Naleśniki

Smaczne i elastyczne bezglutenowe naleśniki gryczano-owsiane. Wegańskie. 

Dobra patelnia jest sukcesem bezglutenowych i bezjajecznych naleśników. Różne mam w domu, jednak do naleśników używam teflonowej. Naleśniki wychodzą na niej idealnie, nic nie przywiera.

Na blogu jest już kilka przepisów na wegańskie naleśniki. Dzisiaj dorzucam kolejny. Naleśniki wychodzą smaczne, elastyczne.

Składniki (ok. 12 sztuk):

100 g mąki gryczanej

100 g mąki owsianej

60 g mąki ziemniaczanej

Ok. 700 ml mleka roślinnego

Szczypta soli

Szczypta ksylitolu

2 łyżki tłuszczu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki, oprócz tłuszczu, mieszamy ze sobą na gładką mase. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, wlewamy go ciasta.

3. Smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia.

Rady/uwagi:

  • ciasto na naleśniki ma się swobodnie rozprowadzać na patelnii; jeżeli jest “toporne”, to dolejmy więcej płynu.

Tagged , , , ,

30 thoughts on “Smaczne i elastyczne bezglutenowe naleśniki gryczano-owsiane. Wegańskie. 

  1. naleśniki wyszły, zjedlismy szybko z dzemem malinowym, tylko z pierwszym nalesnikiem miałam problem, moze za słabo nagrzałam patelnie, smaże na tłuszczu kokosowym, pozdrawiam, dziekuje za inspirujace przepisy, odmiana dla mojej monotonnej kuchni

    1. Teresa, kiedyś gdzieś słyszałam, że z pierwszym naleśnikiem, jak z pierwszym mężem – nie udany. 😉 Ale ja nie narzekam. 😉 Pewnie tak, jak piszesz, idzie o nagrzanie patelni. Dziękuję Ci za komentarz (dzięki nim blog żyje, a ludzie czerpią informację, bo ja mogę napisać wszytko :D) i ciesze się, że na coś się moje pisanie przydaje. Ściskam Cie bardzo. :*

  2. Witam. Jeśli wlewasz tłuszcz do ciasta to smażąc dajesz na patelnię tłuszcz czy nie? Bo ja myślę, że jeżeli tłuszcz jest w cieście to przy dobrej patelni, nie trzeba dawać tłuszczu na patelnię przy smażeniu.
    Jeśli nie dajemy tłuszczu do ciasta, to dajemy go na patelnię.
    Jak ty to robisz?

    1. Marta, idea jest taka, czy w glutenowych, czy bezglutenowych nalesnikach, że jezeli wlewamy tłuszcz do ciasta, to już nie trzeba wylewać go w trakcie.

  3. Co prawda miałam problem z ich przewracaniem, ale córka powiedziała, że były pyszne i domaga się częściej! Jako, że nie możemy jaj, te naleśniki są najlepsze, jakie do tej pory udało mi się zrobić.

  4. Jesteś cudowna!!! W końcu trafiłam na idealny przepis na idealne naleśniki! Moja córka to fanka naleśników, ale od jakiegoś miesiąca wiemy że jest uczulona na pszenicę gluten jajo mleko krowie drożdże. Strasznie to nam zawezilo menu i przede wszystkim zmusiło do odstawienia ulubionych naleśników i bułek 🙁 Mała bardzo ubolewa nad zmianami, bywa że płacze a ja do tej pory nie mogłam jej w żaden pomoc. Na szczęście po wielu próbach i poszukiwaniach znalazłam Ciebie i Twoje przepisy. Dziękuję, jestem dizgonnie wdzięczna! Zostaje u Ciebie na dłużej ?

    1. Aniu! Tak się cieszę! Właśnie z myślą o dzieciach założyłam ten blog, żeby im (i rodzicom) pomóc w tej niełatwej, szczególnie na początku, drodze. Ściskam Was dziewczyny fest w podzięce za uszczęśliwienie mnie, za zmotywowanie. Dla takich wiadomości warto boga prowadzić… Buziaki i do napisania. :*

  5. A jaka mąka zamiast gryczanej? Ryżowa lub kukurydziana? Probuję różnie żeby były elastyczne, ciężko bez jajka bo są bardziej suche, łamią się. Masz jakaś złotą radę? ☺

    1. Justyna, gryczana ma to do siebie, że ma właśxiwości wiążące. Zamiast gryczanej kombinowałabym z mieszanką kukurydzy czy ryżu plus ciecierzyca np.

  6. Naleśniki naprawdę pyszne,bardzo udane jak zresztą wszystkie Pani przepisy. Jednak co mnie w nich zachwyciło to elastyczność. Fakt,ja od siebie dodałam jedno jajko, ale wyszły cieniutkie, elastyczne, miękkie. Idealne. Posmak gryki też nie dominuje, co dla mnie ważne, bo synek nie lubi. Podałam je z musem jabłek i gruszek z ibirem. Cudo! Dziękuję za jak zawsze niezawodny przepis. Chylę czoła ?

    1. Magda, a ja rzucam się do stóp w podzięce za tak piękne słowa… Ogromnie się cieszę, że moje gotowanie nie rozczarowuję, że się Wam przydaję. Magda, bardzo Ci dziękuję. :*

  7. Genialny przepis! Naleśniczki wyszły jak ta lala 🙂 11 sztuk, pierwszy na stracenie, ale też był pyszny. Serdecznie polecam 🙂 I nie mogę się doczekać moich realizacji kolejnych Pani przepisów, bo wszystko wygląda wyśmienicie, a i wydaje się, że przepisy są wykonalne :))

  8. Bardzo dziękuje za wszystkie super przepisy nareszcie znalazłam cos dla siebie z uwagi na moje nietolerancje pokarmowe, serdecznie dziękuje ?i gorąco pozdrawiam i cały czas uważnie śledzę nowe przepisy?

    1. Możesz użyć owsianej certyfikowanej bezglutenowej – takiej jak ja używam. A jeżeli nie, to na blogu jest kilka przepisów na bardzo smaczne naleśniki bez niej… Pozdrawiam!

  9. Kolejny świetny przepis, nie miałam wszystkisko składników dokładnie takich samych więc zmieniłam i też wyszły super.Dałam mąkę gryczaną ale pełnoziarnistą , skrobię kukurydziana zamiast mąki ziemniaczanej i wodę zamiast mleka roślinnego .

  10. Robie nalesniki na roznych mlekach roslinnych – migdalowym, owsianym, jaglanym, sojowym… Jakie pod reka mam. Wychodza na wszystkich. Ale praktyka pokazuje, ze najlepiej udaja sie (zwlaszcza w kwestii latwosci przewracania) na mleku owsianym. U nas produkty owsiane czesto wystepuja z przekreslonym klosem – czyli sa bezglutenowe. Jakos niejasne jest z tym owsem. Musze zbadac temat.

    1. Cześć Olesiu! co do owsa, to jest on z natury bezglutenowy, ale silnie zanieczyszcza się przy uprawie – stąd bez certyfikatu może być glutenowy..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *