Naleśniki, Ryż

Naleśniki z ryżu i komosy ryżowej. Bezglutenowe.

Co tu dużo pisać. Smaczne, elastyczne naleśniki mi wyszły, więc przepis musi być.

Składniki (ok. 8 sztuk):

300 ml mleka roślinnego

80 g mąki ryżowej

45 g skrobi z tapioki

25 g mąki z komosy ryżowej

15 g mąki owsianej

1 jajko

1 – 2 łyżeczek ksylitolu

Szczypta soli

Tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

1. Mąkę owsianą podprażamy chwilę na patelni, do czasu, aż zacznie pachnieć.

2. Wszystkie składniki umieśćmy w misce, przy pomocy trzepaczki dokładnie je połączmy.

3. Ciasto wylewamy na środek natłuszczonej patelni, rozprowadzamy i smażymy.

Rady:

  • jeżeli używamy płatków owsianych, to podprażmy je, a potem zmielmy;
  • jeżeli na patelni damy więcej tłuszczu, naleśniki wychodzą porowate, jak na zdjęciu; jeżeli tłuszcz dodany jest do ciasta, to naleśniki są gładkie.

 

Tagged , , , ,

9 thoughts on “Naleśniki z ryżu i komosy ryżowej. Bezglutenowe.

  1. Jak sie cieszę ze zamieściłaś ten przepis na stronie- juz nie mogę sie doczekać zeby je przygotować…
    akurat zaczęliśmy detoks – bez glutenu, cukru, nabialu I miesa I moje 3 dziewczyny beda zachwycone ze mogla tez jeść nalesniki!!!! Wielka buzka. Kinga.?

    1. Cześć Kinga! Mam nadzieje, że Wam dziewczyny naleśniki podejdą. Do napisania… Dziękuję Ci bardzo za ten miły komentarz. Całus. :*

      1. Dzis dopiero wyprobowalysmy przepis bo czekalysmy na dostawe tapioki!! Jednoglosnie stwierdzilysmy ze sa mistrzowskie! My jeszcze dostałyśmy troszkę wanili- bo zima jakos z wanilia lepiej wszystko smakuje…? Super ze jest ktoś taki jak ty, kto ma reke i czas do wyprobowania przepisow, co dziala a co nie-bo w przypadku bezglutenu to ciasto nie ma tego “lepiszcza” i duzo sie składników marnuje jesli przyjdzie nam ochota na eksperymentowanie…. a my juz nie musimy niczego psuć ani “wywazac juz otworzonych drzwi” bo ty je otwarlas!!! Wielkie dzieki!
        Kinga.

        1. Siema Kinga! Ciesze się bardzo, że na coś się przydaję. 😀 Robię, co mogę, żeby przepisów było coraz więcej, chociaż nie jest najprościej, bo sama muszę blog ogarniać i dom, dzieci, studia i inne zajęcia też sama. 😉 Ściskam Was mocno i do napisania. :*

    1. Cześć Patrycja. Na krokiety sa świetne. Co do mrożenia, to nigdy tego z naleśnikami nie robiłam, ale myślę, że dadzą radę. Pozdrawiam serdecznie.

    1. Z naleśnikami jest tak, że nie bez przetestowania nie powiem Ci, że na takiej i takiej mace w zamian wyjdzie dobrze. Tu radzę jednak przetestować – zmieniają się konsystencja, właściwości maki itp. Musisz przetestować na tych mąkach, które możesz. Na blogu mam też trochę naleśników – bez jajek również. Może coś Ci podpasuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *