Twarde, sztywne, niesmaczne bezglutenowe naleśniki – nigdy więcej! Nie z moimi przepisami. Dziś zapraszam Cię na przepyszne, mięciutkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki owsiane.

Nie każda mąka owsiana jest bezglutenowa. Owies jest wysoce zanieczyszczonym w uprawie zbożem. Owsiane produkty kupuj tylko z certyfikatem lub deklaracją producenta o czystości produktu. 

Do tego prażone jabłka – koniecznie Szare Renety lub Boskoop – i mamy istną rozkosz dla zmysłów.. Dlaczego te jabłka polecam?
Mają wspaniały smak, który rozkwita po uprażeniu/smażeniu. Po 10 minutach prażenia stają się mięciutkie, kremowe, wspaniale się rozpadają. 
Ciasto naleśnikowe powinno swobodnie rozlać się po patelni. Jeżeli tak nie jest, dolej więcej wody. Gęstość ciasta z bezglutenowymi mąkami może się różnić chociażby w związku z inną grubością ich zmielenia. Pamiętaj! Stopień rozdrobnienia wpływa na to, ile wody wchłoną mąki. 
Składniki (ok. 6 sztuk średnica 20 cm):
220 ml wody gazowanej
30 ml oliwy
2 jajka
45 g mąki owsianej bg
25 g skrobi kukurydzianej
15 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka słodzidła – cukier, ksylitot itd
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą trzepaczką odstawiamy na ok. 15 minut.
Nadzienie:
30 ml wody
4 jabłka Szara Reneta lub Boskop
1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
słodzidło do smaku
Wykonanie:
Obrane i pokrojone na cząstki jabłka podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem ok 10 minut, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy słodzidło, cynamon.
Karmelizowane jabłka
2 jabłka Szara Reneta lub Boskop
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżka ghee lun innego masła
1 łyżka wody
1 łyżka rumu
2 strączki kardamonu opcja
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki. Na rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy syrop, wodę, rum, mieszamy. Układamy cząstki jabłek, podsmażamy z każdej strony do zeszklenia. Pod koniec dodajemy rozdrobnione ziarna kardamonu, chwilę przesmażamy.
Naleśniki podajemy z łyżką jogurtu, na który wykładamy karmelizowane jabłka.
Smacznego!
Masz ochotę na naleśniki, ale w wytrawnej odsłonie? Zobacz ten przepis <kliknij> 
Komentarze:
2 komentarze
  1. Iwona 26 marca, 2025 at 15:34 - Reply

    Na co wymienić mąkę owsianą, moje bezgluty nie tolerują owsa, nawet bg:(

    • Aga Bezglutenowe Jadło 26 marca, 2025 at 17:22 - Reply

      Iwona, polecam inne przepisy bez owsa.