Przepis powstał niechcący, ot skończyła się skrobia z tapioki w trakcie robienia ciasta, a jakoś trzeba było go dokończyć- dzieci wygłodniałe na naleśniki czekały.

Ciasto z tego przepisu wyszło smaczne i elastyczne.


Składniki:

130 gram mąki ryżowej

20 gram skrobi z tapioki

20 gram mąki kukurydzianej

350 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

1 jajko

Szczypta soli

1/2 łyżeczki ksylitolu jeżeli mają być podane na słodko.

1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie.

W jednym naczyniu mieszamy mąki i sól, w drugim, trzepaczką, rozbijamy jajko, dodajemy mleko, ksylitol i jeszcze chwile mieszamy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąki. Łączymy i odstawiamy na ok. 15 minut. Ciasto, po tym czasie, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, gorący wlewamy do ciasta, mieszamy. Ciasto naleśnikowe smażymy do chwili, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni, przekręcamy i jeszcze chwilę smażymy.

Naleśniki przełożonę czekoladowym tahini z odrobiną powideł śliwkowych- przepis postaram się jak najszybciej umieścić.

Komentarze:
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Me
Me
6 lat temu

Super. Skorzystałam i jeszcze dosypałam Chia nasiona 🙂

Ewelina
Ewelina
5 lat temu

Super naleśniki i nawet z woda wyszły. Nic sie nie odrywa. Smażenie rewelacja nawet lepiej niz pszenne. No i bezproblemowe mycie:-)

Ula
Ula
4 lat temu

A wyjda bez jajka?