie ważne, bo synek nie lubi. Podałam je z musem jabłek i gruszek z ibirem. Cudo! Dziękuję za jak zawsze niezawodny przepis. Chylę czoła ?

cami
cami
3 lat temu

Genialny przepis! Naleśniczki wyszły jak ta lala 🙂 11 sztuk, pierwszy na stracenie, ale też był pyszny. Serdecznie polecam 🙂 I nie mogę się doczekać moich realizacji kolejnych Pani przepisów, bo wszystko wygląda wyśmienicie, a i wydaje się, że przepisy są wykonalne :))

Ania
Ania
2 lat temu

Bardzo dziękuje za wszystkie super przepisy nareszcie znalazłam cos dla siebie z uwagi na moje nietolerancje pokarmowe, serdecznie dziękuje ?i gorąco pozdrawiam i cały czas uważnie śledzę nowe przepisy?

Ala
Ala
2 lat temu

Witam. Jakie mleko roślinne użyć do naleśników?

Karolina
Karolina
2 lat temu

Mój syn ma celiakie wiec te naleśniki odpadają, bo jest mąka owsiana 🙁

Gosia
Gosia
2 lat temu

Kolejny świetny przepis, nie miałam wszystkisko składników dokładnie takich samych więc zmieniłam i też wyszły super.Dałam mąkę gryczaną ale pełnoziarnistą , skrobię kukurydziana zamiast mąki ziemniaczanej i wodę zamiast mleka roślinnego .

Grażka
Grażka
2 lat temu

Można dodać łyżkę zmielonego siemienia lnianego zamiast jajka- fajnie skleja skladniki.

Mat
Mat
2 lat temu

Woda zamiast mleka się sprawdzi?

Olesia
Olesia
2 lat temu

Robie nalesniki na roznych mlekach roslinnych – migdalowym, owsianym, jaglanym, sojowym… Jakie pod reka mam. Wychodza na wszystkich. Ale praktyka pokazuje, ze najlepiej udaja sie (zwlaszcza w kwestii latwosci przewracania) na mleku owsianym. U nas produkty owsiane czesto wystepuja z przekreslonym klosem – czyli sa bezglutenowe. Jakos niejasne jest z tym owsem. Musze zbadac temat.