Naleśniki

Bezglutenowe naleśniki z truskawkami – niczym pszenne.

Na blogu jest już spory zestaw receptur na bezglutenowe naleśniki – dokładam kolejny. Te naleśniki są chyba najbardziej “glutenowe”, jakie do tej pory opublikowałam. Mięciutkie, delikatne w smaku… Smakują idealnie z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. 

Dziś przygotowałam słodkie i niezwykle aromatyczne nadzienie – truskawki w rumie. Inspirację na taką formę ich podania zaczerpnęłam z kuchni francuskiej. 

Proste a zarazem genialne w smaku połączenie! 

Składniki

Naleśniki (ok. 15 sztuk):

200 ml mleka roślinnego

300 ml wody gazowanej 

3 jajka 

120 g skrobi ryżowej -zamiennie skrobi kukurydzianej 

70 g mąki ryżowej – zamiennie sorgo 

40 g mąki kukurydzianej – zamiennie sorgo 

1 łyżka ksylitolu lub cukru – według preferencji 

5 g łuski babko jajowatej 

30 ml oliwy lub innego tłuszczu 

szczypta soli 

Wykonanie:

Jajka ze słodzidłem ubijamy, dodajemy płynne składniki, a następnie sypkie, dokładnie mieszamy – odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

Po tym czasie na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, który następnie wlewamy do ciasta, mieszamy.

Smażymy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegu patelni, przekręcamy, kontynuujemy smażenie na drugiej stronie. 

Nadzienie truskawkowe:

300 g świeżych truskawek – lub według potrzeb 

30 g ksylotolu lub cukru – według preferencji 

30 ml rumu – dla dzieci oczywiście pomijamy 

jogurt roślinny 

Wykonanie:

truskawki szypułkujemy, kroimy w plastry, przesypujemy ksylitolem, dodajemy alkohol, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie truskawki odsączamy na sitku, przekładamy nimi naleśniki, które polewamy sosem otrzymanym z odsączenia truskawek. Podajemy z łyżką jogurtu. 

 

 

 

Tagged , , , , , ,

1 thought on “Bezglutenowe naleśniki z truskawkami – niczym pszenne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *