Na blogu jest już spory zestaw receptur na bezglutenowe naleśniki – dokładam kolejny. Te naleśniki są chyba najbardziej „glutenowe”, jakie do tej pory opublikowałam. Mięciutkie, delikatne w smaku… Smakują idealnie z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym.
Dziś przygotowałam słodkie i niezwykle aromatyczne nadzienie – truskawki w rumie. Inspirację na taką formę ich podania zaczerpnęłam z kuchni francuskiej.
Proste a zarazem genialne w smaku połączenie!
Składniki
Naleśniki (ok. 15 sztuk):
200 ml mleka roślinnego
300 ml wody gazowanej
3 jajka
120 g skrobi ryżowej -zamiennie skrobi kukurydzianej
70 g mąki ryżowej – zamiennie sorgo
40 g mąki kukurydzianej – zamiennie sorgo
1 łyżka ksylitolu lub cukru – według preferencji
5 g łuski babko jajowatej
30 ml oliwy lub innego tłuszczu
szczypta soli
Wykonanie:
Jajka ze słodzidłem ubijamy, dodajemy płynne składniki, a następnie sypkie, dokładnie mieszamy – odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, który następnie wlewamy do ciasta, mieszamy.
Smażymy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu patelni, przekręcamy, kontynuujemy smażenie na drugiej stronie.
Nadzienie truskawkowe:
300 g świeżych truskawek – lub według potrzeb
30 g ksylotolu lub cukru – według preferencji
30 ml rumu – dla dzieci oczywiście pomijamy
jogurt roślinny
Wykonanie:
truskawki szypułkujemy, kroimy w plastry, przesypujemy ksylitolem, dodajemy alkohol, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie truskawki odsączamy na sitku, przekładamy nimi naleśniki, które polewamy sosem otrzymanym z odsączenia truskawek. Podajemy z łyżką jogurtu.
Witam, czy ciasto na naleśniki może leżakować w lodówce przez kilka godzin?
Witam, czym różni się skrobia ryżowa od mąki ryżowej? Nie można użyć tylko mąki? Będę wdzięczna za info
Skrobia jest namiastką glutenu, ma inne właściwości – spaja, spulchnia, uelastycznia. Mąka ryżowa ma bardzo słabą chłonność, zupełnie inny skład i właściwości. W moich książkach dokładnie opisałam o co z tymi mąkami idzie, zapraszam.
Witam, czym można zastąpić łuski babki jajowatej?