Jeżeli szukasz pomysłu na pożywne śniadanie, to jesteś we właściwym miejscu. Chilla idealnie się do tego nadają. Robi się je z rożnych mąk. Tutaj znajdziesz przepis na owsiane z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Do placków można wrzucić swoje ulubione warzywa. W pracy niewymagające. Idealnie smakują podane w towarzystwie sosów np. z domowym ketchupem <klik> czy rodzynkowym chutney <klik>.

Nie twardnieją, a wręcz przeciwnie. Idealnie się przechowują, a potem bez problemu można odgrzać.

Składniki:

300 ml wody

80 g płatków owsianych – podprażonych na patelni i zmielonych

35 g mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki kuminu – mielony

1/3 łyżeczki soli

Szczypta chili

Warzywa:

1/2 marchewki – obrana, starta na tarce

1 mała cebulka

1 łyżka szczypiorku – posiekany

1/4 małej papryki – pokrojona w kostkę – opcjonalnie

1 pieczarka – pokrojona w cienkie paski

Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta. Odstawiamy ciasto na 5 minut.

2. Rozgrzewamy patelnię.

3. Nakładamy ok. 1 łyżki ciasta, cienko rozprowadzamy. Wokół krawędzi umieszczamy odrobinę tłuszczu.

4. Smażymy do czasu, aż zniknie z górnej części surowe ciasto, przekręcamy i ponownie ok. 1 minuty smażymy.

5. Jemy ciepłe.

Rady/uwagi:

  • jeżeli ciasto zgęstnie za bardzo, to dolewamy wody do takiej konsystencji, aby łatwo się rozprowadzało na patelni.

Komentarze:
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
janina
janina
4 lat temu

Usmażyłam w formie placuszków. Bardzo dobre z tym, że dodałam oprócz mąki z ciecierzycy 1 jajko bo po prostu nie używałam jeszcze mąki z ciecierzycy. Czy ta mąka służy jako zagęstnik tak jak mąka z tapioki lub skrobia ziemniaczana?

janina
janina
Reply to  Aga Bednarska
4 lat temu

Pani Ago wielkie dzięki za tego bloga. Jestem na diecie bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Nie z wyboru lecz z powodu choroby. Na Pani blogu zawsze znajdę coś dla siebie. Pozdrawiam serdecznie.