Przepis powstał niechcący, ot skończyła się skrobia z tapioki w trakcie robienia ciasta, a jakoś trzeba było go dokończyć- dzieci wygłodniałe na naleśniki czekały.

Ciasto z tego przepisu wyszło smaczne i elastyczne.


Składniki:

130 gram mąki ryżowej

20 gram skrobi z tapioki

20 gram mąki kukurydzianej

350 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

1 jajko

Szczypta soli

1/2 łyżeczki ksylitolu jeżeli mają być podane na słodko.

1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie.

W jednym naczyniu mieszamy mąki i sól, w drugim, trzepaczką, rozbijamy jajko, dodajemy mleko, ksylitol i jeszcze chwile mieszamy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąki. Łączymy i odstawiamy na ok. 15 minut. Ciasto, po tym czasie, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, gorący wlewamy do ciasta, mieszamy. Ciasto naleśnikowe smażymy do chwili, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni, przekręcamy i jeszcze chwilę smażymy.

Naleśniki przełożonę czekoladowym tahini z odrobiną powideł śliwkowych- przepis postaram się jak najszybciej umieścić.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Ula 13 maja, 2018 at 07:19 - Reply

    A wyjda bez jajka?

    • Aga Bednarska 13 maja, 2018 at 07:31 - Reply

      Ulu, nigdy ich nie próbowałam robić bez jajka, ale jakby dodać babki płesznik, może troché mąki ziemniaczanej, to mogą wyjść. Piszę czysto teoretycznie, bez praktyki…

  2. Ewelina 17 stycznia, 2018 at 12:33 - Reply

    Super naleśniki i nawet z woda wyszły. Nic sie nie odrywa. Smażenie rewelacja nawet lepiej niz pszenne. No i bezproblemowe mycie:-)

    • Aga Bednarska 17 stycznia, 2018 at 14:29 - Reply

      Cześć Ewelina! Ciesze się, że jesteś z nich zadowolona. Dziękuję za ten miły komentarz. Do następnego napisania. Ściskam. :*

  3. Me 16 lutego, 2017 at 20:09 - Reply

    Super. Skorzystałam i jeszcze dosypałam Chia nasiona 🙂

    • Agnieszka Bednarska 22 lutego, 2017 at 20:14 - Reply

      Me, świetny pomyślunek z nasionami! Pożyczam. 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂