Co tu dużo pisać. Smaczne, elastyczne naleśniki mi wyszły, więc przepis musi być.
Składniki (ok. 8 sztuk):
300 ml mleka roślinnego
80 g mąki ryżowej
45 g skrobi z tapioki
25 g mąki z komosy ryżowej
15 g mąki owsianej
1 jajko
1 – 2 łyżeczek ksylitolu
Szczypta soli
Tłuszcz do smażenia
1. Mąkę owsianą podprażamy chwilę na patelni, do czasu, aż zacznie pachnieć.
2. Wszystkie składniki umieśćmy w misce, przy pomocy trzepaczki dokładnie je połączmy.
3. Ciasto wylewamy na środek natłuszczonej patelni, rozprowadzamy i smażymy.
Rady:
- jeżeli używamy płatków owsianych, to podprażmy je, a potem zmielmy;
- jeżeli na patelni damy więcej tłuszczu, naleśniki wychodzą porowate, jak na zdjęciu; jeżeli tłuszcz dodany jest do ciasta, to naleśniki są gładkie.
A jaka inna mąka oprócz owsianej?. Kukurydziana też odpada, i czy zamiast jajek mogę dać siemię lniane? Pozdrawiam
Z naleśnikami jest tak, że nie bez przetestowania nie powiem Ci, że na takiej i takiej mace w zamian wyjdzie dobrze. Tu radzę jednak przetestować – zmieniają się konsystencja, właściwości maki itp. Musisz przetestować na tych mąkach, które możesz. Na blogu mam też trochę naleśników – bez jajek również. Może coś Ci podpasuje.
Witaj, czy te nalesniki nadadzą się do krokietów? I czy można je zamrozić?
Cześć Patrycja! Śmiało możesz robić z nich krokiety. Są cienkie i elastyczne. Dobrego dnia.
Cześć Patrycja. Na krokiety sa świetne. Co do mrożenia, to nigdy tego z naleśnikami nie robiłam, ale myślę, że dadzą radę. Pozdrawiam serdecznie.
Jak sie cieszę ze zamieściłaś ten przepis na stronie- juz nie mogę sie doczekać zeby je przygotować…
akurat zaczęliśmy detoks – bez glutenu, cukru, nabialu I miesa I moje 3 dziewczyny beda zachwycone ze mogla tez jeść nalesniki!!!! Wielka buzka. Kinga.?
Cześć Kinga! Mam nadzieje, że Wam dziewczyny naleśniki podejdą. Do napisania… Dziękuję Ci bardzo za ten miły komentarz. Całus. :*
Dzis dopiero wyprobowalysmy przepis bo czekalysmy na dostawe tapioki!! Jednoglosnie stwierdzilysmy ze sa mistrzowskie! My jeszcze dostałyśmy troszkę wanili- bo zima jakos z wanilia lepiej wszystko smakuje…? Super ze jest ktoś taki jak ty, kto ma reke i czas do wyprobowania przepisow, co dziala a co nie-bo w przypadku bezglutenu to ciasto nie ma tego „lepiszcza” i duzo sie składników marnuje jesli przyjdzie nam ochota na eksperymentowanie…. a my juz nie musimy niczego psuć ani „wywazac juz otworzonych drzwi” bo ty je otwarlas!!! Wielkie dzieki!
Kinga.
Siema Kinga! Ciesze się bardzo, że na coś się przydaję. 😀 Robię, co mogę, żeby przepisów było coraz więcej, chociaż nie jest najprościej, bo sama muszę blog ogarniać i dom, dzieci, studia i inne zajęcia też sama. 😉 Ściskam Was mocno i do napisania. :*